Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

25 μπαλονάκια σε ένα μήνα!


  • Προβληματίζει το ρεκόρ αγγειοπλαστικών που καταγράφει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Βοστάνειου για τον Ιανουάριο 
  • 50χρονος εμφραγματίας που σώθηκε από του Χάρου τα δόντια, έχοντας υποστεί ανακοπή καρδιάς, μιλά για την περιπέτειά του στα Νέα της Λέσβου

Κατακόρυφη αύξηση στις αγγειοπλαστικές καταγράφει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Βοστάνειου για τον μήνα Ιανουάριο και μάλιστα ποσοστιαία η αύξηση ξεπερνά το 250%, χωρίς επί του παρόντος το νοσοκομείο να βιάζεται να προχωρήσει σε εκτιμήσεις θέλοντας να δει πώς θα εξελιχθεί και το επόμενο διάστημα αυτό το φαινόμενο, καθώς η αύξηση των αγγειοπλαστικών συνδέεται με την αύξηση των εμφραγμάτων. 

Με αριθμούς

Κατά τον μήνα Ιανουάριο στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Μυτιλήνης έγιναν 25 επεμβατικές παρεμβάσεις από τον Αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και Επεμβατικό Καρδιολόγο, Αναστάσιο Μίλκα, διανοίγοντας αποφραγμένες αρτηρίες με μπαλονάκι ή και χρησιμοποιώντας και στεντ (πλέγμα που κρατά ανοιχτή την αρτηρία).  Μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο ο αριθμός των επεμβατικών αυτών ιατρικών πράξεων κυμαινόταν από 5 έως 10 το ανώτερο το μήνα, ενώ τον Ιανουάριο αυτά τα νούμερα έχουν εκτοξευτεί και αναλογικά με τον πληθυσμό της Λέσβου είναι πολύ υψηλά. 

Ο διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου, σε μια εμφανή προσπάθεια να μην προκληθεί ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό, σημείωσε: «Εμείς θέλοντας να δώσουμε και μια θετική διάσταση για τους συνανθρώπους μας που διασώθηκαν από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριό μας θα πω ότι η αύξηση των αγγειοπλαστικών δείχνει, αν θέλετε, και την ολοένα και αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη μονάδα, καθώς κάποιοι που υπό άλλες συνθήκες θα ταξίδευαν στην Αθήνα για να κάνουν στεφανιογραφία ή μπαλονάκι, τώρα έρχονται στο Βοστάνειο γιατί ξέρουν ότι εδώ στο νοσοκομείο του τόπου τους είναι ακόμα πιο σίγουροι. Αυτό αν θέλετε έχει και οικονομικά οφέλη για τον καθένα, καθώς και για το Κράτος πρωτίστως, αφού αφενός μεν ο ασθενής μπαίνει σήμερα και την επόμενη μέρα βγαίνει και πηγαίνει στο σπίτι του χωρίς να ταξιδέψει και να δαπανήσει χρήματα για ξενοδοχεία, εισιτήρια και γενικότερα το κόστος της μετακίνησης και συνοδού. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται χρήματα πρωτίστως για τους ίδιους τους συμπολίτες μας, αλλά και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δεν χρειάζεται να καλύπτουν τα κόστη για τις μετακινήσεις. Γνωρίζετε καλά ότι η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως διοικητής του νοσοκομείου αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα και στόχο που επιτύχαμε με κάθε κόστος», είπε ο κ. Καμπούρης.

Ο πλοίαρχος πίσω από τα μηχανήματα

Ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Αναστάσιος Μίλκας, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργου Καμπούρη, και είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα μηχανήματα για πάνω από 2 χρόνια, ταξιδεύοντας κάθε εβδομάδα από το Ναυτικό Νοσοκομείο των Αθηνών για να βρίσκεται και να κάνει στεφανογραφίες και αγγειοπλαστικές σε ασθενείς του τόπου μας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, που είναι το προσωπικό του νοσοκομείου Μυτιλήνης που εκπαιδεύτηκε για να λειτουργεί τη μονάδα.

Αναλύοντας τους αριθμούς ο κ. Μίλκας στα Νέα της Λέσβου εξήγησε ότι «οι δύο αγγειοπλαστικές ήταν πρωτογενείς, δηλαδή έγιναν σε ανθρώπους που χρειάζονταν άμεσα καθετηριασμό έχοντας υποστεί έμφραγμα. Περίπου 20 είχαν υποστεί εμφράγματα ή είχαν άμεση ανάγκη αγγειοπλαστικής από τις προηγούμενες μέρες, ενώ 3-4 είναι ασθενείς σε ηλικία 40 έως 50 ετών»

Εδώ να σημειώσουμε ότι στη μία από τις δύο πρωτογενείς αγγειοπλαστικές η ζωή του ασθενούς σώθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, καθώς υπέστη ανακοπή καρδιάς και μπαίνοντας στη μονάδα τον πρόλαβαν επαναφέροντάς τον στη ζωή. Και από αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη καθημερινής λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, καθώς αν ο ασθενής είχε πάθει το έμφραγμα μια μέρα αργότερα θα είχε πεθάνει αβοήθητος, αφού δεν θα προλάβαινε να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Η μαρτυρία του ασθενούς 

Ο Ραφαήλ είναι 50 χρονών, ασχολείται με το υποβρύχιο ψάρεμα και δεν είχε ποτέ κάποια σημάδια που να δείχνουν ότι θα πήγαινε στον άλλο κόσμο και θα γυρνούσε πίσω, φαίνεται όμως ότι ο Άγιος Ραφαήλ βρισκόταν μαζί του. Είχε ελεγχθεί καρδιολογικά λόγω υπέρτασης και του είχε χορηγηθεί στο παρελθόν αγωγή την οποία τηρούσε κατά γράμμα και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα με την πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν ένας «παραμελημένος», που λένε οι γιατροί για τους πολίτες που δεν κάνουν check up.  

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου είχε κάποια συμπτώματα με πόνο στην κοιλιά, αυτό χαμηλά όμως που δεν έδειχνε ότι ήταν καρδιολογικό θέμα. Θεώρησε ότι ήταν κρυολόγημα ή πόνος στο στομάχι.  Όπως μας λέει ο ίδιος «ήταν πόνος στο στομάχι, όχι στο στήθος, χαμηλά στο ύψος του διαφράγματος που επέμενε, με ενοχλούσε χωρίς να υποχωρεί. Η μέρα πέρασε, το βράδυ αισθανόμουν καλά, έφαγα και  κοιμήθηκα μια χαρά μετά τη δουλειά, καθώς είχα τελειώσει και αργά, στις 19:30. Το πρωί της Τρίτης που ξύπνησα πριν φύγω για τη δουλειά έκανα έναν καφέ και στην πρώτη ρουφηξιά του τσιγάρου άρχισε ξανά ο πόνος. Σηκώθηκα και πήγα σε Παθολόγο, ο οποίος μου χορήγησε αγωγή συμφωνώντας μαζί μου ότι πιθανώς είχα κάποιο κρυολόγημα. Πηγαίνοντας στην εργασία μου όταν έπιασα δουλειά αισθάνθηκα να κόβονται τα πόδια μου και να με λούζει κρύος ιδρώτας. Κατάλαβα ότι κάτι άλλο συνέβαινε, ο πόνος όμως παρέμενε χαμηλά στο στομάχι και είχα και κάψιμο μαζί, δεν μπορούσα να φανταστώ όμως ότι ήταν έμφραγμα, καθώς συνήθως ξέρουμε ότι ο πόνος στο έμφραγμα είναι ψηλά στο στήθος, εγώ δεν είχα αυτό το σύμπτωμα. Όταν έφτασα στο νοσοκομείο και μου έκαναν τις πρώτες εξετάσεις άμεσα ενεργοποιήθηκαν άπαντες καταλαβαίνοντας ότι απειλούνταν η ζωή μου. Με έβαλαν στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και εκεί έπαθα την ανακοπή. Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω αυτόν τον επιστήμονα, το γιατρό και άνθρωπο, τον Αναστάσιο Μίλκα. Όταν όλα πέρασαν και βγήκα από το νοσοκομείο του είπα ότι πηγαίνω και ανάβω ένα κερί στον Άγιο Ραφαήλ κάθε εβδομάδα και κάθε Τρίτη θα ανεβαίνω στο νοσοκομείο μόνο και μόνο για να τον βλέπω. Δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω, μου έσωσε τη ζωή, του χρωστώ τη ζωή μου», είπε ο Ραφαήλ.

Να σημειωθεί ότι όπως μας είπε ο ίδιος ο ασθενής που έχει επανέλθει κανονικά στη ζωή του, δεν βρέθηκε κάποιο άλλο πρόβλημα στένωσης αρτηριών. Το πρόβλημα δηλαδή ήταν σε μία αρτηρία στην οποία έγινε διάνοιξη με μπαλόνι και τοποθετήθηκε μεταλλικό στεντ για να κρατάει ανοιχτή την αρτηρία. Ο εμφραγματίας ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του που έπαθε έμφραγμα την Τρίτη που ήταν σε λειτουργία το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, ενώ ο άμεσος καθετηριασμός, δηλαδή η διάνοιξη αρτηρίας δεν του προκάλεσε κάποιο πρόβλημα στην καρδιά του. Αυτό θα το πάθαινε ένας ασθενής με αντίστοιχο έμφραγμα όταν χρειαζόταν να μεταφερθεί στην Αθήνα, καθώς θα χανόταν πολύτιμος χρόνος και όλο αυτό το διάστημα που δεν θα αιματωνόταν το σημείο της καρδιάς που είχε υποστεί το έμφραγμα θα προκαλούσε νέκρωση του καρδιακού μυός σε ένα ποσοστό.

Σχολιάζοντας τα περιστατικά που διαχειρίζεται ως γιατρός ο Αντιπλοίαρχος και Επεμβατικός Καρδιολόγος κ. Μίλκας επισημαίνει: «Δεν θα σας κρύψω τον προβληματισμό μου για την ξαφνική αύξηση του αριθμού των αγγειοπλαστικών καθώς ο Ιανουάριος ήταν ένας από τους μήνες που πραγματικά είχαμε πολλή δουλειά. Επίσης αυτό που θέλω να πω είναι ότι ενώ συνήθως οι ασθενείς με εμφράγματα και στεφανιαία νόσο ήταν στις ηλικίες από 60 ετών και άνω, τώρα βλέπουμε ότι σε ένα ποσοστό μικρό μεν οι ηλικίες κατεβαίνουν, δηλαδή ασθενείς με εμφράγματα 40 έως 50 χρονών. Σήμερα για παράδειγμα (σ.σ. χθες Τρίτη) αντιμετωπίσαμε ασθενή με έμφραγμα 40 ετών! Ξέρετε αυτή η ηλικία πριν από κάποια χρόνια ήταν πολύ σπάνια για τα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια. Σε ό,τι μας αφορά με αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε να προσφέρουμε από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στην ακριτική περιοχή της Λέσβου και όπου αλλού μας χρειαστεί η πατρίδα. Με χαρά διαπίστωσα το 2022 από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι ο αριθμός των θανάτων στη Λέσβο μειώθηκε, πέθαναν δηλαδή λιγότεροι άνθρωποι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και νομίζω ότι και το 2023 τα στοιχεία αυτό ακριβώς θα δείχνουν σε μεγαλύτερο ακόμα ποσοστό. Αυτό, αν θέλετε, αποτυπώνει και τη βελτίωση του επιπέδου περίθαλψης στον τόπο σας και αυτό οφείλεται και στα βήματα που έχει κάνει το νοσοκομείο και στον προσωπικό καθημερινό αγώνα του διοικητή, αλλά και γενικότερα στην αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας σε όλα τα στάδια», είπε ο κ. Μίλκας εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους συναδέλφους του και το προσωπικό του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img