- Στα χαμηλά των τελευταίων δύο ετών οι νοσηλείες στο Βοστάνειο, αν και την ίδια ώρα ανησυχεί τους γονείς η μη λήψη μέτρων στα σχολεία
- Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν καθηλωμένα στα νησιά μας, έχουμε αύξηση του πανελλαδικού μέσου όρου, που επίσημα χθες αποδόθηκε από τον ΕΟΔΥ στη λειτουργία των σχολείων
Στα χαμηλά της τελευταίας διετίας έφτασε χθες το επίπεδο των νοσηλειών στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, με μόλις τρεις ασθενείς να νοσηλεύονται με επιπλοκές από τον κορονοϊό στο Λοιμωδών, ενώ μέχρι το μεσημέρι δεν είχε καταγραφεί νέα εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε θανάτους από την πανδημία, καθώς χθες έχασε τη ζωή της μία 87χρονη γυναίκα, δεδομένου πως οι επιπλοκές του κορονοϊού αποδεικνύονται ολέθριες, κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, η υγεία των οποίων είναι πιο ευάλωτη.
Τα στοιχεία των νοσηλειών στο Βοστάνειο κατέγραψαν καθοδική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, που και πάλι είχαμε λίγες νοσηλείες και συγκεκριμένα 5 ασθενείς, τώρα όμως είναι ακόμα λιγότερες μία εβδομάδα αργότερα. Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται και τα κρούσματα του κορονοϊού στη Λέσβο, καθώς χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία της εβδομάδας 12 – 18 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, έχουμε μία οριακή αύξηση της τάξης του 3,24% με 351 κρούσματα (50 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα) έναντι 340 κρουσμάτων μία εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα 5 – 11 Σεπτεμβρίου (48 νέα κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο).
Στη Λήμνο με 69 νέα κρούσματα κατά την επίμαχη εβδομάδα ο κορονοϊός καταγράφει πτώση της τάξης του 22,47% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ και στη Χίο με 210 κρούσματα η μείωση φτάνει το 25,53%. Οριακή άνοδος στη Σάμο της τάξης του 1,77% με 115 κρούσματα.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι πραγματικά ιδανικά και αυτό επιβεβαιώνεται και από τους τοπικούς εμπλεκομένους με τον ΕΟΔΥ. Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, η Επόπτρια των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη Λέσβο, Ελεονώρα Μανιάτη σημείωσε χθες μιλώντας στην εφημερίδα μας ότι «η πτώση των κρουσμάτων, όπως την καταγράφουμε από το καλοκαίρι μέχρι τώρα είναι πραγματικά θεαματική, έχουμε λίγες μολύνσεις κάθε ημέρα, που επιβεβαιώνονται από τις δειγματοληψίες, όπως και στα χωριά. Για παράδειγμα πήγαμε στο Μανταμάδο και είχαμε 4 θετικά μόνο. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο, αρκεί να παραμείνουμε σε αυτό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καλλονής, Αλέξανδρος Ροδίτης, ο οποίος σχολιάζοντας στα Νέα της Λέσβου την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι «και για τη Δυτική Λέσβο, τουλάχιστον σε ό,τι προκύπτει από την δική μας μονάδα, βλέπουμε ύφεση του κορονοϊού και αυτό μας δίνει μία σημαντική ανάσα εν όψει του χειμώνα, καθώς το καλοκαίρι είχαμε την ανησυχία της διασποράς και λέγαμε τι θα γίνει αν φτάσουμε στο φθινόπωρο, να όμως που τώρα έχουμε καθοδική πορεία με έναν αστερίσκο, καθώς η επαναφορά των μαθητών στα σχολεία δημιουργεί νέα δεδομένα».
