Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Αύξηση της χρηματοδότησης ζητούν οι γονείς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

“ΜΠΑΧΑΛΟ” ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

 

– «Χάθηκαν δεκάδες θέσεις που θα μπορούσαν να είχαν επιδοτηθεί επειδή τέθηκε από το Υπουργείο ως βασική προτεραιότητα η κάλυψη των αιτήσεων οικογενειών με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, που φιλοξενούνται ούτως ή άλλως δωρεάν από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου», δηλώνει η Αν. Αντωνέλη

 

“Μπάχαλο” επικρατεί λίγες μέρες μετά από την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων για τα παιδιά που έγιναν δεκτά σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ κι ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι εγγραφές, δεδομένου ότι φέτος οι γονείς δεν επέλεξαν εξ’ αρχής την δομή που επιθυμούν να φιλοξενήσει το παιδί τους, αλλά ψάχνουν τώρα να βρουν κενές θέσεις για να πάρουν το voucher.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται και πληθύνονται οι διαμαρτυρίες εργαζόμενων γονέων που απορρίφθηκαν, παρ’ όλο που το εισόδημά τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ακόμη και κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ το όριο που έθετε στην προκήρυξη η ΕΕΤΑΑ ήταν 27.000 ευρώ. Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αναστασία Αντωνέλη τονίζει ότι τουλάχιστον για το νησί μας χάθηκαν δεκάδες θέσεις που θα μπορούσαν να είχαν επιδοτηθεί επειδή τέθηκε από το Υπουργείο ως βασική προτεραιότητα η κάλυψη των αιτήσεων οικογενειών με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, αν και στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου οι άποροι γονείς απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από την υποχρέωση καταβολής τροφείων.

 

Κάτω από το όριο της φτώχειας

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΕΤΑΑ, συνολικά, σε όλη την χώρα, έγιναν δεκτά 84.800 παιδιά, εκ των οποίων, ο μεγαλύτερος αριθμός, αφορά οικογένειες που δήλωσαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (52.757), καθώς και παιδιά κατηγορίας ΑΜΕΑ (2.934). Δηλαδή, λιγότερες από 30.000 είναι οι θέσεις που μοιράστηκαν εργαζόμενοι γονείς, ακόμη και με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Η εισαγωγή των παιδιών με ειδικές ανάγκες και όλων των παιδιών που οι οικογένειες τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, τηρήθηκε στο ακέραιο. Ωστόσο έμειναν εκτός Παιδικών Σταθμών πάνω από 35.000 παιδιά, που οι οικογένειές τους πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Σε τοπικό επίπεδο, θα στερηθούν αυτές τις θέσεις 155 παιδιά, ενώ απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης δικαιολογητικών 50 αιτήσεις. Όπως είναι εύλογο, τα παράπονα των γονέων είναι πολλά για το “μαχαίρι” που έπεσε φέτος στις αιτήσεις και ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος για να επιδοτηθούν περισσότερες θέσεις. Αυτό είναι και το αίτημα των Δημάρχων, μιλώντας για άμεση ανάγκη αύξησης των πόρων του προγράμματος.

 

Αύξηση της χρηματοδότησης

 

Είναι γεγονός ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είχε επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των Παιδικών Σταθμών των Δήμων και είχε διατυπώσει στην ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων την πάγια θέση της για την εξασφάλιση πόρων ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2016-2017, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας νέων. Επιπλέον, είχε ζητήσει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για να διασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ, ώστε να καλυφθούν και περιοχές οι οποίες σήμερα δεν εξυπηρετούνται.

«Δυστυχώς και φέτος, η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων οδήγησε ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για έγκριση πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια πως θα απορροφηθούν στις δομές όλα τα παιδιά, ήταν κενό γράμμα. Με δεδομένο ότι οι δημοτικές δομές, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, επιβάλλεται να ενισχυθεί η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική τους αποστολή», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

 

Χάθηκαν θέσεις

 

Την ίδια ώρα η κ. Αντωνέλη επεσήμανε στα “Νέα της Λέσβου” ότι χάθηκαν δεκάδες επιδοτούμενες θέσεις για δικαιούχους στο νησί μας επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της ή δεν γνωρίζει την κοινωνική πολιτική που ασκούν οι Δήμοι και σ’ αυτό τον τομέα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου έχει λάβει τα τελευταία χρόνια την απόφαση να φιλοξενεί στους Παιδικούς Σταθμούς εντελώς δωρεάν τα παιδιά άπορων οικογενειών. Αυτό σημαίνει ότι στην θέση πολλών αιτήσεων οικογενειών με χαμηλό εισόδημα που έγιναν φέτος δεκτές στο πρόγραμμα, θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί αιτήσεις εργαζόμενων γονέων που έμειναν εκτός. Δυστυχώς όμως, οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν την τελευταία στιγμή, με οριζόντια λογική και χωρίς σοβαρή προσέγγιση που θα εξασφάλιζε περισσότερες θέσεις όχι μόνο στο νησί μας αλλά και σε άλλες περιοχές».

Ν.Β.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img