ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: Από τη Μανίλα στο Ελ Νίντο – Ένα ταξίδι με την Πέγκυ

Spread the love

Το ταξίδι μας στις Φιλιππίνες ξεκίνησε από τη Μανίλα, μια πόλη που στην αρχή μάς φάνηκε χαοτική αλλά σύντομα αποκάλυψε τον δικό της ρυθμό. Με την Πέγκυ περπατήσαμε στην Intramuros, την παλιά ισπανική συνοικία, με τα πέτρινα τείχη και τα αποικιακά κτίρια. Ήταν σαν να ανοίγεις ένα παράθυρο στο παρελθόν μέσα σε μια μεγαλούπολη που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στη συνέχεια, αφήσαμε τον θόρυβο πίσω μας και χαθήκαμε στις πολύχρωμες υπαίθριες αγορές: Ρούχα, φρούτα, μπαχαρικά, όλα σε μια πανδαισία μυρωδιών και ήχων. Στην άλλη μεριά τα τεράστια mall με όλες τις πανάκριβες μάρκες να έρχονται σε μια συγκλονιστική αντίθεση με την κοινωνική πραγματικότητα των γλυκύτατων φτωχών λιλιπούτειων Φιλιππινέζων.

Με την Πέγκυ ταξιδεύουμε από μικρές! Δοκιμάζουμε, αφηνόμαστε στο τυχαίο, στο πρωτόγνωρο, χάνουμε τον προσανατολισμό μας, ξαναβρίσκουμε τα ίσα μας! Ενθουσιαστήκαμε με το adobo, το εθνικό πιάτο με κρέας μαγειρεμένο σε ξίδι και σόγια. Το sinigang, μια ξινούτσικη σούπα με γαρίδες, ήταν από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που δοκιμάσαμε. Στα μικρά καρότσια του δρόμου ανακαλύψαμε lumpia, τραγανά ρολά γεμάτα λαχανικά, και halo-halo, ένα πολύχρωμο γλυκό με πάγο, φρούτα και καρύδα. Ήταν μια γιορτή για τον ουρανίσκο.

Δοκιμάζαμε και αγαπήσαμε τις γήινες γεύσεις, τη φρεσκάδα και αυθεντικότητα της κουζίνας τους.

Μετά από δύο μέρες στη Μανίλα, πήραμε πτήση για το Παλαουάν και το περιβόητο Ελ Νίντο. Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε ότι βρισκόμασταν σε καρτ ποστάλ. Οι απότομοι ασβεστολιθικοί βράχοι, τα νερά που έλαμπαν από το γαλάζιο τους και οι μικροί κολπίσκοι μάς έκοψαν την ανάσα.

Η πρώτη μας μέρα αφιερώθηκε στο island hopping. Με μια μικρή βάρκα περιηγηθήκαμε σε λιμνοθάλασσες και ατόλες.

Οργανωμένο ταξίδι από τον Γιάννη με ασφάλεια. Συναρπαστικό.

Στο Small Lagoon κολυμπήσαμε σε γαλήνια νερά, σχεδόν απομονωμένες, ενώ στο Big Lagoon η φύση μάς τύλιξε με τη μεγαλοπρέπειά της. Δεν υπήρχε στιγμή που να μην βγάζαμε φωτογραφίες, αν και καμία δεν μπορούσε να αποτυπώσει πλήρως την ομορφιά.

Μία από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες μας ήταν το ψάρεμα με πυροφάνι τη νύχτα. Ανεβήκαμε σε μια μικρή βάρκα μαζί με ντόπιους ψαράδες, και κάτω από τον έναστρο ουρανό παρακολουθήσαμε τη θάλασσα να φωτίζεται από τις λάμπες. Ήταν σαν να ζούσαμε μέσα σε ένα μυστικό τελετουργικό, μακριά από τον χρόνο.

Δεν περιοριστήκαμε μόνο στη θάλασσα. Κάναμε και μια πεζοπορία στη ζούγκλα. Ο ήχος των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων μάς συνόδευαν σε κάθε βήμα. Φτάσαμε σε έναν καταρράκτη, όπου δεν αντισταθήκαμε στη δροσερή βουτιά. Εκεί, μέσα στην καρδιά της φύσης, νιώσαμε πραγματικά ελεύθερες.

Το Ελ Νίντο μας χάρισε εικόνες και στιγμές που θα κουβαλάμε για πάντα. Οι Φιλιππίνες δεν είναι μόνο ένας προορισμός, είναι μια εμπειρία που ξυπνά όλες τις αισθήσεις: Η ζωντάνια της Μανίλα, οι γεύσεις της κουζίνας, οι ήρεμες λιμνοθάλασσες και η περιπέτεια στη ζούγκλα. Ένα ταξίδι που, όπως συμφωνήσαμε με τη φίλη μου, θα θέλαμε να ξαναζήσουμε από την αρχή, λεπτό προς λεπτό. Και ναι βάλτε το στο πρόγραμμα.

Είναι τόσο φιλικό, τόσο γευστικό και τόσο «κοντινό» στην ψυχή μας/

Ευχαριστώ το Γιάννη που μας άνοιξε δρόμους και την Πέγκυ μου, που ήταν η πιο όμορφη παρέα για έναν τέτοιο προορισμό.


Pancit Bihon 

(Φιλιππινέζικα ρυζομακάρονα με λαχανικά και κοτόπουλο)

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 250 γρ. ρυζομακάρονα (bihon – λεπτά rice noodles)
  • 250 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 3-4 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κ.σ. fish sauce (προαιρετικά, για πιο αυθεντική γεύση)
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 500 ml ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι για γαρνίρισμα
  • Φέτες λεμονιού ή calamansi (αν βρεις)

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζεις τα ρυζομακάρονα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και τα στραγγίζεις.
  2. Σοτάρεις το κοτόπουλο σε λάδι μέχρι να πάρει χρώμα. Το βγάζεις και το κρατάς στην άκρη.
  3. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρεις κρεμμύδι και σκόρδο. Προσθέτεις καρότο, λάχανο, πιπεριά και τα ανακατεύεις.
  4. Ρίχνεις τα noodles, τον ζωμό, τη σόγια σος και το κοτόπουλο. Ανακατεύεις μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και να μαλακώσουν τα noodles.
  5. Δοκιμάζεις και αν θες προσθέτεις λίγο fish sauce ή extra σόγια σος.
  6. Σερβίρεις με φρέσκο κρεμμυδάκι και λεμόνι.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση