Η εποχή της αποτοξίνωσης έφτασε μαζί με την αλλαγή καιρού.
Προσπαθήστε για μερικές ημέρες να μπείτε σ’ ένα άλλο πρόγραμμα καθημερινής διατροφής, για να απαλλαγείτε από τις τοξίνες. Επίσης αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Ο κύριος στόχος μιας αποτοξίνωσης τώρα μετά το καλοκαιράκι είναι να φύγουν από το σώμα μας όσα συσσωρεύονται ή προκαλούνται από άγχος, ρύπανση, κατάχρηση φαρμάκων ή απλώς κακής και άτσαλης διατροφής.
Ε, ναι, φάγαμε και τηγανητά καλαμαράκια, και κείνα τα κεφτεδάκια με τις τηγανητές πατάτες δίπλα στο κύμα, και μουσακά και όλα τα υπέροχα καλοκαιρινά φαγάκια που μας ξεμυαλίζουν.
Αφαιρώντας ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή μας για μερικές μέρες βοηθάμε το συκώτι να εκτελεί τη θεμελιώδη καθαριστική του δράση στο μέγιστο βαθμό.
Ας αρχίσουμε
Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή τον διατροφολόγο μας, πάντα πριν αποφασίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε.
– Επιλέγουμε ελαφριά γεύματα σε ισορροπημένες μερίδες καθαρής τροφής/ βραστό κοτόπουλο ή ψάρι στις πρώτες μας επιλογές.
– Αποφυγή ζάχαρης, αλκοόλ, αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων.
– Πίνουμε άφθονο νερό, απαλλαγμένο από χλώριο και βαρέα μέταλλα.
– Πίνουμε πολλά αφεψήματα, βότανα, χυμούς φρούτων και λαχανικών.
– Στα γεύματά μας προσθέτουμε φρούτα και λαχανικά με απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
– Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης.
– Αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά. Μην ξεχνάτε πως τα καλά λιπαρά είναι εκείνα που συμβάλλουν και στην σωστή χοληστερόλη.
– Επιλέγουμε εποχικά προϊόντα.
– Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.
– Δεν παραλείπουμε την καθημερινή άσκηση (το περπάτημα είναι το πιο απλό και εύκολο). Αλλά και κάθε είδους άσκηση.
Ένα να θυμάστε: Η νηστεία δίνει μακροζωία
Οι έρευνες δείξανε πως οι μακροβιότεροι κάτοικοι αυτού του πλανήτη σήμερα είναι πρώτοι οι Ιάπωνες που ζούνε στη Χαβάη και δεύτεροι οι Έλληνες πρώτης γενιάς της Αυστραλίας, που συνεχίζουν να κατέχουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, γεγονός που εν πολλοίς συνδέεται με το ότι προσβάλλονται κατά 35% λιγότερο από καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο. Αυτοί λοιπόν οι Έλληνες, νηστεύουν 3 μήνες τον χρόνο λόγω της παράδοσης και φυσικά διατρέφονται με μεσογειακή διατροφή.
Ιδέες για αποτοξίνωση
– Αυγά σε κάθε μορφή.
– Ψωμί με αβοκάντο, βραστό αυγό και φέτες αγγούρι
– Σούπες με λαχανικά
– Όσπρια σαλάτα
– Καστανό ρύζι
– Σαρδέλες ή άλλο ψάρι ατμού
– Λαχανικά στον ατμό
– Ψητά λαχανικά με ελαιόλαδο και λεμόνι
– Λίγο ωμό ελαιόλαδο παντού.
Μίνι μόκα πανκέικς με κρέμα Kahlua
Ένα γλυκό που προκαλεί όλων των ειδών τους μοσχοβολιαστούς καφέδες, τα σπάνια τσάγια και τις πληθωρικές ζεστές σοκολάτες. Μπερδεύεται με τσαχπινιά στις φουσκάλες του ελληνικού με ολίγη, κλείνει το μάτι στα εκλεκτά ροφήματα του βουνού και παίζει χαλαρό παιχνίδι με το δυναμωτικό φρέσκο γάλα!
Αμερικάνικες τηγανίτες, σαν παχουλές κρεπούλες ή σαν μεγάλα μπλινί. Σερβιρισμένες με σαντιγί, εσπρέσο και Kahlua αποτελούν μια ξεχωριστή απόλαυση και πάνε φίνα σε όλα τα γούστα!
Aπολαύστε τις!
Υλικά για 15-20 κομμάτια
Για τα πανκέικς
1/4 φλιτζ. βραστό νερό
1 κ.σ. καφέ εσπρέσο
1/4 κ.κ. κανέλλα τριμμένη
2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
2 αυγά
1 φλιτζ. γάλα
Ελάχιστο βούτυρο λιωμένο για το τηγάνι
Για την κρέμα
300 ml κρέμα γάλακτος 35%
2 κ.κ. καφέ εσπρέσο σε σκόνη
2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 φλιτζ. λικέρ Κahlua
Κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τον καφέ και την κανέλα και περιχύνουμε με βραστό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Φτιάχνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα και τον καφέ με την κανέλα. Χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα, μέχρι να γίνει ένας χυλός λείος και ομοιογενής. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από τον χυλό αφήνοντας χώρο ανάμεσα για να απλώσουν. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν από κάτω και να σχηματίζουν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια, αναποδογυρίζουμε με την σπάτουλα για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Τοποθετούμε τα πανκέικς σε πιατέλα, σκεπάζουμε με πετσέτα για να διατηρούνται ζεστά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Σερβίρουμε με την κρέμα Kahlua και πασπαλίζουμε με κακάο.
Για την κρέμα: Σιγοβράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τον καφέ, τη ζάχαρη και το λικέρ Kahlua και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ελαφριά σαντιγί και προσθέτουμε το μίγμα του καφέ.
Τιπ: Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες. Αν γίνει υδαρής μπορείτε να την ξαναχτυπήσετε για 2-3 λεπτά.