Εκδρομή στα Μετέωρα 

Spread the love

Αν αποδράσετε για Πάσχα μια ωραία εκδρομή είναι αυτή στα Μετέωρα.

Όταν βλέπεις αυτούς τους βράχους, τότε καταλαβαίνεις τι ήταν αυτό που οδήγησε τους μοναχούς να αναζητήσουν εδώ πριν από 1.000 χρόνια την απομόνωση και τον μοναχισμό. Σήμερα, λειτουργούν έξι μονές: του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου. 

Η πιο εύκολη στην πρόσβαση, μια και το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την είσοδο, αυτή του Αγίου Στεφάνου, που φαίνεται και από το Καστράκι και την Καλαμπάκα και η πιο ενδιαφέρουσα από εκθέματα, αλλά και πιο δύσκολη στην πρόσβαση, το Μεγάλο Μετέωρο, που χρειάζεται καμιά εικοσαριά λεπτά περπάτημα από το αυτοκίνητο, κατέβα – ανέβα, σε 300 σκαλοπάτια σκαμμένα στον βράχο. Κτίστηκε πριν από το 1380 μ.Χ. από τον ιδρυτή της Μονής Άγιο Αθανάσιο. Βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή των Μετεώρων (613μ.) και λειτουργούν διάφορα μουσεία, οστεοφυλάκιο, αίθουσα μαγειρείου με παλιά σκεύη και πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ανεκτίμητης αξίας ιστορικό υλικό. Τηλ. 2432022278.

 Βαρλαάμ-Αγίου Στεφάνου

Πολύ ενδιαφέρουσα και η μονή Βαρλαάμ, η δεύτερη μεγαλύτερη μόνη των Μετεώρων, με δημιουργό τον μοναχό Βαρλαάμ, τον 14ο αι. Για να φτάσετε στην Ιερά Μονή ανεβαίνετε άνετα περίπου 195 σκαλοπάτια και θα συναντήσετε στα δεξιά το νοσοκομείο, το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, το καθολικό και τον πύργο, ενώ στα αριστερά την τράπεζα, το μικρό ναό των Τριών Ιεραρχών, την εστία, τα κελιά και τον ξενώνα και ένα τεράστιο βαρέλι από τον 16ο αιώνα. Τηλ. 2432022277.

Επίσης, η μονή του Αγίου Στεφάνου, γυναικείου μοναχισμού, είναι από τις ωραιότερες και με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και χαρακτηριστικό της γυναικείας παρουσίας και με όλα τα κτίρια ανακαινισμένα. Με σκευοφυλάκιο, μαγειρείο, ξενώνα, βιβλιοθήκη, αρχονταρίκι, εργαστήριο αγιογραφίας, καλλιγραφίας, ραπτικής, χρυσοκεντικής, παρασκευαστήρια, θυμιάματος, κεριού και άλλων εργοχείρων. Τηλ. 2432022279.

Πάσχα στην Καλαμπάκα

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι τόπος διαμονής, όπως και το διπλανό Καστράκι, με δεκάδες αξιοπρεπή ξενοδοχεία. Όπως το ΔΙΒΑΝΙ (τηλ. 2432023330) με πολλές εκδηλώσεις για το φετινό Πάσχα, του ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (τηλ. 2432024387) με το κουκλίστικο καφέ στον πίσω δρόμο, το ΑΡΩΜΑ ΜΕΝΤΑΣ, το ωραιότερο καφέ της πόλης με βότανα και νοστιμότατα σνακ, και θέα στα Μετέωρα. Δεν θα παραλείψετε να φάτε στου ΜΑΓΚΛΑΡΑ, με την τεράστια ψησταριά και τις σπάνιες νοστιμιές του, να επισκεφτείτε τα χωριά του Ασπροποτάμου και οπωσδήποτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών της Καλαμπάκας, εξαιρετική ιδιωτική πρωτοβουλία, με σπάνια και μοναδικά εκθέματα που θα σας αφήσουν άφωνους. Ζητήστε τους να σας ξεναγήσουν και να οργανώσουν το κυνήγι τρούφας, αλλά και να σας ετοιμάσουν πικνίκ με το τεράστιο τηγάνι στην εξοχή, με πάστα, τρούφα και μανιτάρια.  


Ριζότο με μανιτάρια 

Υλικά

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως αρμπόριο 
  • 20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρασί λευκό
  • 1,5 kg ζωμό μανιταριών
  • 200 γρ. μανιτάρια σοτέ
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 60 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τα μανιτάρια σοτέ

  • 250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 125 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 125 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στο ίδιο μέγεθος με τα στρογγυλά
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς πριν προσθέσουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα μανιτάρια σοτέ και συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί πλήρως, αλλά παράλληλα να είναι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Για τα μανιτάρια σοτέ

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε το κάθε είδος μανιτάρι χωριστά. Προσέχουμε το λάδι να φτάνει μέχρι τη μέση των μανιταριών και ανακατεύουμε συχνά. Επίσης τα μανιτάρια θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα που να βρίσκονται όλα σε επαφή με το τηγάνι. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά, αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα ή διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση