Είμαστε ήδη στην καρδιά του πιο περίεργου καλοκαιριού της ζωής μας. Και ενώ οι διακοπές θα έπρεπε να είναι πια σε απόσταση αναπνοής, τα εισιτήρια θα έπρεπε να είναι ήδη σκαναρισμένα στα κινητά μας, οι βαλίτσες μας γεμάτες αντηλιακά, παρεό, αποικιοκρατικά Panama κάπελα, μπαντάνες πολύχρωμες, μαγιό – ψηφίζω μπικίνι δαγκωτό αλλά κι ένα ολόσωμο τύπου Μπριζίτ Μπαρντό στην Κυανή ακτή του ’60 – υπάρχει σε όλους μας μια αμηχανία.
Παρόλα αυτά τα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι ξεμυαλιστικά.
Σε ξεγελούν έτσι που ξεχνάς τα προβλήματά σου και τα ζόρια σου.
Βλέπεις εκείνη την πανσέληνο του Αυγούστου να λαμπυρίζει πάνω στο Αιγαίο και μένεις αποσβολωμένος.
Βουτάς στα δροσερά νερά της θάλασσας και οι πέτρες σ’ αγκαλιάζουν σαν βελούδο.
Η ζωή στην Ελλάδα τα καλοκαίρια μοιάζει με αγάπη, με κουλτούρα, με ιστορία με καλές μάγισσες… είναι σαν παραμύθι που σου ψιθύριζε η μαμά για ν’ αποκοιμηθείς.
Γι’ αυτό δεν τα ξεχνάς ποτέ.
Γι’ αυτό θες να τα ζεις ξανά και ξανά.
Όλο και κάπου θα πάμε
Νησί, βουνό, χωριό ή πόλη κοντά σε θάλασσα. Όλοι μας έχουμε ανάγκη αυτό το διάλειμμα για να ξεκουράσουμε το νου μας από την καθημερινότητα και το κορμί μας από τον ψυχαναγκασμό. Η φύση είναι εδώ για να μας γειώσει, να μας γλυκάνει, να μας χαλαρώσει, να μας αποτοξινώσει.
Άσε τον COVID να μας απειλεί. Εμείς προσεκτικά, με απολυμαντικά και σαπούνια με τις κατάλληλες αποστάσεις, είμαστε έτοιμοι πια να ξεχυθούμε στο αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι.
Μια φράση που μου έμεινε φέτος καθώς στις αρχές της εποχής ψώνιζα σ’ ένα μικρό τουριστικό μαγαζί της Πλάκας που είχε να δει πελάτη από την προ καραντίνα εποχή, ήταν τούτη:
Ζήσε κόρη μου το σήμερα, μην σκέφτεσαι τίποτα.
Πάρε ό,τι βρεις μπροστά σου, αγόρασε αυτό που σου αρέσει, μήπως ξέρεις αν θα ζεις αύριο;
Τρόμαξα στην αρχή, αλλά μετά αποφάσισα πως τελικά το σήμερα μετράει πάνω απ’ όλα.
Ακόμα κι αν κάνεις λάθος.
Σεβίτσε σαρδέλα με πουρέ από φρούτα του πάθους και άρωμα βανίλιας
Για να πας ένα βήμα παρακάτω αντί για την φρεσκοπατημένη υπέροχη μυτιληνιά σαρδέλα φτιάξε το περίφημο περουβιανό CEVICHE. Τη μαρινάρεις και την αρωματίζεις.
Υλικά
- 500 γρ. σαρδέλες φιλεταρισμένες
- 3 κ.γ. πουρέ από φρούτα του πάθους (θα βρεις εκεί που πουλάνε είδη για μπαρ αλλά και σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ)
- 1 κ γ βανίλια υγρή
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 10 γρ. γόμμα ξανθάνης – ένα ειδικό υλικό για να αποκτήσει το Σεβίτσε σου την υφή που πρέπει. (Xanthan Gum, φυσικό πηκτικό, είναι μια διαλυτή ίνα που πυκνώνει τα τρόφιμα). Βρες το, παρήγγειλε το on line. Αν δεν το βρεις απλά αφαίρεσε το από τη συνταγή
Εκτέλεση
Απλώνουμε τις σαρδέλες ανοιγμένες στο πιάτο.
Ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Προσθετουμε 5 γρ. ξανθάνη μαζί με το πουρε από φρούτα του πάθους και τη βανίλια και χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει λείος ο πουρές.
Ριχνουμε πάνω από τις σαρδέλες και σερβίρουμε αμέσως!