Και να που φτάνουμε στο σημείο να λέμε το ψωμί, ψωμάκι.
Και καλά εμείς που ζήσαμε τη χλιδή και τη φούσκα… οι νέες γενιές τι θα πουν;
Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, ζούμε όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες, φωτιές, τυφώνες και όλες αυτές τις καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής, που δίχως άλλο διαταράσσουν την παραγωγή πολλών από τα πιο σίγουρα δεδομένα της ευζωίας μας.
Σιτάρι, κρασί, ελαιόλαδο, καφές και κακάο μπαίνουν σε τροχιά κινδύνου και επηρεάζουν με ιλιγγιώδη τρόπο την παγκόσμια αγορά, είτε με τις αυξημένες τιμές, είτε με την έλλειψή τους.
Η σοκολάτα κάνει ακριβότερα μια και η παραγωγή κακάο επλήγη από τους καύσωνες ή τις απρόσμενες βροχές στη Δυτική Αφρική.
Η ξηρασία στο Βιετνάμ, έχει ως αποτέλεσμα να ακριβύνουνε οι περιζήτητοι κόκκοι καφέ Arabica. Στην Ιταλία, οι έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν ασθένειες στα αμπέλια με αποτέλεσμα μικρότερη παραγωγή.
Πώς θα προσαρμοστούν οι αγρότες στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής;
Τι πρέπει να γίνει με τους σπόρους;
Αλλαγή γεωπονίας;
Αλλαγή τρόπου καλλιέργειας;
Αλλού πατάμε κι αλλού βρισκόμαστε.
Ζητάμε νέες μεθόδους, διεξόδους, ιδέες και να σου η τεχνητή νοημοσύνη να μπαίνει δυνατά στο κάδρο.
Η φύση, αλλά και η ζωή έχει δείξει πως στην τελική πάντα υπάρχει μια λύση, μια νέα διέξοδος, ένα καινούργιο ξεκίνημα.
Ίσως τελικά εδώ βρισκόμαστε.
Σ’ ένα μεταίχμιο.
Που μπορεί να είναι κάτι σαν την εποχή των παγετώνων ή των υψηλών θερμοκρασιών.
Η γη μας περνάει κρίση.
Όλα περνούν την κρίση τους. Η ανθρωπότητα αλλάζει μέσα από τα νέα δεδομένα.
Ξαφνικά και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε περάσαμε από την εποχή του τηλεφώνου στα smart τηλέφωνα, αγκαλιά με τα social media, τα tik tok και δεν συμμαζεύεται.
Αντέχουμε όμως.
Διαμαρτυρόμαστε πάντα.
Κι αν τώρα τελευταία η πολυτέλεια κρύβεται στην αποχή από τα social media κι όλα αυτά, πρέπει να θυμηθούμε πως στην τελική όλο και κάτι θετικό προσφέρουν.
Το μέτρο είναι το μόνο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ.
Παν μέτρον άριστον και η σοφή ρήση ισχύει πάντα.
Τα φοινίκια μου
Υλικά
- 250 γραμ. ηλιέλαιο
- 250 γραμ. ελαιόλαδο ελαφρύ
- 160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κ.γλ. σόδα
- 2 κ.γ. μπέικιν
- 200 γραμ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κοφτό κ.γλ. γαρίφαλο
- 2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 800 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. μέλι
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Σιρόπι
- 500 γραμ. ζάχαρη
- 500 γραμ. νερό
- 300 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
- ½ λεμόνι χυμό
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε σταδιακά το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το πορτοκάλι, το κονιάκ, τη σόδα, το μπέικιν, το γαρίφαλο, την κανέλα, το αλεύρι, την άχνη, το ξύσμα, το μέλι και το σιμιγδάλι.
- Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, χωρίς να τα ζυμώσουμε πολύ, πλάθουμε τα φοινίκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
- Όταν τα βγάλουμε έχουμε ήδη ετοιμάσει το σιρόπι (βράζουνε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά) και τα σιροπιάζουμε. Ζεστά μελομακάρονα, κρύο σιρόπι.