Η σοκολάτα των γιορτών

Spread the love

Ο Ερνάν Κορτές, ήταν αυτός που έφερε το κακάο στην Ευρώπη, ενώ ένα παραδοσιακό μαγαζί στο Λονδίνο του 1640 “Ο Μύλος του Καφέ”, παρασκεύασε για πρώτη φορά από τη σκόνη κακάο σοκολατένια ραβδάκια.

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο – αφού πρώτα τους έκαναν σκόνη – για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν τσοκολάτλ. 

Το ρόφημα αυτό το θεωρούσαν χωνευτικό, δυναμωτικό και ήταν το καλύτερο φάρμακό τους που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια αυτή την εποχή.

Η θεά σοκολάτα κάνει το θαύμα της τις ημέρες των γιορτών.

Πώς μπορεί να γίνουν γιορτές χωρίς τη θεϊκή γεύση της;

Μια γκανάς από την πιο διαλεχτή κουβερτούρα είναι όλα τα λεφτά.

Μια μους πηχτή, αφράτη και βελουδένια έχει την τιμητική της.

Διαλέγουμε ανάμεσα σε όλες τις σοκολάτες που κυκλοφορούν την καλύτερη. 

Είναι γεγονός πως αν το Α και το Ω είναι η πρώτη ύλη, άλλο τόσο είναι και το πώς θα της συμπεριφερθούμε για να παρασκευάσουμε ένα μοναδικής γεύσης γλύκισμα με σοκολάτα.

Για να βγει η υπεροχή της σοκολάτας οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να ασχοληθούμε σωστά μαζί της. Κάθε συνταγή θέλει τη σοκολάτα της, μην το ξεχνάτε. 

Η σωστή σοκολάτα θέλει τις σωστές αναλογίες για κάθε γλυκό.

 

Αχ μια σοκολατίνα 

Και η σοκολατίνα είναι μια ασυναγώνιστη έκφραση λατρείας, αγάπης και έρωτα.

Η σοκολατίνα και τα σοκολατάκια υπερτερούν.

Σ’ αυτή τη ζωή μερικά πράγματα δεν αμφισβητούνται.

Κι αυτό γιατί έχουν δείξει το δείγμα αξίας τους και γραφής τους.

Έτσι και η σοκολάτα είναι η ζεστασιά της ψυχής, η χαρά της ζωής, η αποκάλυψη της γεύσης.

 

Ζεστή σοκολάτα 

Όταν βγαίνει υπό μορφή ζεστής σοκολάτας γίνεται ένα βελούδο στον ουρανίσκο και μετά κατεβαίνει και διαχέεται στο αίμα μας.

Είναι η γεύση εκείνη που μας διεγείρει και μας αποζημιώνει κάθε φορά που διαπερνά τους γευστικούς μας κάλυκες. Ποιος ασχολείται με την πούδρα σοκολάτας όταν έχεις εκείνη τη πλάκα που καθώς λιώνει γίνεται βάλσαμο;

Μην πίνετε ποτέ σκόνη σοκολάτας λοιπόν. Μόνο λιωμένη πλάκα σαν κι εκείνη στο περίφημο έργο Σοκολά που η  Ζουλιέτ Μπινός ανακάτευε μέσα στο μπρίκι της και ξεσήκωνε το μεσαιωνικό χωριό. Εγώ κουβαλάω μέσα μου πάντα τη μυρωδιά αυτή.

 

Το ωραιότερο ρόφημα σοκολάτας είναι το δικό μου

Πάρε μια ακριβή τρανή κουβερτούρα και κόψε κομματάκια 100 γραμμάρια. 

Βάλε γάλα 40 ml στο κατσαρολάκι κι άσε τη σοκολάτα να σιγοβράσει, να σιγολιώσει. Προσθέτεις 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35% και αφού σχίσεις ένα φασόλι βανίλια Μαδαγασκάρης, και πάρεις με μαχαίρι τα σποράκια του θα τα προσθέσεις ευλαβικά μέσα στο μείγμα. Ανακατεύεις, με ξύλινο κουτάλι μόνο. Αφήνεις το μείγμα να κρυώσει και κρατάς στο ψυγείο για μισή μέρα ή νύχτα. Όταν θες να τη σερβίρεις τη ζεσταίνεις σε μπρίκι και σε χαμηλή φωτιά αναδεύοντας ζωηρά. Ρίχνεις το ρόφημα μέσα σε μια πορσελάνινη κούπα και την απολαμβάνεις. 

Αν θες βάλε μπαχάρια μέσα, κανέλες, μοσχοκάρυδα, κάρδαμα.

Θα με θυμηθείς.

 

Σαν πίνακας ζωγραφικής 

Όταν μια τροφή συνδυάζει τη γεύση με την άψογη εμφάνιση, το αποτέλεσμα είναι απόλαυση όχι μόνο για τον ουρανίσκο μας, αλλά και για τα μάτια μας.

Τους  πίνακες του Αμερικανού ζωγράφου Jackson Pollock, πρωτοστάτη του αφηρημένου εξπρεσιονισμού μιμήθηκαν πριν μερικά χρόνια κάποιες καλλιτεχνικές σοκολάτες φτιαγμένες από τον Μεξικανό σοκολατοποιό Jorge Llanderal και το μεξικανικό κατάστημα ντελικατέσεν Unelafante, του οποίου όλα τα προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητα και κυρίως την υψηλή αισθητική τους. Σαν να τις γεύομαι τώρα είναι!

Η σοκολάτα είναι γιορτή και της αρμόζει επισημότητα, έστω και στην καθημερινότητά μας.

Τα καλύτερά μας φλιτζάνια λοιπόν. 

Τα ασημένια κουταλάκια μας!

Την καλύτερη παρέα!

Μην ξεχνάμε πως οι Μάγιας απολάμβαναν το xocoati, τo “πικρό νερό“ από χρυσές κούπες. Ήταν το δικό τους κακάο.

Οι χαρακτηριστικές τούρτες των γιορτών είναι η γερμανική Black Forest του Μέλανα Δρυμού και ο εξαίσιος κορμός Bûche de Noel των Γάλλων.

Σήμερα θα σας δώσω τη μους σοκολάτας της οικογένειας.

 


 

Μους σοκολάτας 

Υλικά

  • 400 γραμ. κουβερτούρα
  • 2 σφηνάκια κονιάκ 
  • 6 ασπράδια, μπορείτε να πάρετε τα παστεριωμένα 
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

 

Εκτέλεση 

Ξύνουμε με μαχαίρι τα 150 γραμ. από τη σοκολάτα της συνταγής και τα φυλάμε στην άκρη.

 Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί. Αφήνουμε να γίνει χλιαρή.

 Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα και μόλις αρχίζουμε να πήζουν προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγη-λίγη μέχρι να πήξει η μαρέγκα.

Ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές μαρέγκας στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε απαλά με μεταλλικό κουτάλι. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο μείγμα τα 2/3 της τριμμένης σοκολάτας και τη σαντιγί. 

Ανακατεύουμε να ενωθούν. Τοποθετούμε τη μους σε μπολ ή σε 8-10 ποτήρια. Αφήνουμε να παγώσει για 2 ώρες στο ψυγείο και γαρνίρουμε με ξύσμα σοκολάτας.

Τιπ: Λίγα καραμελωμένα αμύγδαλα για φινίρισμα μπορεί να ανεβάσουν την ένταση της γεύσης. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση