Όταν ήμουν μικρή το Υγειονομικό Κέντρο της Μυτιλήνης ήταν στο επίκεντρο της πόλης και ο δικός μου μεγάλος μικρόκοσμος.
Μιας και ο μπαμπάς δούλευε εκεί.
Μαζί με τον θρυλικό νονό μου τον Αντώνη Ψαριανό, τον λατρεμένο κουμπάρο μας Χαράλαμπο Καφφέ.
Την πιο ενδιαφέρουσα γυναίκα της εποχής, την Τζίνα Πασχαλίδου – γειτόνισσά μας και κολλητή οικογενειακή μας φίλη – τον ιδιαίτερο Σπύρο Παυλή, τον κομψό νομίατρο κο Λογοθέτη, τη Νούλα και τη Μαρίτσα, τον Μίμη τον Κοντοστεργίου, τη Βιλελμίνη, τη νονά μου, τον Κώστα Κωσταντόπουλο και τον Δημήτρη τον Γκρούμα, που ήταν αυτοί οι τελευταίοι και οι δυο πολύ νεότεροι! Ήταν και Καλαματιανοί που αγάπησαν την πόλη, το νησί και τους γονείς μου.
Υπήρχαν κι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνάδελφοι του μπαμπά που σίγουρα δεν αναφέρω εδώ γιατί ίσως δεν θυμάμαι ή μου διαφεύγουν!
Όλο το γραφείο – η Υπηρεσία – ήταν μια μικρή κοινότητα με διάφορες προσωπικότητες. Άλλοι συμπαθείς, άλλοι όχι, είχαν όμως δημιουργήσει στη δική μου τουλάχιστον ζωή μια στιβαρή οντότητα!
Έρωτες κρυφοί και φανεροί, κουτσομπολιά, ρουφιανιές και κάποιες φορές καταγγελίες στη τότε σκληρή αστυνομία της χούντας για κάποιους που ήταν παραπάνω δημοκράτες!
Δεν ξέρω αν υπήρχαν τότε κι άλλες τέτοιες υπηρεσίες στο νησί, εγώ όμως το Υγειονομικό Κέντρο Μυτιλήνης δεν θα το ξεχάσω ποτέ και ομολογώ πως έχει αφήσει πολλά θετικά σημάδια στη ζωή μου, όσο κι αν ήμουν μικρή!
Θυμάμαι τις ανδροπαρέες που μαζεύονταν στο πανελλήνιο για πρέφα ή τάβλι! Τα φαγοπότια στο σπίτι μας με κάποιους απ’ αυτούς! Τα ταξίδια με το Land Rover της υπηρεσίας στα χωριά του νησιού! Θυμάμαι εκείνο το περίφημο περιστατικό της αφηρημάδας του λατρεμένου Χαράλαμπου που ξέχασε το γιο του Νίκο σ’ ένα χωριό! Γέλια, αξέχαστες στιγμές, ζόρια, επιτακτικές δοξολογίες στην Μητρόπολη, απογευματινές βάρδιες, εμβόλια, ψεκασμοί, γιατροί, νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί με επικεφαλής τον εκάστοτε Νομάρχη.
Εγώ πήγαινα συχνά με τον μπαμπά μου στο γραφείο και «έπαιζα» με τις γραφομηχανές να μάθω να γράφω γρήγορα! Γι’ αυτό ποτέ δεν χρειάστηκε να κάνω μαθήματα για τυφλό σύστημα.
Κάποια στιγμή μάλιστα ένας διευθυντής, φίλος του μπαμπά, μου χάρισε μια μαύρη γραφομηχανή που της έλειπαν δυο πλήκτρα και την αχρήστευσαν!
Άσε που ένα ευρετήριο που βρήκα στα σκουπίδια του Υγειονομικού αποτέλεσε χειρόγραφο βιβλίο συνταγών μου και το έχω μέχρι τώρα.
Οι σχέσεις με κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους με στιγμάτισαν για πάντα! Η σχέση με την Τζίνα ήταν συγκλονιστική! Έμαθα πολλά για το σαβουάρ βιβρ, το αρτ ντε Λα ταμπλ ! Τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, την τελετή τσαγιού και τους γαλλικούς τρόπους!
Ήταν μια γυναίκα διανοούμενη, σπουδαγμένη σε Ελλάδα και Αγγλία, με άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, μια σπουδαία κοινωνική λειτουργός που έβαλε πολλά λιθάρια στην Ελλάδα / Μυτιλήνη του ‘60.
Αυτός ο μικρόκοσμος του Υγειονομικού είχε μια μαγεία που ακόμα την κουβαλώ μέσα μου!
Ένας από τους τελευταίους ήταν και ο Δημήτρης Γκρούμας! Επικοινωνούσαμε σχεδόν κάθε μήνα εδώ και 20 χρόνια! Είχε πάρει σύνταξη και ζούσε στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Καλαμάτα! Πάντα ερχόταν να με δει όταν περνούσε από Αθήνα ή Μυτιλήνη ! Ήταν κολλητός φίλος με τον οδοντίατρο Γιώργο Οικονομίδη και μέχρι τα 84 του χρόνια ήταν ένας ζωηρός και ενδιαφέρων άνθρωπος που άφησε αποτύπωμα στο νησί!
“Έφυγε” πριν λίγο και το κατάλαβα γιατί δεν με πήρε να μου ευχηθεί καλό μήνα!
Έτσι κάπως το Υγειονομικό Κέντρο του ‘60-‘70 κλείνει σιγά-σιγά τους κύκλους του και στη μνήμη μου μένουν εκείνες οι μαυρόασπρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν μια ολόκληρη εποχή.
Η charlotte της Δήμητρας
Υλικά
- 200 γρ. μαρμελάδα φράουλα
- 2 κ.σ. μπράντι
- 1/2 φλ. νερό
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 300 γρ φρέσκια μυτιληνιά μυζήθρα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κουτί μπισκότα σαβαγιάρ
- 1/2 κιλό φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση
- Κρατάμε 1/2 φλ. από τη μαρμελάδα και ζεσταίνουμε την υπόλοιπη.
- Προσθέτουμε το μπράντι και το νερό να αραιώσει.
- Σε μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το ανθότυρο και τη ζάχαρη και με σύρμα τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μισό φλιτζάνι μαρμελάδα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε με μίξερ τη σαντιγί.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί τα μείγματα.
- Βουτυρώνουμε φόρμα 22 εκ. για σαρλότ.
- Ντύνουμε γύρω-γύρω και στη βάση με σαβαγιάρ αλειμμένα με αραιωμένη μαρμελάδα.
- Αδειάζουμε τη μισή κρέμα στη φόρμα. Γεμίζουμε με φράουλες.
- Κάνουμε μια στρώση μπισκότα, και μια στρώση κομμένες φράουλες.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο για 4-5 ώρες.