Να τι φέρνει η έλλειψη μέτρων στα σχολεία
Ουσιαστικά η τελευταία φράση του κ. Ροδίτη είναι το «κλειδί», καθώς για πρώτη φορά χθες μετά από ένα και πλέον μήνα έχουμε αύξηση του πανελλαδικού μέσου όρου στα κρούσματα, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η πορεία ήταν συνεχώς καθοδική. Αυτό μάλιστα έγινε με ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τεκμηριώνοντας και αποδίδοντας αυτήν την άνοδο των κρουσμάτων στη λειτουργία των σχολείων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Την τελευταία εβδομάδα (ISO εβδομάδα 37) παρατηρείται μικρή αύξηση (7%) των κρουσμάτων SARS-CoV-2 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (ISO εβδομάδα 36). Η αύξηση αυτή εντοπίζεται, κυρίως, σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών. Η αύξηση είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων».
Ωστόσο παρά τις διαπιστώσεις ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τηρεί απαθή στάση. Αντί να προχωρήσει στη λήψη των στοιχειωδών μέτρων που είναι υποχρεωτική χρήση αντισηπτικών και προστατευτικής μάσκας υψηλής προστασίας, περιορίζεται στο να κάνει μόνο συστάσεις καλώντας την κοινωνία, η ίδια αν θέλει να πάρει μέτρα για την προστασία της, χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας και την ευθύνη του Κράτους. Και αυτό ουσιαστικά είναι που ανοίγει την κερκόπορτα στον κορονοϊό, εκεί που βρίσκεται μειωμένος να ανέβει και πάλι στα ύψη το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ αναφέρει: «Για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες, όπως η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους».
Ουσιαστικά με τα όσα συστήνει ο ΕΟΔΥ αποποιείται των ευθυνών του και για τη διάθεση δωρεάν τεστ για τους μαθητές, με συνέπεια να μην υπάρχει ο αυτοέλεγχος που είχαμε πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα η κάθε οικογένεια να τα προμηθεύεται με χρήματα από την τσέπη της. Υπήρξαν, άλλωστε, τις προηγούμενες μέρες περιστατικά μαθητών που έμειναν στα σπίτια τους, με τους γονείς να ενημερώνουν ότι είχαν πυρετό, αλλά δεν είχαν κορονοϊό πάσχοντας από άλλη ίωση. Αυτό όμως δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Πάντως μπροστά σε αυτό το σκηνικό δεν είναι λίγοι οι γονείς μέχρι τώρα που προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε σχολείου για να διεκδικήσουν τη λήψη μέτρων σε υποχρεωτική βάση και τη διάθεση διαγνωστικών τεστ για τα παιδιά, όπως γινόταν πέρυσι και αυτό φαίνεται και από τα τηλεφωνήματα-παρεμβάσεις που δέχονται καθημερινά τα Νέα της Λέσβου από γονείς, οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονά τους για τη λειτουργία των σχολείων χωρίς τη λήψη μέτρων.
Η ερμηνεία Αξιώτη
Ο γιατρός και μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Μάκης Αξιώτης, σχολιάζοντας τη μη λήψη μέτρων στα σχολεία σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «τα στελέχη του κορονοϊού που έχουν επικρατήσει δεν επηρεάζουν τα νέα ηλικιακά άτομα και μπορώ να σας πω ότι έχουμε πολλούς που νοσούν ως εντελώς ασυμπτωματικοί, που δεν καταγράφονται και δεν φαίνονται πουθενά. Να γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν επιμένει στη λήψη μέτρων στο σχολείο μη θέλοντας να επιβάλει και τη χρήση της μάσκας στα παιδιά, καθώς είναι μία δύσκολη κατάσταση. Από κει και πέρα όμως αυτό που εγώ θέλω να τονίσω είναι ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας πρέπει να προστατεύονται, έστω κι αν χρειάζεται να περιοριστούν δραματικά οι επαφές τους με την υπόλοιπη οικογένεια, καθώς αν για παράδειγμα ένας μαθητής προσβληθεί από κορονοϊό και είναι ασυμπτωματικός σήμερα, την επόμενη εβδομάδα ο ιός θα έχει μεταδοθεί σε όλη την οικογένεια και από ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κάθε οικογένεια οφείλει να προστατεύσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας», είπε ο κ. Αξιώτης.