Με το που μπήκε η Άνοιξη μ’ έπιασε το άγχος των κιλών.
Οι καραντίνες, τα θαυμάσια καλέσματα σε σπίτια φίλων με οικοδέσποινες δεινές μαγείρισσες, ο βατός χειμώνας και η κακή ψυχολογία μας άφησαν στο έλεος.
Πρέπει να αρχίσω δίαιτα.
Άλλωστε…
…δεν θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου να μην έχω να χάσω ακόμα τρία κιλά.
Ακόμα και την εποχή που ήμουν πετσί και κόκαλο (τι ευτυχισμένες στιγμές) με θυμάμαι να μπαίνω σε πρόγραμμα, ν’ αναζητώ την κατάλληλη δίαιτα για να χάσω λίγα ακόμα κιλά.
Στα σχολικά μας χρόνια θυμάμαι την Πέγκυ να τρώει ένα κανταΐφι τρίχα-τρίχα για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Θυμάμαι τα απογέματα στη βεράντα της Χρυσομαλλούσας, να τρώμε ζελέ φράουλα στα μπολάκια με αχλάδι κομμένο σε μικρούς κύβους, για να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας.
Με θυμάμαι να κάνω τη μονοφασική δίαιτα της “μωρή-Μαρίκας”.
Μια μέρα ένα κιλό κοτόπουλο, την άλλη μέρα 1 κιλό γιαούρτι, την επομένη 1 κιλό ψάρι κλπ. κλπ.
Στην πορεία της ζωής μου μπήκε η υγιεινή διατροφή, μετά από επιθετικές πρωτεϊνικές δίαιτες, δίαιτες λιμοκτονικές με πολύ χαμηλές θερμίδες, δίαιτες με ζυγίσματα, με μερίδες, με απαγορευμένες τροφές, με τροφές που καίνε λίπος και όλα τα συναφή.
Κάποτε μπήκε στη ζωή μου και η vegan διατροφή με όλα τα συμπαρομαρτούντα.
Κάποτε σε μια παρανοϊκή δίαιτα που έπρεπε να τρώω κάθε 2 1/2 ώρες ακριβώς, θυμάμαι τη μικρή Ουκρανέζα της ζωής μου να μου ετοιμάζει τα ταπεράκια να τα πάρω μαζί μου και μια φορά έπρεπε να φάω τα 80 γραμμάρια νερόβραστα σπαγγέτι καθώς οδηγούσα στη λεωφόρο Κηφισίας. Τι στιγμές κι αυτές! Σκέφτομαι ακόμα το πώς με κοίταγε ο κύριος από το διπλανό αυτοκίνητο.
Άλλοτε θυμάμαι να πρέπει να φάω μια μεγάλη ποσότητα κρέατος κοκκινιστού. Ευτυχώς ήμουν στην Τήνο, εκεί στον Κτικάδο, στην ταβέρνα του Βασίλη με το θαυμάσιο κοκκινιστό, και τον φίλο μου Βίκτορα να διαμαρτύρεται για την ποσότητα.
Άλλοτε θυμάμαι να έχω μαζί μου ζυγισμένα μπιφτέκια, κοτόπουλο ή γαρίδες, να πηγαίνω σε καλά εστιατόρια κι εγώ να ζητάω να μου τα σερβίρουν σε πιάτο για να μην γίνω ρεζίλι.
Κάποιες φορές θυμάμαι να τραβάει η δίαιτα για καιρό, να την κάνω παρέα με τη Ζουράρη, να αποκτάμε την κορμάρα που θέλαμε και στη συνέχεια να στρωνόμαστε στη ροτόντα της Οινοπάθειας με μια ποικιλία από μεζεδάκια που λάτρευε εκείνη και να πλακωνόμαστε με βουλιμία και κρασοκατανύξεις.
Οι δίαιτες της ζωής μας δεν έχουν τελειωμό.
Γιατί εμείς είμαστε η γενιά του life style, που πετάξαμε τα σουτιέν, τις σχολικές ποδιές, τα σήματα και αποκτήσαμε συνείδηση ισοτιμίας με τ’ αγόρια.
Πολύ αργότερα στα μεγάλα υπέροχα χρόνια της ξεγνοιασιάς με τη Μαρία Χαραμή ξεκινήσαμε pilates με τις καλύτερες δασκάλες Αθηνά Δανιήλ και Σοφία Χατζηρβασάνη για κορμί με γραμμωμένους μυς, με 50% ευλυγισία και 50% μυϊκή ενδυνάμωση. Εντάξει, δεν λέω πως τα καταφέραμε κι όλα.
Δεν έχουμε φέτες κοιλιακούς, ούτε εξαλείψαμε εντελώς την κυτταρίτιδα.
Όμως και μόνο που μας απασχολεί η εμφάνισή μας, τα παχάκια μας και η υγεία μας το θεωρώ μεγάλη μαγκιά.
Η διαιτολόγος μου
Τώρα καθώς κατάλαβα καλά το τι παίζεται και πόσα είναι αλήθεια και πόσα ψέματα θέλω να στρέφομαι πάντα σε πραγματικά σοβαρούς επαγγελματίες, έμπειρους, γνώστες, που έχουν δείξει στιβαρά δείγματα. Έτσι έφτασα στην διαιτολόγο, Ειρήνη Τελωνιάτη.
Πες μου τη διαιτολόγο σου να σου πω ποια είσαι. Ε, ναι.
Έχω πια μια διατροφή σωστή, μετρημένη, μελετημένη, βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή, ξεχωριστή και εύκολη. Τρως σωστά, άρα χάνεις, χωρίς κίνδυνους.
Η Ειρήνη επιτέλους μού έμαθε τη σωστή διατροφή που τελικά δεν θέλει πάντα κόπο, θέλει τρόπο…
Σημαντικό είναι να παραμείνω προσηλωμένη στο στόχο μου, και να ακολουθώ τις μικρές, μικρές και εύκολες πρακτικές, ώστε να μην κουραστώ και τα παρατήσω ξανά στη μέση.
Έτσι φέτος τη διατροφή μου για το καλοκαίρι την ξεκινώ με αργά και σταθερά βήματα.
Πίνω πολύ νερό, τρώω πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, φαγητά με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, Ω3, έχω κι ένα γλυκάκι σε μικρή ποσότητα. Πίνω κρασί, αλλά και ποτάκι με μέτρο, χάνω, χάνω, χάνω…
Αλλά κυρίως βρήκα ένα ρυθμό, μια σωστή σειρά και απολαμβάνω το φαγητό όσο τίποτα άλλο.
Ειρήνη σ’ ευχαριστώ!
Μπουκιές με βρώμη, φιστίκια και αποξηραμένα φρούτα
Λαχταριστές υγιεινές μπουκιές που σας γεμίζουν ενέργεια
Υλικά για 20 μπαλάκια:
1 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
10 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
3 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. σπόρους chia (προαιρετικά)
1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
1/2 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. ανάλατα φιστίκια
1 φλ. σταφίδες ξανθές ή cranberries
Εκτέλεση
Βάλτε στο μπλέντερ τους χουρμάδες, το μέλι, τους σπόρους chia, το λιναρόσπορο, την κανέλα και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατέψτε τη βρώμη, τα φιστίκια, τις σταφίδες ή τα cranberries, προσθέστε την πάστα με τους χουρμάδες και ανακατέψτε. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μετά πλάστε το σε μπάλες μεγέθους μπουκιάς, βρέχοντας τα χέρια σας συχνά για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.