Φτάνει πια η κοροϊδία

Spread the love


  • Κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης καλείται για πρώτη φορά να τοποθετηθεί και να πάρει αποφάσεις για τη διαχείριση του ζητήματος του κτηματολογίου
  • Ποια είναι τα δεδομένα και οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τοπικοί εκπρόσωποι 

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, να καθορίσει συνεδρίαση στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το ζήτημα του κτηματολογίου και συγκεκριμένα η πρώτη φάση της κτηματογράφησης, που αφορά τις Δημοτικές Ενότητες της Μυτιλήνης και της Γέρας. Στο ερώτημα τι μπορεί να βγει από μία τέτοια συνεδρίαση, η απάντηση είναι ότι το ελάχιστο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι η λήψη συγκεκριμένων και άμεσων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση να… σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται! 

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, ο Συντονιστής του οποίου Βασίλης Μαμώλης έχει πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με νέα επιστολή του αυτή τη φορά προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει εκ νέου το θέμα της επανακτηματογράφησης σε Μυτιλήνη και Γέρα, επισημαίνοντας πως παρά τις τεκμηριωμένες και επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΤΕΕ και του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, του Δήμου Μυτιλήνης και των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων, «ο κύριος Υφυπουργός απέρριψε το απολύτως δικαιολογημένο αίτημά μας για επανακτηματογράφηση περιοχών στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας και Ευεργέτουλα». 

«Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ για την πληθώρα των λαθών που έγιναν κατά την Α΄ φάση του Κτηματολογίου, από την εργολήπτρια κρατική εταιρία Κτηματογράφηση Α.Ε., υπό την πλημμελέστατη επίβλεψη του Αρμόδιου Υπουργείου», σημειώνει ο κ. Μαμώλης. Και συνεχίζει: «Πάλι θα πληρώσουν την νύφη οι φτωχότεροι συντοπίτες μας, που είτε θα χάσουν τα ακίνητά τους, είτε θα κληθούν χρεωμένα νοικοκυριά, να διαθέσουν κάποιες χιλιάδες ευρώ για δικαστικές προσφυγές (με αμοιβές μηχανικών, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών). Ακόμα ξαναλέμε ότι πολλές ενστάσεις συντοπιτών μας για διορθώσεις δεν πάρθηκαν καθόλου υπόψη. 

Επικαλέστηκε ο κύριος Υφυπουργός ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος γιατί το Κτηματολόγιο πρέπει να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τέλος του 2022. Γιατί λοιπόν δεν δίνετε καμία σημασία στις διαμαρτυρίες μας εδώ και χρόνια; Κτηματολόγιο θα είναι αυτό που θα παραδώσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή κτηματογραφικός πίνακας δήμευσης πολλών μικροϊδιοκτησιών διερωτάται ο κ. Μαμώλης, υπογραμμίζοντας ότι στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στα νησιά μας, πολλοί συμπατριώτες μας που αγωνίζονται να επιβιώσουν δεν έχουν καμιά δυνατότητα να εμπλακούν σε κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες για να σώσουν τα ακίνητά τους, που κινδυνεύουν να χάσουν από λάθη και παραλείψεις εργοληπτικών εταιριών και (μη) επιβλεπόντων Υπηρεσιών.

 

Καταστροφή αν δεν προλάβουμε 

Όπως έχουν επανειλημμένα αναδείξει τα Νέα της Λέσβου μέσα από τα ρεπορτάζ τους, τα πράγματα με το κτηματολόγιο είναι εξαιρετικά σοβαρά και κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, όταν η επικεφαλής της παράταξης «Πυξίδα» από την ελάσσονα αντιπολίτευση, Εριφύλη Χιωτέλλη, ζήτησε να τεθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης μετά τις αποκαλύψεις των Νέων της Λέσβου ότι η συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο, απέδωσε τα ελάχιστα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, τοποθετήθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Βατός, ο οποίος ως Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου είχε χειριστεί τα θέματα του κτηματολογίου. 

Το πρόβλημα με τα θέματα του κτηματολογίου είναι ότι δεν είναι εύκολα κατανοητά στην κοινωνία ακόμα και στους ίδιους τους παθόντες του κτηματολογίου και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή την εκτίμησή μας επιβεβαίωσε και ο κ. Βατός, ο οποίος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ανέφερε ότι «πράγματι τα θέματα του κτηματολογίου δεν είναι κατανοητά σε ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας επειδή περιέχουν τεχνικούς όρους και σε τελική ανάλυση οι τεχνικοί όροι δεν είναι δουλειά των δημοτών, ούτε αρμοδιότητά τους»

Και συνέχισε: «Σε ό,τι με αφορά όταν ξεκίνησε η καταγραφή για να δούμε ποιο ήταν τελικά το μέγεθος του προβλήματος το 2011, ως αντιδήμαρχος, χειρίστηκα τα θέματα και διευκολύναμε οφείλω να πω μαζί με την Περιφέρεια εκείνη την περίοδο σημαντικά τα κλιμάκια της κτηματολόγιο, ώστε να πάρουν αυτό που ήθελαν και έπρεπε να πάρουν. Στη λήξη της θητείας μας με τον Δημήτρη Βουνάτσο παραδώσαμε στη νέα Δημοτική Αρχή και, όπως γνωρίζετε, εγώ δεν συμμετείχα στο Δημοτικό Συμβούλιο επί Δημαρχίας Γαληνού, συνέχιζα όμως να επικοινωνώ με τα στελέχη του κτηματολογίου και να πληροφορούμαι τις εξελίξεις. Μάλιστα στην αρχή τα στελέχη της κτηματολόγιο συνέχιζαν να με αποκαλούν Αντιδήμαρχο, οπότε τους εξήγησα ότι δεν συμμετείχα τότε στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και αυτό τους είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς ήμουν ο μόνος που συνέχιζα να επικοινωνώ και να ζητώ ενημέρωση».  

Συνεχίζοντας ο κ. Βατός για την νέα περίοδο με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου ανέφερε πως «με την εκλογή μας στο νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης το 2019 με τον Μιχάλη Μαμάκο, δύο χρόνια τώρα έχω θέσει τα ζητήματα του κτηματολογίου στις Επιτροπές με κάθε ευκαιρία και όπου αλλού συμμετέχω. Θεωρώ σημαντικά τα ζητήματα του κτηματολογίου για την κοινωνία μας, όπως εξίσου σημαντικά είναι και άλλα πολεοδομικά θέματα που είχα διαχειριστεί ως Αντιδήμαρχος, βλέπω όμως ότι δεν προχωρούν. Και με λυπεί αυτή η στασιμότητα καθώς τα πολεοδομικά θέματα, όπως έχω πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση και τα θέματα του κτηματολογίου είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αναπτυξιακή δραστηριότητα και το ερώτημα είναι πώς τοποθετούμαστε στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη όταν δεν έχουμε φροντίσει να υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο. Εμείς σε αυτά τα δύο χρόνια θελήσαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις σε χαμηλούς τόνους, δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε ίσως γιατί δεν καταλάβαιναν τι λέγαμε καθώς όπως είπαμε και προηγουμένως οι τεχνικές ορολογίες δεν είναι κατανοητές στον καθένα. Τώρα αυτά τα θέματα έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο και θεωρώ σημαντική τη συνεδρίαση που αναμένεται να καθοριστεί για το κτηματολόγιο τον Ιανουάριο. Πιστεύω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να τοποθετηθούμε χωρίς υπεκφυγές και να αναλάβει ο καθένας μας το βάρος των ευθυνών του έναντι των πολιτών. Σε ό,τι με αφορά, μπορώ και είμαι διατεθειμένος να προσφέρω για τα θέματα του κτηματολογίου γιατί αυτός είναι και ο ρόλος μας ως Αυτοδιοικητικοί, να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στους δημότες και να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν», είπε καταλήγοντας ο κ. Βατός.  

Επί Δημαρχίας Βουνάτσου στον Δήμο Λέσβου ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, είχε για πρώτη φορά φέρει την εταιρεία κτηματολόγιο προ των ευθυνών της με τον τότε Πρόεδρο, Απόστολο Αρβανίτη, να αναγνωρίζει σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει στην Περιφέρεια υπό τον Περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, και παρουσία του κ. Βατού και άλλων εκπροσώπων, το λάθος του κτηματολογίου αναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις για τις διορθώσεις. Τα όσα ακολούθησαν ουσιαστικά ήταν αυτά που διαχειρίστηκε ο κ. Βατός, καθώς η σύσκεψη είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2011 και το Δεκέμβριο η εταιρεία κτηματολόγιο έστειλε στη Μυτιλήνη στελέχη που συγκέντρωναν ενστάσεις από τους πολίτες. Δηλαδή ο κάθε θιγόμενος επισκεπτόταν τα γραφεία που είχαν λειτουργήσει με ευθύνη τους ο τότε Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια σε συνεργασία στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, ώστε ο κάθε πολίτης να δηλώνει το πρόβλημά του. 

