Όλοι κάπου σχεδιάζουμε να πάμε διακοπές και κυρίως στη θάλασσα που όμως εμείς οι νησιώτες δεν την έχουμε και τόσο ανάγκη.
Αν λοιπόν φέτος τον Αύγουστο σκεφτούμε να γνωρίσουμε άλλους ελληνικούς προορισμούς βάλτε στο πρόγραμμα κάποια ορεινά χωριά της Ελλάδας που τότε σφύζουν από ζωή και δροσιά, ενώ οι παραλίες βουλιάζουν και το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο.
ΣΥΡΡΑΚΟ – ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
Τα εκπληκτικά αυτά βλαχοχώρια στα Τζουμέρκα, είναι ό,τι ωραιότερο έχεις δει σε πέτρινο χωριό. Η ομορφιά τους δεν περιγράφεται, ιδίως όταν φθάνεις στην περιοχή και τα βλέπεις και τα δύο βιζαβί στις δύο πλαγιές, απλωμένα επιβλητικά και λιτά μέσα στην άσπρη τους πέτρα. Τον Αύγουστο όλοι οι «ξενιτεμένοι» επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη, κάνοντας τα καλντερίμια και τα μαγαζιά να ζωντανεύουν. Δροσιά, βόλτες στα βουνά, τα δύο χωριά συνδέονται και με μονοπάτι σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή, μέσα στην χαράδρα, που κάποτε ήταν τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας, και βουτιές στα ποτάμια της περιοχής (στον Καλαρρύτη) και παραδοσιακούς μεζέδες να ντύνουν τις μέρες αλλά και τις νύχτες σας, χαλαρά και ξεκούραστα.
ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
Στην ίδια περίπου περιοχή της Ελλάδας με τα προηγούμενα χωριά, σκαρφαλωμένα και αυτά στα βουνά της Πίνδου, το Μικρό Πάπιγκο και το Πάπιγκο, η Αρίστη, το Μονοδένδρι, η Λάιστα και η Βοβούσα, χτισμένα με την κλασική γρανιτένια πέτρα δεν θέλουν και πολλές συστάσεις. Και εδώ η ζωή φουντώνει το καλοκαίρι από τους ντόπιους που επιστρέφουν για τα καλοκαιρινά πανηγύρια και γιορτές.
Στα highlight της περιοχής η πεζοπορία στη Δρακόλιμνη στα 2050 μ., μοναδική εμπειρία, μπάνιο στις φυσικές λεκάνες του ποταμού, πεζοπορία στις όχθες του τρομερού Βοϊδομάτη, του Αώου και στο φαράγγι του Βίκου, αλλά και στον δρυμό του Βίκου – Αώου, με απότομες χαράδρες, μοναδικές κορυφογραμμές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα με την καφέ αρκούδα, τον λύκο, τα ζαρκάδια και τα αγριογούρουνα, πράγματα που πολύ δύσκολα μπορείς να απολαύσεις τον χειμώνα, που συνήθως είναι όλα καλυμμένα από χιόνια.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Μπορεί και να μην το πιστέψετε, αλλά τα ορεινά χωριά της περιοχής είναι γεμάτα από επισκέπτες και το καλοκαίρι, σχεδόν με την ίδια ένταση του χειμώνα, που υποτίθεται ότι είναι και η υψηλή τους σεζόν. Το Καρπενήσι, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, ο Προυσός, το Βουτύρο, οι Κορυσχάδες συνθέτουν ένα μοναδικό σύμπλεγμα εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με τα πανέμορφα χωριά του, τις λίμνες και τους ποταμούς του. Πανύψηλες κορυφές που πολλές από αυτές, ειδικά το καλοκαίρι, είναι επισκέψιμες, αλλά και λίμνες, όπως αυτή των Κρεμαστών και οι ποταμοί Ταυρωπός και Καρπενησιώτης δίνουν πολλές θερινές επιλογές. Όμως το σίγουρο είναι ότι εδώ θα απολαύσετε τα πιο οργανωμένα και καταπληκτικά ράφτινγκ, κανό-καγιάκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διαδρομές off road με 4Χ4, πεζοπορία, αναρρίχηση-ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών και άλλα τέτοια εναλλακτικά και ονειρεμένα.
ΠΗΛΙΟ
Φυσικά και δεν μπορούσα να μην γράψω για το βουνό των Κενταύρων, με το οποίο είμαι ερωτευμένη και πηγαίνω κάθε χρόνο το καλοκαίρι. Φυσικά εδώ δεν λέμε και κάτι το περίεργο, μια που ούτως ή άλλως είναι ένας καλοκαιρινός προορισμός, αφού βρέχεται παντού σχεδόν από θάλασσα, αν και πολύς κόσμος το έχει συνδέσει μόνο με τα χιόνια. Όμως αυτός ο μαγικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας είναι που το κάνει πραγματικά… θεϊκό.
Όλες οι μυρουδιές και τα αρώματα του βουνού μπλέκονται με το ιώδιο και την θαλασσινή αύρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κοκτέιλ. Όμως αυτό που είναι πραγματικά αξεπέραστο είναι τα νερά της θάλασσας στο Ανατολικό Πήλιο και κυρίως γύρω από τον Αγιάννη. Αστραφτερά, κρυστάλλινα, δροσερά, κοραλλένια και βαθιά, σε προκαλούν κάθε πρωί να ρίχνεις μια βουτιά και να κολυμπάς χαζεύοντας μπροστά σου τον ορεινό όγκο και την παραλία που πάνω της γέρνουν τα πλατάνια…
Δροσερή σαλάτα με πένες
- 500 γραμ. πένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκοµµένες
- 2 κ.σ. κάππαρη
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1/4 φλ. ξίδι
- 1/2 λεμόνι το χυμό
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γλ. μέλι
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό για 10΄.
Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις ξαναστραγγίζουμε και τις βάζουμε μέσα σε μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά. Στο μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος και χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με αυτή και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε τη σαλάτα δροσερή.