Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Διαγνωστικά τεστ κορονοϊού “made in Greece”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ένα μοριακό διαγνωστικό κιτ, που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τον κορονοϊό μέσα σε 30 με 60 λεπτά σχεδίασε η εταιρεία Nanoplasmas που αποτελεί «τεχνοβλαστό» μιας ομάδας ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Το κιτ δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό για τη χρήση του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μη εργαστηριακούς χώρους, όπως τα φαρμακεία, αλλά και σε μικρά και μεγάλα εργαστήρια αναλύσεων.

Το Nanoplasmas sars-cov-2 molecular detection kit for human samples (ce-ivd certified) εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και από τον ΕΟΦ και είναι πλέον διαθέσιμο στην ελληνική αγορά μέσα από τη συνεργασία με ελληνική εταιρεία διανομής, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον διάθεσής του και στην κεντρική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει αναπτύξει και ένα δεύτερο μοριακό διαγνωστικό κιτ για τον κορονοϊό που μπορεί να τον ανιχνεύσει σε στερεές επιφάνειες ή λύματα για επιδημιολογικές μελέτες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα προϊόντα αναπτύχθηκαν βασιζόμενα σε μια τεχνολογία-«πλατφόρμα», η οποία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί και στην ανίχνευση άλλων παθογόνων μικροοργανισμών ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, ήδη κυκλοφορεί και το διαγνωστικό για την ανίχνευση της λεγεωνέλλας στο νερό σε λιγότερο από δύο ώρες αντί για 10 ημέρες, σε σύγκριση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για βακτήριο που μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων και μπορεί να προκαλέσει βαριά μορφή πνευμονίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τον Π.Ο.Υ. ως ένα από τα οκτώ πιο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img