- Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές της προηγούμενης Διοίκησης κατά του ΙΚΑ για την ασφάλιση 18 εργολάβων που παρείχαν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών
Ήρθε η ώρα της δικαίωσης για την προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ, επί προεδρίας Γιώργου Κατζανού, που είχε βρεθεί υπόλογη το 2016 για τις συμβάσεις ανάθεσης υπηρεσιών σε εργολάβους. Πρόκειται για την υπόθεση που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, όταν μετά από έλεγχο του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας επιβλήθηκαν πρόστιμα στην Εταιρεία, ύψους 120.000 ευρώ, που μαζί με τις εισφορές και τις προσαυξήσεις έφθασαν το ποσό των 400.000 ευρώ. Η τότε Διοίκηση υποχρεώθηκε να πληρώσει ακριβά αυτές τις συμβάσεις, αλλά παράλληλα προσέφυγε δικαστικώς και σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν χθες δικαιώνεται και παράλληλα “καθαρίζει το όνομά της” από τις κατηγορίες που είχαν ακουστεί τότε τόσο εις βάρος του Προέδρου και Αντιδημάρχου Καθαριότητας, όσο και κατά του πρώην Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού.
Ήταν αρχές του 2016 όταν έγινε εξονυχιστικός έλεγχος (προφανώς μετά από καταγγελία) από το ΙΚΑ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΑΠΑΛ, όπου έγιναν “φύλλο και φτερό” όλα τα στοιχεία της Εταιρείας και οι συμβάσεις για το προσωπικό που απασχολούσε. Κατά τον έλεγχο το ΙΚΑ υποστήριξε ότι δεν ήταν νόμιμες οι συμβάσεις για 18 εργολάβους που απασχολούνταν στην Εταιρεία με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών στον τομέα της Καθαριότητας και ότι θα έπρεπε να ήταν ασφαλισμένοι ως υπάλληλοι. Ο πέλεκυς που έπεσε τότε ήταν βαρύς, αφού επιβλήθηκε πρόστιμο στην Διοίκηση ύψους 10.500 ευρώ για καθέναν από τους 18 εργολάβους και παράλληλα υποχρεώθηκε να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ για όλο το χρονικό διάστημα που παρείχαν τις υπηρεσίες τους.
Αν και εξ’ αρχής η Δημοτική Αρχή Γαληνού είχε αντιδράσει έντονα καταθέτοντας ενστάσεις στο ΙΚΑ και υποστηρίζοντας ότι τα άτομα αυτά απασχολούνταν ως εργολάβοι, ως είχε δικαίωμα να πράξει η Εταιρεία, εντούτοις τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν και πληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, φθάνοντας συνολικά το ποσό των 400.000 ευρώ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το 2017 η ΔΕΔΑΠΑΛ παρουσίασε στον ισολογισμό της ζημιά 700.000 ευρώ περίπου, ενώ μέχρι πρότινος ανέμενε τις αποφάσεις του δικαστηρίου επί των προσφυγών που είχε καταθέσει.
Πίσω οι 400.000 ευρώ
Δικηγόρος του Δήμου τότε για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε οριστεί ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος κατέθεσε τις προσφυγές κατά των εν λόγω πράξεων του ΙΚΑ. Η εκδίκαση έγινε τον Φεβρουάριο του 2021, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι αποφάσεις της τότε Διοίκησης για την ανάθεση της παροχής υπηρεσιών σε εργολάβους με 6μηνες συμβάσεις, καθώς και έγγραφα που αποδείκνυαν το έργο που επιτελούσαν. Έναν χρόνο αργότερα εκδόθηκαν οι αποφάσεις και πλέον η ΔΕΔΑΠΑΛ θα πάρει πίσω το ποσό των 400.000 ευρώ που υποχρεώθηκε να καταβάλλει, αφού το δικαστήριο έκρινε πως πράγματι οι συγκεκριμένοι 18 απασχολούνταν ως εργολάβοι και δεν έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ως υπαλληλικό προσωπικό. «Δεν γνωρίζω αν θα ασκηθεί έφεση από το ΙΚΑ, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες τέσσερις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το δικαστήριο αποτελούν μια μεγάλη δικαίωση για την ΔΕΔΑΠΑΛ και τον ενιαίο Δήμο Λέσβου που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο το 2016. Το ποσό θα επιστραφεί στο Ταμείο της Εταιρείας, η οποία συνεχίζει να ασκεί τις αρμοδιότητές της βάσει του καταστατικού και του κανονισμού λειτουργίας της», τόνισε ο Δ. Χατζηγιάννης.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατζανός δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” για τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί τότε και τις κατηγορίες προς το πρόσωπό του και προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή: «Προσωπικά, αισθανόμουν δικαιωμένος από τότε παρά τις καταγγελίες που γίνονταν εκ των έσω. Όλες οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας ήταν νόμιμες και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από το δικαστήριο στο οποίο προσφύγαμε, έστω και με 6 χρόνια καθυστέρηση. “Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται” κι αυτό το έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια».