Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας μεταβατικός.
Δυνατός και ιδιότροπος.
Τα vibes των ανθρώπων μπερδεύονται.
Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως έφυγε το καλοκαίρι οριστικά για φέτος και μας προετοιμάζει για τον χειμώνα που έρχεται.
Είναι ένας ισχυρός μήνας που μας παραπέμπει σε βαθιά μεταμόρφωση. Μπορεί να μας απογυμνώνει από παλιές εκδοχές αφήνοντας χώρο για νέες.
Είναι ένας μήνας σκέψης και περισυλλογής.
Ο Νοέμβρης ήρθε και απέρχεται σύντομα πια αφήνοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση χαράς και για την αποχώρησή του και για τον Δεκέμβρη που ακολουθεί και μας επιφυλάσσει τη χαρά των γιορτών.
Είναι αυτές οι χαρές που διακόπτουν την καθημερινότητα της ζωής μας ευχάριστα και μας χαρίζουν ενέργεια.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα δύσκολα, λένε οι σοφοί δάσκαλοι. Η δυσκολία είναι η μετάβαση στο καλύτερο.
Οι σχέσεις και οι ζωές μας έχουν πλέον ενταθεί και μπορεί να νιώθουμε συναισθηματικά κορεσμένοι, πυροδοτημένοι, μπερδεμένοι ή λίγο χαμένοι.
Το βιώνουμε, και προχωράμε παρακάτω.
Μπορούμε να πάρουμε βαθιές ανάσες, να ξαποστάσουμε, να κοιμηθούμε περισσότερο μια μέρα.
Ας θυμηθούμε πώς πρέπει να αναπνέουμε.
Μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουμε.
Να αθετήσουμε τον χρόνο και να κάνουμε ενδοσκόπηση.
Τι κι αν κάποιες στιγμές η ζωή μας θα φέρει σοκ.
Πώς θα έρθουνε σημαντικές αλλαγές αν δεν υπάρξει το σοκ;
Πώς θα μεταπηδήσουμε σε νέες τροχιές;
Η εποχή απαιτεί σημαντική δουλειά για τη θεραπεία της καρδιάς μας.
Ας υποδεχτούμε τον Δεκέμβρη με αισιοδοξία.
ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ με ρούμι
Δεν ξέρω πόσο πραγματικό ρούμι μπαίνει στο σιρόπι τους, αλλά οι μπαμπάδες είναι ένα διαχρονικό γλυκάκι που μας φέρνει νοσταλγία.
Διάσημο και κοσμοπολίτικο γλυκό με καταγωγή από τη Γαλλία και Ιταλία μαζί.
Φουλ στο σιρόπι, αρωματικός ο μπαμπάς με ρούμι μπορεί να γίνει άκρως εθιστικός. Οπότε προσοχή.
Για τον μπαµπά µε ρούµι
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 3 κ.σ. χλιαρό γάλα
- 20 γρ. νωπή μαγιά
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο, χλιαρό
- ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με το γάλα, και 2-3 κ.σ. αλεύρι.
Ανακατεύουμε να γίνει ένας αραιός χυλός.
Σκεπάζουμε για 20΄ μέχρι να αρχίσει να ανέβει.
Κοσκινίζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη.
Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά και το βούτυρο.
Ζυμώνουμε με το φτερό για 5-6 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη μπαμπά μέσα σ’ ένα καλά βουτυρωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο και να φουσκώσει καλά.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα του κέικ με τρύπα, αλευρωμένη.
Αδειάζουμε τη ζύμη μπαμπά στη φόρμα και αφήνουμε να ανέβει ξανά και να διπλασιαστεί, μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
Ψήνουμε τον μπαμπά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35′-40‘, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Αναποδογυρίζουμε, το βάζουμε σε σχάρα και τρυπάμε παντού τον μπαμπά. Σιροπιάζουμε με το σιρόπι και γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και σαντιγί.
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 σφηνάκι ρούμι
Βράζουμε σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι τα υλικά, το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για 2′ από την ώρα που θα πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και ρίχνουμε το ρούμι.