Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

ΑΙΜΑ: Η κινητήριος δύναμη και ο καθρέπτης της υγείας μας

Το αίμα είναι η κινητήριος δύναμη για τον καθέναν καθώς σε αυτό στηρίζεται η υγεία μας, είναι όμως και ο καθρέφτης της υγείας, όπως σωστά έχει χαρακτηρισθεί από τους επιστήμονες, καθώς μέσω των αιματολογικών αναλυτών οι γιατροί μπορούν να φτάσουν στη διάγνωση για μια σειρά από προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για το μεγαλύτερο ποσοστό των επειγόντων περιστατικών ασθενών που μεταφέρονται με αδιαθεσία στα νοσοκομεία, το πρώτο που ζητούν οι γιατροί είναι οι αιματολογικές αναλύσεις ώστε να έχουν μια πρώτη εικόνα από τη λειτουργία του οργανισμού. Η εικόνα του αίματος, αυτό που αναφέραμε προηγουμένως ως ο καθρέφτης, μπορεί να αποκαλύψει από την πιο αθώα μέχρι και την πιο σοβαρή πάθηση.

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται κατανοητό πως η ειδικότητα του αιματολόγου ιατρού έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών για διάφορες παθήσεις, όπως ακριβώς και οι παθολόγοι (καθώς αυτήν την ειδικότητα λαμβάνουν πριν την Αιματολογία). Ωστόσο δεν είναι μόνο τα καλοήθη νοσήματα, δεδομένου πως ο αιματολόγος είναι αυτός που θα διερευνήσει και για κακοήθη αιματολογικά νοσήματα προλαμβάνοντας ή θεραπεύοντας όταν πρόκειται για προχωρημένες καταστάσεις. Υπ’ αυτήν την έννοια η ειδικότητα του αιματολόγου είναι πραγματικά πολύτιμη στις μέρες μας, καθώς μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα από το αίμα του ασθενούς, θεραπεύοντας και στην περίπτωση της πρόληψης απαλλάσσοντας τον ασθενή από περιπέτειες.

Ο αιματολόγος εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας σε όλο το ανθρώπινο σώμα και σε αυτήν την ειδικότητα θα βρούμε υπεύθυνη απάντηση σε θέματα αξιολόγησης των λεμφαδένων, καθώς και για αιμορραγίες και προβλήματα των βλεννογόνων και του δέρματος που κρύβουν διάφορες παθήσεις. Είναι ο ιατρός που θα εξετάσει το αίμα στο μικροσκόπιο (πλακάκι) για να διαπιστώσει έγκαιρα ή και να αποκλείσει κάποιες σοβαρές παθήσεις, όπως και θέματα μυελού των οστών. Και για τις πιο απλές, αλλά σημαντικές καταστάσεις, όπως είναι η παρακολούθηση της αντιπηκτικής αγωγής, καθώς και η διάγνωση και διαχείριση προβλημάτων της εγκυμοσύνης, όπως είναι η θρομβοφιλία.

 

Η Μυρσίνη Περγαμηνού

Η Μυρσίνη Περγαμηνού λειτουργεί ιατρείο στη Μυτιλήνη από το 2013 επί της οδού Καβέτσου και μάλιστα πρόσφατα μεταφέρθηκε σε έναν ανανεωμένο χώρο στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Καβέτσου 44. Πρέπει, δε, να σημειώσουμε ότι η γιατρός εξυπηρετεί και τους κατοίκους του Δήμου Δυτικής Λέσβου με ιατρείο που λειτουργεί στο Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη στην Καλλονή.

Η κ. Περγαμηνού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, ενώ αποφοίτησε το 1999 από το Πανεπιστήμιο ολοκληρώνοντας το 2003 την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου με παράταση στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου και συνέχισε έως τον Απρίλιο του 2005 την άσκησή της στην Παθολογία στο “Βοστάνειο”.  

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως και τον Ιούλιο του 2010 ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στην Αιματολογία στο Γενικό νοσοκομείο Αθηνών “Γεώργιος Γεννηματάς”, αρχικά στην Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου, αποκτώντας πλούσια εμπειρία στην διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση αιματολογικών καλοήθων και κακοήθων νοσημάτων και στην Αυτόλογη Μεταμόσχευση μυελού των οστών. Συνέχισε την ειδίκευσή της  στο Αιματολογικό Εργαστήριο του  “Γ. Γεννηματάς” σε εξετάσεις γενικής αίματος και διαταραχών πήξης/αιμόστασης, επιχρίσματος περιφερικού αίματος, μυελού των οστών, στο Εργαστήριο  Μοριακής  Κυτταρογενετικής  (F.I.S.H), στον έλεγχο πήξης και θρομβοφιλίας και τέλος στο Κέντρο Αιμοδοσίας.  

Τον Οκτώβριο του 2010 έλαβε τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας της Αιματολογίας και εργάστηκε έως τον  Φεβρουάριο του 2012  ως επιμελήτρια στη Νοσοκομειακή Υπηρεσία  Αιμοδοσίας του Γενικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Άγιος Παύλος”. 

Είναι μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ανακοινώσει πολλές εργασίες με αρκετές διακρίσεις.

……………………………………………………………………………………………………………..

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Καβέτσου 44 Ημιώροφος, Δευτέρα – Τετάρτη 09:00-14:00, απογεύματα Τρίτης 18:00-20:30 και Πέμπτη 09:00-17:00.
Τηλέφωνο 2251 77 12 11, κιν. 698 41 67 492. E-mail [email protected]
ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη κάθε Παρασκευή 9:00 έως 14:30. Τηλέφωνο (22530) 29244

 

Προηγούμενο άρθροΞημερώθηκαν …χωρίς απόφαση
Επόμενο άρθροΖήτω που καήκαμε!