Ήταν η δεύτερη φορά που γινόταν αυτό καθώς είχε προηγηθεί μία συγκέντρωση τέτοιων αιτημάτων επί Νομαρχίας, Παύλου Βογιατζή, σε ακίνητο που μίσθωνε η Νομαρχία στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, χωρίς ωστόσο εκείνη την περίοδο η κτηματολόγιο να έχει αναγνωρίσει τα λάθη της, ήταν όμως μία προσπάθεια της Νομαρχίας να βοηθήσει σπρώχνοντας το θέμα.

Από εκείνη την περίοδο του Δεκεμβρίου του 2011 και το πρώτο διάστημα του 2012 μεσολάβησαν χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα και μόνο τα Νέα της Λέσβου ήταν το ΜΟΝΟ Μέσο Ενημέρωσης που καθ’ όλο αυτό το διάστημα των ετών αναδείκνυε τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και τα εμπόδια. Μετά τις εθνικές εκλογές του 2015 η νέα κυβέρνηση έκανε καμπάνια για τη διόρθωση των λαθών, χωρίς ακόμα να έχουν ανατεθεί οι μελέτες, οι οποίες τελικά ανατέθηκαν και το έργο των διορθώσεων ξεκίνησε προ διετίας. Το πρόβλημα με την υλοποίηση των μελετών σε Μυτιλήνη και Γέρα είναι ότι οι εταιρείες, που είναι δύο μελετητικά γραφεία από την Αθήνα, πήραν τις εργολαβίες με έκπτωση και με αυτό το δεδομένο έγινε μία χαμηλή πτήση στο κομμάτι των διορθώσεων με τοπογράφους που έφτασαν στη Μυτιλήνη από την Αθήνα και δεν αξιοποιήθηκαν τοπικά στελέχη που γνωρίζουν, ενώ απουσίασε μία καμπάνια ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. 

Επίσημα οι δύο εταιρείες δεν έδωσαν ούτε ένα δελτίο Τύπου για την ενημέρωση των πολιτών στους οποίους μετά την λήξη των αναζητήσεων για να καταγράψουν τα χωράφια τους επέρριψαν τις ευθύνες, σύμφωνα με το έγγραφο που είχαν αποκαλύψει τα Νέα της Λέσβου. Με άλλα λόγια οι εργολάβοι ρίχνουν τα βάρη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι δεν εμφανίζονται για να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να προχωρήσουν οι διορθώσεις ή δεν θέλουν διορθώσεις με τον τρόπο που τους προτείνεται και αυτό έχει και ένα υπονοούμενο ότι κάποιοι προσπαθούν να νομιμοποιήσουν περιουσίες που δεν τους ανήκουν. Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που δηλώνουν ότι ενώ παρουσιάστηκαν και κλήθηκαν και έγιναν μετρήσεις στα χωράφια τους ουδέποτε στη συνέχεια κλήθηκαν, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, να επιβεβαιώσουν οι γείτονες τα μεταξύ τους σύνορα, που αυτό είναι και η προϋπόθεση για τη διόρθωση του κτηματολογίου. Και εδώ είναι που απορούν οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες  ως προς το τι αναρτήσεις θα γίνουν τον προσεχή Μάρτιο, όταν σε κάποιες περιοχές δεν έχει επιβεβαιώσει ο ένας γείτονας τα σύνορα του άλλου!

 

Και τώρα… τα δύσκολα!

Αν και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, έχει συντάξει μέχρι τώρα κάποια έγγραφα για την επανακτηματογράφηση στην περιοχή της Γέρας, τα οποία προφανώς δεν είχαν καμία τύχη, σημαντικός είναι ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του, Στρατή Μανωλακέλλη, στην μέχρι τώρα ανάδειξη των ζητημάτων στις σωστές τους διαστάσεις. «Το Τεχνικό Επιμελητήριο ως επιστημονικός φορέας αναδεικνύει τα ζητήματα, πιέζει για την εξεύρεση λύσεων, από κει και πέρα όμως είναι και θέμα των τοπικών εκπροσώπων κάθε περιοχής το πώς θα τοποθετηθούν και τι ενέργειες θα κάνουν. Βλέπετε ότι διαμαρτυρόμαστε και για το θέμα του ΦΠΑ που είναι μείζον ζήτημα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ, καθώς ενώ έχουμε μειωμένο ΦΠΑ δεν μας τον αναγνωρίζουν. Έχουμε αναδείξει ως ΤΕΕ το ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ecofin όταν αυτό δεν το αναγνωρίζουν στην περιοχή μας, σε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα, όπως είναι το Εξοικονομώ; Ωστόσο είμαστε οι μόνοι που αντιδρούμε μέχρι τώρα. Με αυτό το δεδομένο την ίδια εικόνα είχαμε και στο κτηματολόγιο. Θα μπορούσε η αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς να είχε πιέσει περισσότερο. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι δεν θα είχαμε επιτύχει ούτε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα του ενός μηνός με προοπτική για άλλον ένα μήνα για ενστάσεις τον προσεχή Μάρτιο, αν δεν είχαμε την πρωτοβουλία και τη στήριξη από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αθανασίου που μεσολάβησε για να μας δεχτεί ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Η κτηματολόγιο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις παρατηρήσεις των εργολάβων και καθώς βιάζεται να κλείσει όπως-όπως το όλο θέμα υιοθετεί τις θέσεις τους ρίχνοντας ευθύνες και στον Δήμο Μυτιλήνης (και πρώην Δήμο Λέσβου για αδράνεια προγενέστερα) ότι δεν προχώρησε στην τακτοποίηση των δικών του περιουσιακών στοιχείων. 

 

Η καταγραφή  από Τσουπή 

Ωστόσο διαφορετική άποψη εκφράζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών της περιόδου Γαληνού, Παναγιώτης Τσουπής, έχοντας και την αρμοδιότητα της καταγραφής της δημοτικής περιουσίας.  Υπεραμύνεται των ενεργειών που έγιναν επί Γαληνού, σημειώνοντας ότι «όχι μόνο η δημοτική αρχή του Σπύρου Γαληνού είχε ασχοληθεί με τα ζητήματα του κτηματολογίου και της τακτοποίησης της δημοτικής περιουσίας, αλλά καθώς η Τεχνική Υπηρεσία δεν προλάβαινε να κάνει τα τοπογραφικά ο Δήμος πλήρωσε για να ανατεθούν σε ιδιώτες, ώστε να μην καθυστερήσουμε. Πρόκειται για 158 ακίνητα, τα περισσότερα είχαν βγει αγνώστου ιδιοκτήτη, υποθέσεις τις οποίες – οφείλω να πω – είχε αναθέσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή από εμάς σε δικηγόρους για να τακτοποιηθούν και όταν αναλάβαμε μας ζητήθηκαν τοπογραφικά. Μάλιστα καθώς δεν προλάβαινε η τεχνική υπηρεσία να επωμιστεί αυτό το βάρος για τις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας έγινε ανάθεση των τοπογραφικών σε ιδιώτες για να προχωρήσει η νομιμοποίηση των ακινήτων, καθώς υπήρχαν τα προβλήματα με το κτηματολόγιο. Σε ό,τι αφορά τη δημοτική περιουσία που είχα την αρμοδιότητα επί των ημερών μας καταγράφηκε το 95% των δημοτικών ακινήτων – περιουσίας που παραδόθηκαν στους δύο νέους Δημάρχους και λέω το 95%, γιατί το υπόλοιπο 5% ήταν ακίνητα, δεν μπορούσαμε να τα βρούμε, υπήρχαν τέτοια προβλήματα στο περιουσιολόγιο του Δήμου. Με αυτό το δεδομένο και οι δύο Δήμαρχοι έχουν την εικόνα των περιουσιακών στοιχείων του κτηματολογίου και για τη Β’ φάση της κτηματογράφησης που έγινε και ολοκληρώθηκε», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσουπής.

Με τα παραπάνω δεδομένα προκαλεί εντύπωση πώς η κτηματολόγιο καταλογίζει και στο Δήμο την ευθύνη για τη μη διόρθωση περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών, εκτιμώντας ότι ένα τουλάχιστον 25% των ακινήτων που αποτελούν δημοτική περιουσία και δεν έχουν διορθωθεί επηρεάζουν αρνητικά τους όμορους ιδιώτες ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν και τα δικά τους χωράφια!! Ο Δήμος Μυτιλήνης και προγενέστερα Δήμος Λέσβου φέρεται από την κτηματολόγιο ως υπεύθυνος και υπόλογος για ένα τμήμα σε αυτό το πραγματικό μπάχαλο με το κτηματολόγιο και αναφερόμαστε σε αυτό που αφορά τα ιδιωτικά ακίνητα, που συνορεύουν με ακίνητα του Δήμου τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί.

 

Η συνεδρίαση έπρεπε να είχε γίνει χθες

 Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπρεπε να είχε γίνει προ μηνών και όχι τώρα, όταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προειδοποιεί ότι τέλος του 2022 θα πρέπει να έχει παραδώσει το κτηματολόγιο και δεν έχει περιθώρια για να κάνει επανακτηματογράφηση. Άρα αυτό που θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένα λανθασμένο κτηματολόγιο. Υπ’ αυτήν την έννοια το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη, δηλαδή θα προσαρμοστεί με τα «θέλω» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δηλώνει διατεθειμένο περισσότερο «για τα μάτια του κόσμου» να ανοίξει μία διαδικασία ενστάσεων που μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι δύο μήνες για να δηλώσουν όσοι δεν έχουν δηλώσει μέχρι τώρα, παρότι κάτι τέτοιο έχει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί για να γίνουν διορθώσεις. 

Ένας δεύτερος δρόμος που μπορεί να επιλέξει ο Δήμος είναι, έστω και τώρα την ύστατη ώρα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναδείξει σε μείζον ζήτημα το λανθασμένο κτηματολόγιο που συντάχθηκε στη Λέσβο με ευθύνη του Κράτους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην το παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αποκαταστήσει το κράτος σε ένα μεγάλο ποσοστό τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι με ευθύνη των πολιτών. 

 

Το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει ότι η πλειοψηφία γέρνει προς την πρώτη πλευρά. Με άλλα λόγια το μείζον ζήτημα του κτηματολογίου για εκατοντάδες πολίτες στη Λέσβο και χιλιάδες δικαιώματα επί ακινήτων συνεχίζει να μην αναδεικνύεται ως μείζον από την αυτοδιοίκηση, η οποία φέρει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης για την αδράνεια των τελευταίων ετών, εφόσον δεν μπόρεσε ούτε τα δικά της περιουσιακά στοιχεία να τακτοποιήσει. Έτσι τώρα όχι μόνο κινδυνεύει να βρεθεί μετέωρη, να χαθεί και δημοτική περιουσία που θα περάσει στη δικαιοδοσία του Κράτους, αλλά να κατηγορηθεί στο τέλος ότι επειδή δεν τακτοποίησε τη δημοτική περιουσία χάνονται και ιδιωτικές περιουσίες που συνορεύουν με τα δημοτικά ακίνητα (δηλαδή «παίρνει και δημότες στο λαιμό της»)

Μία ενδεχόμενη επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου να ακολουθήσει την πεπατημένη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι προφανές ότι θα ικανοποιήσει το Υπουργείο και άρα την κυβέρνηση, ενώ δεν θα ξεβολέψει και την Δημοτική Αρχή, η οποία δεν θα χρειαστεί να τρέξει και να δείξει ότι «πατά» με αυτή τη θέση και στις δύο βάρκες, δηλαδή και στην πλευρά του κράτους και στην πλευρά των πολιτών. Στην πραγματικότητα όμως η πεπατημένη που χαράσσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν υπηρετεί τους πολίτες, δεν υπηρετεί τα εκατοντάδες θύματα του κτηματολογίου που βρέθηκαν με μετέωρες τις περιουσίες τους χωρίς να έχουν ευθύνη, και το οποίο το κράτος θέλει να ξεφορτωθεί παραδίδοντάς το όπως-όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κάθε πολίτης ας βρει το δίκιο του στα δικαστήρια.

Αυτό που υπηρετεί τους πολίτες είναι η ουσιαστική διόρθωση των λαθών του κτηματολογίου σε ένα όσο το δυνατόν πιο μεγάλο ποσοστό και, σε τελική ανάλυση, αυτό υπηρετεί και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, καθώς οφείλει να παραδώσει ένα όσο το δυνατόν πιο έγκυρο κτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα μέσα στον Ιανουάριο, οι θέσεις που θα εκφραστούν από την κάθε πλευρά και η απόφαση που θα λάβει το όργανο που εκπροσωπεί τους πολίτες έχουν εξαιρετική σημασία για εκατοντάδες δημότες στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, αλλά και γενικότερα για την περιοχή μας καθώς χιλιάδες χωράφια φαίνονται σε άλλες διαστάσεις και άλλες θέσεις από αυτές που βρίσκονται.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση