“Φεύγουν” άνθρωποι γύρω μας καθημερινά.
Γνωστοί, άγνωστοι, επώνυμοι, ανώνυμοι.
Η Δημουλά, η Ρουκ, ο Νίκος ο νευρολόγος των γονιών μου. Θλίβομαι! Πονώ γι’ αυτούς που γνώρισα και τους άλλους που πέρασαν κι έφυγαν.
Οι απώλειες είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας που καθώς μεγαλώνουμε ολοένα και πιο πολύ το συνειδητοποιούμε και το καταλαβαίνουμε σε βάθος.
Η ατμόσφαιρα βαραίνει γιατί ο θάνατος είναι κάτι “όξω” από μας.
Στο πυρ το εξώτερον τον αναθεματίζω.
Δεν τον θέλω καθόλου.
Δεν συμπαθώ καθόλου ούτε την κόλαση, ούτε τον παράδεισο.
Τι να το κάνω εγώ να φύγω από αυτή την όμορφη ζωή με τόσους ανθρώπους, γνωστούς και φίλους, τόσα σκαμπανεβάσματα με τόσο ενδιαφέρον, αγωνίες, ανασφάλειες, χαρές και λύπες και να πάω σ’ έναν άγνωστο παράδεισο με γλέντια και σαμπάνιες να ρέουν ή σε μια κόλαση με καζάνια που βράζουν. Κανένα από τα δυο δεν με έλκει. Εγώ θέλω αυτό που ξέρω τώρα.
Εκεί αποκλείεται να έχει εκλογικές αναμετρήσεις, θρησκευτικές αντιπαραθέσεις, ταξίδια σε εξωτικά ή κοσμοπολίτικα μέρη, ίντριγκες, σεξουαλικά και συναισθηματικά ζητήματα.
Αποκλείω να παίζουν μπιρίμπες, να κάνουν αποκριάτικα πάρτι, να νηστεύουν για την περίοδο της Σαρακοστής.
Γι’ αυτό το λόγο… Μου αρέσει το εδώ, το σήμερα, τούτη η ζωή η πλανεύτρα.
Με τα καλά και τα κακά.
Με τα δεδομένα και τα απρόοπτα.
Με τα τούτα και τα κείνα.
Ήρθε κι η Καθαρή Δευτέρα. Έφτιαξα παραδοσιακά την ταραμοσαλάτα, σε γουδί, όπως η γιαγιά.
Τα τουρσιά μπήκαν στο τραπέζι μαζί με τον χαλβά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και τα θαλασσινά.
Το χταπόδι μαγειρεύτηκε με κόκκινο κρασί και ξίδι, και οι σουπιές κολύμπησαν στο μελάνι τους.
Τι νόημα θα είχε μια Δευτέρα αν δεν ήταν έτσι καθαρή; Αρχίζουν 40 μέρες νηστείας που τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ με την ψιλοκομμένη μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα με το αρνί.
Η Σαρακοστή είναι σαν μια γιορτή σεβασμού στην περίοδο της αναπαραγωγής των ζώων.
Καλή Σαρακοστή!
Χταπόδι με κινόα
Υλικά για το χταπόδι
1 χταπόδι γύρω στα 2 κιλά με κομμένα τα πλοκάμια στη μέση
1 κούπα ξίδι
1 κούπα κρασί κόκκινο
10 κόκκους πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
3 κ.σ. λάδι
Για την κινόα
100 γρ. κινόα βρασμένη σε νερό με αλάτι μπόλικο, καλά ξεπλυμένη, όπως λένε οι οδηγίες.
Χυμό λεμόνι
½ μέτρια ντομάτα τριμμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. δυόσμος ψιλοκομμένος
Αλάτι
λεμόνι ή λάιμ
1 παντζάρι φρέσκο τριμμένο
φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε το χταπόδι πλυμένο καλά στην κατσαρόλα και μόλις βγάλει το ζουμί του σβήνετε με κρασί.
Προσθέτετε τους κόκκους πιπεριού, το κρεμμύδι ολόκληρο και τα φύλλα δάφνης και αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Προσθέτετε το ξίδι και το λάδι. Αφήνετε άλλα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά με την κινόα και σερβίρετε με το χταπόδι και τη σάλτσα του ζεστά όλα.