- Δεν κατατέθηκε καν η προσφυγή καθώς αυτό θα ήταν δυνατό το πρώτο εξάμηνο του 2021
- “Μικρό καλάθι” και για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάζονται τον Ιούνιο
Προς ναυάγιο φαίνεται πως οδεύει η επιλογή της προσφυγής της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της εκτέλεσης του έργου της νέας δομής μεταναστών στη Βάστρια. Ο λόγος είναι πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη εκπρόθεσμα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που δεν επιτρέπει πρακτικά καν την κατάθεση της προσφυγής, την ίδια στιγμή που κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, η εκδίκαση των οποίων όμως προγραμματίζεται σε δύο μήνες από τώρα, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου. Έτσι, μια διαδικασία η οποία είχε αναδειχθεί ως κομβικής σημασίας για την όποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα, φαίνεται πως βγαίνει πλέον εκτός εξίσωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση προσφυγής της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδηλώθηκε στο νομικό της συνεργάτη στα μέσα Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες αφότου ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης είχε ενημερώσει σχετικά τους αρχηγούς των περιφερειακών παρατάξεων και είχε δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Ωστόσο, πρόκειται για μια… εκπρόθεσμη πρωτοβουλία, καθώς οι σχετικές πράξεις που αφορούν το έργο κατασκευής της δομής στη Βάστρια δεν μπορούν να προσβληθούν στο ΣτΕ, αφού αυτό μπορούσε να συμβεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Με λίγα λόγια η απόφαση της Περιφέρειας να προσφύγει κατά του έργου… άργησε ένα χρόνο περίπου!
Το γνώριζαν
Το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη προσφυγή να μην στέκεται σε στέρεες βάσεις ακριβώς λόγω του εκπρόθεσμου χαρακτήρα της ήταν κάτι που λίγο-πολύ είχαν στην άκρη του μυαλού τους μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Σημειώνουν, ωστόσο, χαρακτηριστικά πως σε ουσιαστικό επίπεδο έλαβαν γνώση του περιεχομένου των μελετών, βάσει των οποίων προέκυπταν οι λόγοι προσφυγής κατά του έργου στη Βάστρια, κατά τους τελευταίους μήνες. Λόγοι, οι οποίοι θυμίζουμε πως έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση των περιβαλλοντικών όρων για την υλοποίηση του έργου, που όπως υποστηρίζεται θα είχαν ως συνέπεια να συντελεστεί ένα περιβαλλοντικό «έγκλημα» στην περιοχή με την κατασκευή της νέας δομής μεταναστών. Βέβαια, προκύπτουν ερωτηματικά για το αν, πότε και σε ποιο βαθμό είχε κοινοποιηθεί η πληροφορία ότι η θέση του νομικού συνεργάτη της Περιφέρειας ήταν πως η προσφυγή δεν είναι δυνατή λόγω παρέλευσης της προθεσμίας, και επομένως δεν κατατέθηκε καν.
Τα ασφαλιστικά μέτρα
Από την νομική ομάδα της Περιφέρειας βάρος δίνεται πλέον στα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο δεν ικανοποιεί η ημερομηνία για την οποία ορίστηκε η σχετική δικάσιμος και η οποία είναι την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Και αυτό καθώς η αρχική εκτίμηση ήταν πως θα μεσολαβούσε περίπου ένας μήνας ή έστω 40-45 ημέρες από την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι τη λήψη της απόφασης για αυτά, η οποία θα έβαζε φρένο στις εργασίες.
Με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων να τοποθετείται χρονικά σε δύο μήνες από σήμερα, σε περίπτωση που εκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής, αποτελεί εκτίμηση πολλών πως μέχρι τότε θα έχει ήδη προκληθεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το σενάριο να ζητηθεί απόφαση προσωρινής διαταγής, το οποίο μέχρι πριν λίγες μέρες δεν κρινόταν απαραίτητο, αλλά πλέον φαντάζει ως μια από τις λίγες επιλογές που έχουν μείνει στη «νομική φαρέτρα» της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων η προσφυγή απέναντι σε αποφάσεις που είναι «παρακολουθητικές» προηγούμενων για τις οποίες η προθεσμία κατάθεσης προσφυγής έχει εκπνεύσει.
Μικρό καλάθι
Σε κάθε περίπτωση, η γενική αίσθηση που αποκομίζουμε από το σχετικό ρεπορτάζ είναι πως όλοι όσοι λίγο-πολύ εμπλέκονται ή είναι έστω ενδιαφερόμενοι για τις νομικές ενέργειες ενάντια στο έργο της Βάστριας κρατούν μικρό καλάθι για την έκβασή τους. Προφανώς και δεν κάνουν εκ των προτέρων κριτική για δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν ληφθεί, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως και από την πλευρά της Κυβέρνησης αντίστοιχα γίνονται κινήσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια κωλύματα υπάρχουν για την εκτέλεση του έργου κατασκευής της νέας δομής.
Εν προκειμένω οι κινήσεις αυτές αφορούν νομοθετικές τροπολογίες, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία, όπου εντοπίζονται τα σημεία στα οποία αφενός θα μπορούσε να στηριχτεί μια προσφυγή, αφετέρου ήδη αποτελούν τροχοπέδη για την έκδοση αδειών, που «φρενάρουν» την εξέλιξη του έργου. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την κατάθεση και εν τέλει υπερψήφιση της τροπολογίας της Κυβέρνησης, με την οποία αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχαν οι Περιφέρειες για τον έλεγχο περιβαλλοντικών όρων για διάφορες εργασίες, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή νέων δομών εκχωρήθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Ή για να το θέσουμε πιο απλά, με την αιτιολογία των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας που τίθενται με το μεταναστευτικό, το αρμόδιο Υπουργείο… «αυτοελέγχεται» για την εκτέλεση εργασιών για τις υπερδομές.
Στενά περιθώρια
Όλα αυτά βέβαια στενεύουν τρομερά τα νομικής φύσης περιθώρια που υπάρχουν για παύση των ενεργειών που γίνονται από την Κυβέρνηση για τη δημιουργία της νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Βάστρια. Με λίγα λόγια, με δεδομένη τη χρονική πίεση ώστε το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί – έστω με πολύμηνη καθυστέρηση – είναι σαφές ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν.
Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων που είναι αντίθετοι με το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας υπερδομής με τις προδιαγραφές που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει να αντιδρά σε αυτή με κινητοποιήσεις, με δεδομένες από την άλλη πλευρά τις δικαστικές περιπέτειες συμμετεχόντων στα συλλαλητήρια, έπειτα από την κινητοποίηση της 7ης Φεβρουαρίου στη Βάστρια. Πηγές μεταφέρουν πως οι συγκεκριμένες – άστοχες όπως τις χαρακτηρίζουν – ενέργειες όχι μόνο δεν κάμπτουν το ηθικό όσων αντιδρούν, αντιθέτως τους «πεισμώνουν».
Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτό θα επιβεβαιωθεί και αν πέραν των νομικών πρωτοβουλιών, από την πλευρά της Περιφέρειας, που περιγράψαμε παραπάνω, θα υπάρξουν και άλλες σε επίπεδο μαζικών κινητοποιήσεων, ή αν σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον, γράφτηκε ένας μικρός επίλογος στο πολυσυζητημένο συλλαλητήριο της 23ης Φεβρουαρίου στην Πλατεία Σαπφούς.