Το καλοκαίρι που φεύγει

Spread the love

Και ξαφνικά… πάει. Το καλοκαίρι τελείωσε. Σαν τις μπαταρίες του κινητού που πάντα πέφτουν στο 1% όταν το χρειάζεσαι πιο πολύ. Τρεις μήνες περιμέναμε, τρεις μήνες λέγαμε «φέτος θα ξεκουραστώ, θα χαλαρώσω, θα πάω θάλασσα κάθε μέρα». Και τελικά; Δυο μπάνια, ένα κοκτέιλ που κόστισε όσο ένας λογαριασμός ΔΕΗ, και πολλή ζέστη.

Αν ρωτήσεις τον διπλανό σου πώς πέρασε, θα σου πει «καλά, αλλά λίγο». Το ίδιο λένε όλοι. Κανείς δεν το χόρτασε, κανείς δεν το ευχαριστήθηκε όσο ήθελε. Το καλοκαίρι είναι σαν το καρπούζι: Όσο μεγάλο κι αν είναι, πάντα μένει η αίσθηση ότι δεν έφαγες αρκετό.

Και τώρα; Τώρα αρχίζουν τα ωραία. Τα σχολεία ξανανοίγουν, οι γονείς τρέχουν σαν τον Σούπερμαν χωρίς κάπα, οι δρόμοι γεμίζουν κίνηση, και τα πρωινά δεν έχουν πλέον τον καφέ στο μπαλκόνι με θέα το τίποτα. Έχουν ξυπνητήρια, υποχρεώσεις και μια μόνιμη κούραση που δεν φεύγει με κανένα φραπέ.

Το καλοκαίρι φεύγει, αλλά μας αφήνει κάτι: Ξεχειλωμένα σανδάλια, μισοτελειωμένα αντηλιακά, και μια κοιλιά που «θα φύγει από Σεπτέμβρη». Έτσι λέμε κάθε χρόνο, έτσι θα πούμε και φέτος. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των μεγάλων υποσχέσεων. Δίαιτα, γυμναστήριο, πρόγραμμα, όλα θα τα κάνουμε. Μέχρι να φτάσει Οκτώβρης και να ξαναμπούμε στη γνωστή ρουτίνα: Λίγο Netflix, λίγο δουλειά και πολύ «άστο για αύριο».

Μην το βλέπουμε όμως τόσο δραματικά. Το καλοκαίρι δεν είναι ο μόνος τρόπος να ζήσεις. Εξάλλου, ποιος αντέχει άλλο τον ιδρώτα και τα κλιματιστικά; Το φθινόπωρο έρχεται με πιο δροσερό αέρα και, ας το παραδεχτούμε, μια χαρά είναι να φοράς πάλι κανονικά ρούχα χωρίς να κολλάς σαν αυτοκόλλητο στο κάθισμα.

Οπότε, ας αφήσουμε το καλοκαίρι να φύγει χωρίς πολλά-πολλά. Θα ξανάρθει, όπως πάντα. Και μέχρι τότε, ας βρούμε χαρά στα μικρά: Στον καφέ που δεν θα στάζει ιδρώτα στο ποτήρι, στο πάπλωμα που ξαναμπαίνει στο κρεβάτι, και στην πρώτη βροχή που πάντα φέρνει μια μικρή ανακούφιση.

Το καλοκαίρι τελείωσε. Και λοιπόν; Κανένα πρόβλημα. Η ζωή συνεχίζεται, και μάλιστα με λιγότερα κουνούπια.


Μουσταλευριά από σύκα

Υλικά

  • 500 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 100 γρ. αλεύρι (ή νισεστέ για πιο βελούδινη υφή)
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ (προαιρετικά, για πιο πηχτό)
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

1 κλαδί φρέσκου βασιλικού

  • Καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε το συκόμελο:
  • Κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό.
  • Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Πολτοποιούμε και σουρώνουμε το μείγμα με σήτα ή τουλπάνι ώστε να πάρουμε καθαρό σιρόπι.
  1. Δέσιμο:
  • Διαλύουμε το αλεύρι (και το κορν φλάουρ αν χρησιμοποιήσουμε) σε λίγο από το κρύο συκόμελο για να μην σβολιάσει.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο συκόμελο σε κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κλαδί βασιλικού ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
  • Όταν αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε κανέλα και γαρίφαλο.
  1. Σερβίρισμα:

Αφαιρούμε το βασιλικό

  • Μοιράζουμε σε μπολάκια, αφήνουμε να κρυώσει.
  • Πασπαλίζουμε με καρύδια και λίγη κανέλα.

Η γεύση της είναι πιο μεστή και «γήινη» από την κλασική μουσταλευριά, με έντονο άρωμα σύκου.

Αν θες πιο αέρινη γεύση μπορείς απλά να μουσκέψεις τα σύκα αποβραδίς αντί να τα βράσεις και με το εκχύλισμα να φτιάξεις το γλύκισμα.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση