Γιορτινές προετοιμασίες

Spread the love

Οι γιορτές πλησιάζουν, αυτό το μαγικό διάστημα που όλοι προσποιούμαστε ότι περνάμε υπέροχα, ενώ στην πραγματικότητα παλεύουμε με λαμπάκια που μπερδεύονται πιο εύκολα κι από τα νεύρα μας. Αν θες πραγματικά να προετοιμαστείς για την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου, άκου προσεκτικά. Ή καλύτερα… γέλα μαζί μου, γιατί θα τα περάσουμε όλα αυτά παρέα.

  1. Ξεκίνα με τα στολίδια και μια μικρή προσευχή

Το πρώτο βήμα είναι το ξεσκόνισμα του κουτιού με τα στολίδια. Θα το αναγνωρίσεις αμέσως: Είναι εκείνο το τεράστιο κουτί που τόσους μήνες έλεγες «πρέπει να το τακτοποιήσω». Μην το ανοίξεις απότομα. Πάρε μια βαθιά ανάσα, φόρα γάντια εργασίας (όχι, δεν είναι υπερβολή) και ξεκίνα να ξεμπερδεύεις τα λαμπάκια. Αυτά έχουν το μαγικό χάρισμα να γίνονται κόμπος, ακόμα κι αν τα έβαλες τακτοποιημένα πέρυσι. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές: Ή κάθεσαι δύο ώρες στο πάτωμα προσπαθώντας να τα λύσεις, ή πας και αγοράζεις καινούργια. Ανάλογα με την ψυχική σου διάθεση.

  1. Κάνε το σπίτι… γιορτινή έκδοση του εαυτού σου

Ο στόχος είναι να μοιάζει ζεστό, λαμπερό και λίγο υπερβολικό, σαν το θείο σου που λέει τα ανέκδοτα στο τραπέζι. Αν θες να είσαι πραγματικά οργανωμένος, βάλε μουσική υπόκρουση χριστουγεννιάτικη. Προσοχή: Όχι από την αρχή Νοεμβρίου. Επιστημονικά αποδεδειγμένο (δηλαδή… σχεδόν) ότι προκαλεί ψυχολογική κόπωση.

  1. Γιορτινά γλυκά: Η στιγμή που μεταμορφώνεσαι σε μικρό σεφ

Εδώ αρχίζει το πραγματικό χάος. Το σπίτι γεμίζει αλεύρια, κανέλες και μια μυρωδιά που σε κάνει να νομίζεις πως το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς άνοιξε υποκατάστημα στο σαλόνι σου. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες… Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, υπομονή και ένα καλό καθαριστικό για να φύγει η ζάχαρη άχνη από τα μαύρα παντελόνια. Η καλύτερη συμβουλή; Φτιάξε διπλή δόση. Όχι για τους καλεσμένους… για σένα. Θα φαγωθούν πριν τις γιορτές, είναι εγγυημένο.

  1. Η επική έξοδος για ψώνια

Τώρα μπαίνουμε στο βαθύ σκοτάδι της προετοιμασίας: Τα δώρα. Πάρε λίστα, νερό, σνακ και άνετα παπούτσια. Μην πας ποτέ για ψώνια νηστικός, θα καταλήξεις να αγοράσεις πράγματα που κανείς δεν χρειάζεται. Κι όταν λες «θα πάω για ένα μικρό δώρο», να ξέρεις ότι είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη. Θα γυρίσεις σπίτι με σακούλες που ούτε σε ταινία εποχής δεν κουβαλάνε. Αλλά έχει μια μαγεία όλο αυτό. Συν ότι το 70% των δώρων θα ξεχάσεις πού τα έκρυψες μέχρι την τελευταία στιγμή.

  1. Και τέλος… απόλαυσέ το

Ναι, είναι κουραστικό. Ναι, θα ξοδέψεις, θα αγχωθείς, θα σπάσεις ένα-δυο στολίδια και θα κάψεις τουλάχιστον ένα ταψί κουραμπιέδες. Αλλά στο τέλος, οι γιορτές είναι όμορφες επειδή μας κάνουν να γελάμε, να τρώμε (πολύ), να μαζευόμαστε με τους ανθρώπους μας και να ζούμε για λίγο σαν πρωταγωνιστές σε χριστουγεννιάτικη ταινία.

Οπότε… πάρε βαθιά ανάσα, φόρα το πιο φωτεινό χαμόγελό σου και ξεκίνα. Και θυμήσου: Το παν είναι να μην χάσεις το χιούμορ σου. Γιατί τα Χριστούγεννα χωρίς γέλιο… είναι σαν κουραμπιές χωρίς άχνη. 


Κέικ με κάστανο (Chestnut Cake)

Αφράτο, αρωματικό, με πλούσια γεύση κάστανου.

Υλικά

Για το κέικ:

  • 250 γρ. πουρές κάστανο (έτοιμος ή σπιτικός)
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα ή φυτικό ρόφημα
  • (προαιρετικά) 80-100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή σταγόνες

Για τον πουρέ κάστανου (αν θέλεις να τον φτιάξεις):

  • 300 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζεις τον πουρέ κάστανου (αν δεν έχεις έτοιμο).
  2. Βράσε τα κάστανα, καθάρισέ τα και χτύπα τα στο μπλέντερ με λίγο νερό μέχρι να γίνουν λείος πουρές.
  3. Φτιάχνεις το μείγμα.
  4. Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Χτύπα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  6. Πρόσθεσε ένα-ένα τα αυγά.
  7. Ρίξε τον πουρέ κάστανου και τη βανίλια.
  8. Ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και πρόσθεσέ τα στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα.
  9. Αν θέλεις, πρόσθεσε τώρα τα κομματάκια σοκολάτας.

Ψήσιμο

  1. Άδειασε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα.
  2. Ψήσε για 45-55 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι/καλαμάκι.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση