Η ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ ΣΤΟ LORIET:
Μια επίσκεψη γεμάτη σασπένς, αγάπη για τη Μυτιλήνη και προετοιμασία για νέο ντοκιμαντέρ για τα Ελγίνεια
Με μια εντυπωσιακή παρουσία και την ιδιαίτερη δυναμική που την χαρακτηρίζει, η Μιμή Ντενίση βρέθηκε στο ιστορικό Loriet Hotel στη Μυτιλήνη, σε μια επίσκεψη που συζητήθηκε έντονα.
Η γνωστή ηθοποιός, σκηνοθέτις και παραγωγός δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το νησί, την αρχιτεκτονική του και το μοναδικό φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, δηλώνοντας για ακόμη μια φορά πως η Μυτιλήνη αποτελεί για την ίδια έναν τόπο έμπνευσης που την γεμίζει κάθε φορά με δημιουργική ενέργεια.
Άλλωστε εδώ επέλεξε να γυρίσει πολλά γυρίσματα από την ταινία Σμύρνη μου Αγαπημένη.
Μάλιστα μας είπε «αν δεν υπήρχε η Μυτιλήνη με τα αρχοντικά της, τα χωριά της, τις εκκλησίες της, τα σοκάκια της δεν θα μπορούσε να γυριστεί μια τέτοια ταινία».
Η Ντενίση, γνωστή για την αγάπη της στην ιστορία και τον πολιτισμό, φιλοξενήθηκε στους χώρους του Loriet, το αρχοντικό του 19ου αιώνα με κήπους και ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Η παραμονή της στο ξενοδοχείο δεν ήταν απλώς μια χαλαρωτική απόδραση, αλλά μέρος μιας ευρύτερης προετοιμασίας για το νέο της μεγάλο εγχείρημα: Την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ένα θέμα που ανέκαθεν αγγίζει βαθιά τον ελληνικό πολιτισμό και τη διεθνή συζήτηση γύρω από την επιστροφή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια εργάζεται ήδη εντατικά πάνω στο concept, το ιστορικό πλαίσιο και το αφηγηματικό νήμα της παραγωγής.
Η Μυτιλήνη, με τη μακραίωνη πολιτιστική της κληρονομιά, αποτέλεσε ιδανικό περιβάλλον για να οργανώσει, να γράψει και να συλλέξει υλικό, καθώς η ηρεμία του τόπου σε συνδυασμό με την αισθητική του Loriet προσφέρουν το κατάλληλο υπόβαθρο για δημιουργικότητα και συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η Ντενίση συναντήθηκε με ανθρώπους του τοπικού πολιτισμού, επισκέφθηκε μουσεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εντυπωσιάστηκε από την αυθεντικότητα του νησιού. Η ίδια εξέφρασε πως η Μυτιλήνη δεν είναι απλώς ένας όμορφος προορισμός, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι ελληνικής ιστορίας που πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.
Το νέο της ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών φορέων, θα καταπιαστεί με τη διαχρονική διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, φωτίζοντας τόσο τις ιστορικές όσο και τις ηθικές διαστάσεις του θέματος. Η Ντενίση έχει αποδείξει πολλές φορές ότι διαθέτει την ικανότητα να προσεγγίζει με ευαισθησία και τεκμηρίωση σημαντικές ιστορικές αφηγήσεις, και το συγκεκριμένο εγχείρημα φαίνεται να αποτελεί κορυφαία στιγμή της δημιουργικής της πορείας.
Το Loriet Hotel αποτέλεσε ιδανικό σημείο αναφοράς για την παραμονή της, με το προσωπικό του ξενοδοχείου να αναφέρει ότι η Ντενίση ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια, ζωντανή και γεμάτη έμπνευση. Δεν είναι τυχαίο πως η ίδια δήλωσε ότι «το νησί και το κτίριο έχουν ψυχή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει για περαιτέρω γυρίσματα ή δημιουργική εργασία.
Η επίσκεψη της Μιμής Ντενίση στη Μυτιλήνη και στο Loriet δεν ήταν απλώς μια ακόμη στάση στο φορτωμένο της πρόγραμμα. Ήταν μια συνάντηση τέχνης, ιστορίας και τόπου, που αναμένεται να αποδώσει καρπούς σε ένα ντοκιμαντέρ με διεθνή αντίκτυπο και με τη Μυτιλήνη να παίζει τον δικό της, ξεχωριστό ρόλο σε αυτή τη δημιουργική διαδρομή.
- 1 λίτρο γάλα
- 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
- 250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 βανίλια
- ξύσμα
- 1 πορτοκαλιού
Καραμέλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας νερό
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μπολ.
- Στο ένα μπολ ρίχνουμε το ψωμί και στο άλλο τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Όταν το ψωμί πιει το γάλα, το χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας χυλός.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα.
- Ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τον χυλό ψωμιού και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
- Ετοιμάζουμε την καραμέλα, βάζοντας σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη με το νερό.
- Ανακατεύουμε μία φορά και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση και να αρχίσει να χρυσίζει. Μόλις πάρει χρώμα καραμέλας, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Με τη μισή καραμέλα καραμελώνουμε μια φόρμα με τρύπα ή ένα βαθύ ταψάκι διαμέτρου περίπου 22-24 εκ., έτσι που να καλυφθεί πολύ καλά ο πυθμένας και τα τοιχώματα, και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του budin.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα σε ένα βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνουμε νερό (τόσο που να καλύψει τη φόρμα μέχρι τη μέση).
- Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 170°C για περίπου 1 ώρα.
- Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
- Ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε από πάνω την καραμέλα.




