Μία τάση, που έγινε ακόμη πιο έντονη σε αυτή την περίοδο της πανδημίας θέλει εργαζόμενους που έχουν την επαγγελματική τους έδρα σε άλλες περιοχές, να ταξιδεύουν συνδυάζοντας διακοπές και εργασία αρκετά μακριά από τη βάση τους. Οι ψηφιακοί νομάδες αποτελούν σταθερά ανερχόμενη ομάδα επαγγελματιών, που και στη Λέσβο μπορούν να φέρουν πολλαπλά οφέλη με την παρουσία τους εδώ, αρκεί να καταστεί το νησί ελκυστικό για αυτούς. Γίνεται; 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλη Μυρσινιά, βεβαίως και γίνεται αρκεί να υπάρχουν οι αντίστοιχες τεχνικές υποδομές. «Διεκδικούμε την ανάπτυξη αυτών των υποδομών, που έχουν να κάνουν με το γρήγορο και σταθερό ίντερνετ, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Είναι τα μόνα που μας λείπουν», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Μυρσινιάς, σημειώνοντας πως έχουν ήδη γίνει κινήσεις για την πιλοτική εφαρμογή των δικτύων 5G στη Λέσβο, ενώ το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να αντιμετωπιστεί από το 2028, με την ενεργειακή διασύνδεση. «Αφού λυθούν αυτά τα ζητήματα μπορούμε με αξιώσεις να κάνουμε το άνοιγμα προς τους ψηφιακούς νομάδες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας πως κατά τα άλλα η Λέσβος δεν στερείται άλλων στοιχείων που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά για επαγγελματίες από όλο τον κόσμο να έρθουν και να δουλέψουν εδώ. «Έχουμε ένα εξαιρετικό νοσοκομείο, σχολεία, το Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό μορφωτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο» αναφέρει, σημειώνοντας και την ποιότητα ζωής εδώ, αλλά και το γεγονός ότι η Λέσβος δεν «ερημώνει» τους χειμερινούς μήνες. «Αναφερόμαστε σε ομάδες επαγγελματιών υψηλού επιπέδου και η παρουσία τους εδώ θα μπορούσε να έχει οφέλη αντίστοιχα με την λειτουργία του Πανεπιστημίου στη Λέσβο», σχολιάζει ο κ. Μυρσινιάς.

Παράλληλα με τις ενέργειες που κάνει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο φορέας προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, προετοιμάζοντας χώρους στο κτίριό του, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να δουλέψουν από τη Μυτιλήνη. Έχει ήδη δημοπρατηθεί το έργο του κατασκευαστικού μέρους για το κέντρο επιχειρηματικότητας εντός των γραφείων του Επιμελητηρίου αλλά και του συνεργατικού χώρου στο ισόγειο, ενώ ακολουθούν κι εκείνα του εξοπλισμού και της λειτουργίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Μυρσινιάς επαινεί ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν αυτή την κατεύθυνση: «Είναι σημαντικό, παρά τις όποιες δυσκολίες σε υποδομές να κάνουμε βήματα μπροστά, που βοηθούν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του τόπου μας. Να μην μοιρολατρούμε, αλλά να προχωράμε και αυτό το βλέπουμε ήδη με πολλές πρωτοβουλίες στο νησί. Υπάρχουν περιοχές της Λέσβου που δεν θα τις γνωρίζουμε σε λίγα χρόνια».

 

Τι υπάρχει ήδη

Η Ελένη Ατσικμπάση

Από τις πρώτες πρωτοβουλίες φιλοξενίας ψηφιακών νομάδων στη Λέσβο είναι εκείνη του Digital Nomads Lesvos από το Healing Lesvos, που κάθε χρόνο, σχεδόν από το 2016 που ξεκίνησε, φιλοξενεί στο νησί επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Όπως λέει η υπεύθυνη του προγράμματος Ελένη Ατσικμπάση, «όμως, οι ελλείψεις σε υποδομές είναι που κρατάνε πίσω την πρωτοβουλία, καθώς αυτές είναι που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της». Φέτος στο Birds Bay στην περιοχή Αυλάκι στην Πέτρα φιλοξενήθηκαν πάνω από 25 άτομα, τα οποία δεν δουλεύουν απλά στα δικά τους έργα, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν και σε έργα και πρωτοβουλίες, που αφορούν το νησί, ενώ λειτουργούν και ως πρεσβευτές της Λέσβου στο εξωτερικό. Όλα αυτά μέσα από μια ξεκάθαρα ιδιωτική πρωτοβουλία, με πολύ κόπο και χρήμα από τους εμπνευστές της.

«Απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν υπήρξε το κάλεσμα για ψηφιακούς νομάδες, αλλά μας είπαν πως πρέπει να υποστηριχθούμε από την Περιφέρεια. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε καμία υποστήριξη» αναφέρει η κ. Ατσικμπάση, καλώντας το Επιμελητήριο Λέσβου να βοηθήσει, καθώς λείπουν βασικές υποδομές. «Ειδικά φέτος είχαμε σοβαρό πρόβλημα» επισημαίνει, προσθέτοντας μάλιστα πως αν και από τους τοπικούς φορείς δεν έχουν την υποστήριξη που θα περίμεναν, υπάρχει ανταπόκριση από άλλα νησιά, που τους ζητούν την τεχνογνωσία για να τρέξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση