Τις τελευταίες εβδομάδες, κουβεντιάζουμε διαρκώς με τους φίλους μας για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Εντός και εκτός Ελλάδας.
Τι γίνεται στην πολιτική σήμερα, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στα κάγκελα, ο φόβος, ο πόλεμος της Ουκρανίας, οι ανακατατάξεις παγκοσμίως, ο covid ακόμα στο προσκήνιο, το κρύο, οι εθνικές και παγκόσμιες συντριβές, οι συνωμοσιολογίες.
Αλλά μιλάμε και για τα φαγητά μας, τα ωραία γεύματα, τις νόστιμες εξόδους με μεζέ και ούζο. Για τα χρόνια τα παλιά… “Πασοκ ωραία χρόνια”… για τις εκδρομές και τα ταξίδια μας.
Αυτές οι παρηγορητικές κουβέντες μας ξενυχτάνε μερικές φορές και μας φέρνουν κόμπο ανεβάζοντας τα συναισθήματα. Μέσα από τις χαρές και τις λύπες ξεδιπλώνεται η ζωή μας.
Και αντέχουμε. Όπως αντέχανε και οι γονείς μας και οι παππούδες μας.
Έτσι, θυμάμαι και τις κουβέντες των γονιών μου με τους φίλους τους.
Η Τουρκία με τις εναέριες παραβιάσεις, το σιδηρούν παραπέτασμα, οι χουντικοί, ο Κένεντυ – ενίοτε και η Τζάκι στην κουβέντα. Σε κάθε σύναξη, οικογενειακή ή φιλική, όλα μαζί συμπούρμπουλα μας τραβάγανε μπρος και πίσω ταυτόχρονα.
Κάποιες φορές είμαστε ο επιούσιος λαός, και άλλες οι κάκιστοι, στα βάραθρα.
Πότε γινόμαστε οι κατσαπλιάδες και πότε οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
Κι εδώ στο νησί η γκρίνια αυτή πάει σύννεφο
Χάσαν οι Μυτιληνιοί την αίγλη τους.
Πάει στράφι η γενναία αστική τάξη, ο Ναυτικός Όμιλος, η ναυτική εβδομάδα με τις γκλαμουριές, οι Αποκριές με τα τσιτάτα στην Αγιάσο, τα γκλαμουράτα καλέσματα με τα περαστά και τις κοσμοπολίτικες συνταγές, οι κυρίες με τα ταγέρ ραμμένα στην Τασίτσα, τα λινά κουστούμια με τα λευκά δερμάτινα αποικιοκρατικά κουστούμια των εκλεκτών της καλής κοινωνίας.
Πάνε;
Όλα;
Σίγουρα πήρανε άλλη μορφή!
Μετά από όλα όσα έχουμε τραβήξει σαν λαός και σαν νησί, δύο αιώνες μετά την επανάσταση του 1821, τώρα που γιορτάζουμε και τα 200 χρόνια, ίσως ήρθε η ώρα να δούμε πιο θετικά το ριζικό μας, να απολαμβάνουμε και να τονίσουμε τα θετικά μας και να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία παρά τις αντίξοες συνθήκες γύρω μας.
Πάνω-κάτω όλες οι γενιές έχουμε τα δύσκολα και τα καλά.
Καλαμαράκια με άγρια χόρτα και σπανάκι
Νηστίσιμο, νόστιμο και της εποχής
Υλικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 καλαμάρια κομμένα σε φέτες
1 φρέσκια ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κιλό άγρια χόρτα και σπανάκι χοντροκομμένα
2 κ.σ. άνηθο
μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό
1/2 φλ. ρύζι γλασέ
1/2 φλ. νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Λεμόνι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα ροδίζουμε για 3-4 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
Ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό για τα καλαμαράκια, μετά τα χόρτα και το σπανάκι.
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′.
Προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι το ρύζι σχεδόν να πιει τα υγρά.
Σβήνουμε τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και το χυμό λεμόνι.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.