Λίγο πριν από το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δείπνο, όταν όλοι αρχίζουν να κάνουν… διατροφικές εξομολογήσεις (“από Δευτέρα δίαιτα, το ορκίζομαι!”), ξεκινά και η πιο απολαυστική παγκόσμια γαστρονομική παρέλαση. Φανταστείτε το τραπέζι σαν Διεθνή Αερολιμένα: Προσγειώνονται πιάτα από κάθε γωνιά του πλανήτη και κανείς δεν ρωτά για διαβατήρια – μόνο για δεύτερες μερίδες.
Από την Ιταλία καταφθάνει το panettone, αυτό το γλυκό που μοιάζει με κέικ αλλά έχει την αυτοπεποίθηση ολόκληρης πόλης μόδας. Συνήθως το κόβεις «να δοκιμάσω λίγο» και τελικά τρως τη μισή μπουγάτσα σε ύψος. Από την Γαλλία, φυσικά, έρχονται τα foie gras και οι τάρτες. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς προφέρονται, αλλά όλοι κουνάνε το κεφάλι με σοβαρότητα όταν τα σερβίρουν.
Η Αγγλία κάνει είσοδο με το περίφημο Christmas pudding, το οποίο μοιάζει αθώο μέχρι να ανακαλύψεις ότι περιέχει αρκετό αλκοόλ ώστε να ξεκινήσει μόνο του χριστουγεννιάτικο καραόκε. Από την Γερμανία, το stollen παρελαύνει στο τραπέζι με όψη χιονισμένου ψωμιού – και όλοι προσπαθούν να αποφασίσουν αν πρέπει να το φάνε ή να το στολίσουν στο σαλόνι.
Η Αμερική στέλνει τη γαλοπούλα – το θρυλικό πουλί των εορτών – η οποία πάντα βγαίνει είτε υπερβολικά στεγνή, είτε τόσο ζουμερή που χρειάζεσαι χειρουργείο για να την κόψεις. Από την Ιαπωνία φτάνει το πιο αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο έθιμο: Τσιμπάμε KFC. Αν μη τι άλλο, είναι η μόνη στιγμή που δικαιολογείται το να φοράς γιορτινή γραβάτα και να τρως φτερούγες.
Και φυσικά, η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά με μελομακάρονα και κουραμπιέδες, δύο γλυκά που κλέβουν την παράσταση αλλά αφήνουν όλο το σπίτι να μοιάζει σαν να έριξε χιόνι… ζάχαρης.
Έτσι, πριν καν φτάσουν τα Χριστούγεννα, το δείπνο μετατρέπεται σε παγκόσμιο φεστιβάλ γεύσεων, όπου όλοι ενώνουμε δυνάμεις, πιρούνια και στομάχια. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς: Το πραγματικό πνεύμα των γιορτών είναι να τρως χωρίς ενοχές – και να ξεκινάς τη δίαιτα ξανά… από Δευτέρα.
Πανετόνε
Υλικά (για ένα μεγάλο panettone)
Για το προζύμι (sponge)
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml χλιαρό γάλα
- 10 γρ. ξηρή μαγιά
Για τη ζύμη
- 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή δυνατό αλεύρι
- 130 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αυγά
- 1 κ.γ. αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι + 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 1 βανιλίνη
- 150 γρ. σταφίδες
- 80 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα
- 1 κ.σ. ρούμι (προαιρετικά, για τις σταφίδες)
Προετοιμασία
- Φτιάξε το προζύμι
- Ανακάτεψε αλεύρι, γάλα και μαγιά σε ένα μπολ.
- Σκέπασε και άφησε 30’-40’ μέχρι να αφρίσει και να φουσκώσει.
- Ετοίμασε τις σταφίδες
- Μούλιασέ τες σε ζεστό νερό ή ρούμι για 15’ και στράγγισέ τες.
- Ζύμη
- Σε μεγάλο μπολ/μίξερ βάλε το προζύμι, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα.
- Πρόσθεσε το αλεύρι και το αλάτι. Ζύμωσε μέχρι η ζύμη να ενωθεί.
- Πρόσθεσε το βούτυρο σε κομμάτια και ζύμωνε μέχρι να γίνει ελαστική και λεία.
- Ρίξε τις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα και ζύμωσε ελαφρά να ενσωματωθούν.
- Πρώτο φούσκωμα
- Βάλε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκέπασε και άφησέ την 1-1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
- Δεύτερο φούσκωμα
- Σχημάτισε μπάλα και βάλε τη ζύμη σε ειδική χάρτινη φόρμα panettone ή ψηλή στρογγυλή φόρμα.
- Άφησέ την να φουσκώσει ξανά για 40’-60’.
- Ψήσιμο
- Προθέρμανε στους 170°C.
- Χάραξε έναν μικρό σταυρό στην κορυφή και πρόσθεσε ένα κομματάκι βούτυρο.
- Ψήσε για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αν αρπάζει από πάνω, σκέπασε με αλουμινόχαρτο.
- Κρυώνεις σωστά
- Για καλύτερη υφή, κρέμασέ το ανάποδα (όπως το τσουρέκι) περνώντας δύο καλαμάκια από τη βάση.
- Αν όχι, άφησέ το απλώς να κρυώσει πολύ καλά.
⭐ Μικρά μυστικά επιτυχίας
- Χρησιμοποίησε δυνατό αλεύρι για τέλειες ίνες.
- Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης αλλά ελαστική – μην προσθέσεις παραπάνω αλεύρι.
- Αν θες έξτρα άρωμα, πρόσθεσε 1 κ.σ. αμαρέτο ή λικέρ πορτοκάλι.




