Ανακύκλωση της μιζέριας πάλι στη δακοκτονία

Spread the love


Με κεντρικό θέμα συζήτησης τη βελτίωση της απόδοσης της δακοκτονίας επισκέφθηκε την νέα Αντιπεριφερειάρχη αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, Αναστασία Αντωνέλη, ο νέος Αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα, Χρήστος Τσιβγούλης και εκπρόσωποι του  Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου. 

Η συνάντηση είχε στόχο την από κοινού αναζήτηση λύσεων για τα θέματα δακοκτονίας που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς, ενώ τέθηκαν οι προβληματισμοί και οι απόψεις του Δικτύου Κοινοτήτων και του Αντιδημάρχου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επιτύχει επιλεκτικά την αύξηση του προϋπολογισμού της χρηματοδότησης για τη δακοκτονία σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, που έχει επικαλεστεί πρόβλημα δακοπροσβολής, ωστόσο αυτό δεν επεκτάθηκε στο Βόρειο Αιγαίο. 

Με άλλα λόγια το Υπουργείο αυξάνει τη χρηματοδότηση για τη δακοκτονία κατά το δοκούν και όχι μιας μελέτης που να αποτυπώνει τις ανάγκες της κάθε περιοχής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, καθώς την τελευταία δεκαετία ο δάκος φαίνεται ότι έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα έναντι συγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θα περίμενε κανείς το ζήτημα να τεθεί σε μια πιο σοβαρή βάση από το Υπουργείο αντί να ακολουθεί  εξόφθαλμα ρουσφετολογικές πρακτικές χρηματοδοτώντας όσους έχουν φωνή και εκπροσώπους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και αφήνοντας περιοχές, όπως το Βόρειο Αιγαίο, παραγκωνισμένες. 

Επί της ουσίας το Βόρειο Αιγαίο παραμένει με τον ίδιο προϋπολογισμό και συνήθως η Περιφέρεια βάζει δικούς της πόρους για να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή από την έξαρση του δάκου. Όμως η Περιφέρεια αδυνατεί να αξιοποιήσει ακόμα τα δικά της όπλα, καθώς για παράδειγμα η χρήση νέων τεχνολογιών στη δακοκτονία, όπως ήταν τα drone που είχαν δοκιμαστεί σε περιοχή της Πηγής, δεν επικοινωνήθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε ώστε το Βόρειο Αιγαίο να κάνει αισθητή την παρουσία του πάνω σε αυτά τα θέματα και να μπορέσει να ανοίξει πόρτες για να χρηματοδοτηθεί. Αν και η Περιφέρεια από την εποχή της Χριστιάνας Καλογήρου – και υλοποιήθηκε επί Μουτζούρη – ήταν πρωτοπόρος στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, όπως τα drone στη δακοκτονία έστω και πιλοτικά, αυτό το σημαντικό πρόγραμμα ξεχάστηκε, ενώ θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ως “κράχτης” προς το Υπουργείο, με στόχο να γίνει η Περιφέρειά μας προνομιακός συνομιλητής και να καταφέρει να αντλήσει πόρους. 

Να γιατί για άλλη μια χρονιά ανακυκλώνεται η μιζέρια στα ζητήματα της δακοκτονίας, με τον νέο Αντιδήμαρχο κ. Τσιβγούλη δικαιολογημένα να εκφράζει το ενδιαφέρον του Δήμου και του  Δημάρχου κ. Χριστόφα εν όψει της σημαντικής ελαιοκομικής περιόδου που περιμένουμε, ενώ την ίδια ώρα η κ. Αντωνέλη να τον ενημερώνει μαζί με τους εκπροσώπους του Δικτύου για τις προτάσεις και τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής προς την Κυβέρνηση που έχουν γίνει χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.  Όπως και  το υπόμνημα που κατέθεσε στον Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα θέματα και τα υπαρκτά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την συνολική δράση της δακοκτονίας.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση οι δυο πλευρές συμφώνησαν από κοινού να συνεχίσουν την πίεση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Κυβέρνηση, ώστε να δοθεί λύση μέσω αλλαγής της νομοθεσίας, του θεσμικού πλαισίου και αξιοποίησης των νέων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν την δακοκτονία, στην κατεύθυνση προστασίας του εισοδήματος  των ελαιοπαραγωγών. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση