Το τελευταίο διάστημα η εκπαίδευση είναι ένα «καζάνι που βράζει», καθώς με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει ανοίξει για τα καλά ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την εξέλιξη των δημόσιων τμημάτων εκπαίδευσης σε περίπτωση που το νομοσχέδιο αυτό τεθεί σε εφαρμογή. Μεγάλη μερίδα φοιτητών σε όλη την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, προχωρώντας σε καταλήψεις σχολών αλλά και σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες θα κορυφωθούν στην Αθήνα με το πανελλήνιο συλλαλητήριο στο οποίο φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρεθούν για ακόμη μια φορά στο δρόμο ζητώντας την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι φωνές των καθηγητών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, βλέποντας τον κίνδυνο που ενέχει η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για την υποβάθμιση των δημόσιων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και δη στις ακριτικές περιοχές, όπως του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αρκετοί είναι οι καθηγητές και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους αλλά και τον προβληματισμό τους, καθώς διατυπώνουν την άποψη ότι η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα έχει άμεσες συνέπειες στην λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και στην κοινωνική συνοχή των ακριτικών Περιφερειών γενικότερα. Οι ανακοινώσεις στήριξης των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα από εκπαιδευτικούς των ελληνικών πανεπιστημίων διαδέχονται η μια την άλλη.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η έντονη ανησυχία για το μέλλον του Πανεπιστημίου του νησιού μας είναι έκδηλη, αφού αρκετοί είναι οι εκπαιδευτικοί που τονίζουν τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αρκετοί θα είναι οι φοιτητές που θα προτιμήσουν να σπουδάσουν κοντά στα αστικά κέντρα παρά να περάσουν 4 χρόνια σε κάποιο ακριτικό νησί, όπως η Λέσβος. Από την πλευρά του ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τάσσεται κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Την στιγμή που ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, κρατά μια ουδέτερη στάση περιμένοντας να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ο Σύλλογος ΔΕΠ τον καλεί να ταχθεί ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χτυπάει το δημόσιο αγαθό της παιδείας: Μεταξύ άλλων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή της, στην περαιτέρω υποβάθμιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, στην εντονότερη εξάρτηση της εφαρμοσμένης έρευνας από ιδιωτικούς φορείς, και στο χτύπημα της βασικής έρευνας. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κέντρα εκπαίδευσης που καμία σχέση δεν έχουν με κέντρα έρευνας, κέντρα ελεύθερης και κριτικής σκέψης. Η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτός από την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πλήξει με μεγάλο βαθμό τα πανεπιστήμια της περιφέρειας και κυρίως τα ακριτικά, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Καλούμε την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου να δηλώσει την αντίθεσή της στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τον πρύτανη να συγκαλέσει Σύγκλητο με αυτό το θέμα πριν την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου».
Επιπλέον, υπάρχουν και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι μαζί με 175 εκπαιδευτικούς από πανεπιστήμια όλης της χώρας έχουν υπογράψει κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας, ο οποίος είναι ένας εκ των 175 εκπαιδευτικών, μίλησε στα Νέα της Λέσβου σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια τρομακτικά αρνητική εξέλιξη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Θα επηρεάσει την ίδια την κοινωνική συνοχή της Περιφέρειας, καθώς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν θα συρρικνωθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς έχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για κάτι τέτοιο με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ωστόσο το πανεπιστήμιο κατάφερε να σταθεί όρθιο. Το πρόβλημα είναι ότι η ίδρυση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα ρίξει την ποιότητα της εκπαίδευσης στα ακριτικά μέρη. Η παροχή των εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα γίνει εμπορεύσιμο αγαθό, θα οδηγήσει σε φοιτητές να παίρνουν δάνεια για να ενταχθούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και αυτό με τη σειρά του θα εντείνει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα, υπάρχει και στο εξωτερικό».