- Δεν έχει υποβληθεί ούτε μία δήλωση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων από όλη την Ελλάδα μέχρι τώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Στον πρωθυπουργό με επιστολή τους πρόκειται να απευθυνθούν σήμερα Δευτέρα οι εκπρόσωποι των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων
Πρωτοφανή είναι τα όσα συμβαίνουν φέτος γύρω από το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης επιδοτήσεων και την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι την Παρασκευή – και ενώ θεωρητικά το ηλεκτρονικό σύστημα έχει ανοίξει για την υποβολή των δηλώσεων – δεν έγινε ούτε μία υποβολή από ΚΥΔ σε όλη την Ελλάδα, καθώς το σύστημα δεν ανταποκρίνεται στο να δεχθεί την υποβολή της δήλωσης, πέραν των επιμέρους προβλημάτων που προκύπτουν για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των απαιτούμενων πεδίων, ώστε να κατοχυρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν 6 μέρες πριν εκπνεύσει τυπικά η προθεσμία για την υποβολή του ΟΣΔΕ που είναι δεδομένο ότι θα την παρατείνει για να διασώσει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο όμως αυτό και να παραταθεί τα πράγματα πλέον είναι πολύ δύσκολα για να ολοκληρωθεί αξιόπιστα η υποβολή των δηλώσεων όλων των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιδοτήσεις βρίσκονται στον αέρα, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να μην έχει καταλάβει τι έχει συμβεί φέτος στη χώρα μας και την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει άφαντος μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο αγροτοκτηνοτροφικός χώρος.
Οργή και αγανάκτηση…
Οι εκπρόσωποι των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων δεν κρύβουν την οργή τους για τα φετινά καμώματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο σε μία προσπάθεια “να ανακατανείμει την τράπουλα γύρω από τη νομή του ΟΣΔΕ” το έχει οδηγήσει στα βράχια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι δικαιούχοι των κοινοτικών ενισχύσεων σε μία χρονιά, όπως η φετινή, που είναι η τελευταία μεταβατική για την είσοδο στην Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από την Πρωτοχρονιά του 2023.
Επιστολή στον πρωθυπουργό
Σήμερα Δευτέρα, το πιθανότερο, αναμένεται να διαβιβαστεί στο γραφείο του πρωθυπουργού επιστολή την οποία θα προσυπογράφουν οι εκπρόσωποι από το σύνολο των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων όλης της Ελλάδας και θα αποστέλλεται και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το φετινό αδιέξοδο, στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην επιστολή, που θα είναι πολυσέλιδη καθώς οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ θα εξηγούν ένα προς ένα τα τεχνικά ζητήματα, αναμένεται να εκφράζουν την αγανάκτηση και την απόγνωσή τους καθώς δεν μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ έχουν γίνει αποδέκτες δικαιολογιών στα ερωτήματά τους, χωρίς να λαμβάνουν απαντήσεις που ουσιαστικά θα λύνουν προβλήματα. Την ίδια ώρα θα εκφράζουν και την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων που για ΟΣΔΕ ακούνε και ΟΣΔΕ δεν βλέπουν, καθώς δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς σε επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αναμένεται, δε, να υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο μία τεράστια δυσφήμηση του e-gov, αλλά κυρίως έναν βαθύ εμπαιγμό για τους χιλιάδες εργαζομένους στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο του αγροτικού τομέα, που αποδίδει κάθε έτος 2,5 δις ευρώ σε 650.000 και πλέον αγρότες.
Επικαλούμενοι ότι τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων απειλούνται με οικονομική καταστροφή και αυτό θα επηρεάσει και τον αγροτικό χώρο, οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ θα ζητούν την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για ουσιαστική λύση εδώ και τώρα, παρέχοντας απλώς το στοιχειώδες: Μία κανονική και λειτουργική εφαρμογή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, καθώς και να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον πραγματικό του ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας, δηλαδή του κεντρικού συντονιστή του έργου, όπως ορίζουν και οι συμβατικές του υποχρεώσεις.
Με τα ισχύοντα δεδομένα αυτό που αντιλαμβανόμαστε έντονα είναι ότι ο ρόλος των πιστοποιημένων ΚΥΔ περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η έμμεση μεταφορά στο ίδιο περιβάλλον με την οnline δήλωση, η εξατομικευμένη εισαγωγή στο σύστημα για υποβολή της ΕΑΕ2022 και η ανυπαρξία εργαλείων υποβοήθησης και συνολικής διαχείρισης καταργούν εντελώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση μεταξύ της ελεύθερης αίτησης και της αίτησης μέσω των ΚΥΔ.
Παράλληλα η πιστοποίηση δημιουργεί δεσμεύσεις των ΚΥΔ και ως προς τον αγρότη και κατ’ επέκταση και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες είναι δυσανάλογες όσων εργαλείων πραγματικά παρέχονται από τον Οργανισμό. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μπαίνει σε πραγματικό κίνδυνο και η εξέλιξη του έργου του ΟΣΔΕ 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ επικαλούνται αδυναμία στο να εξυπηρετήσουν τους αγρότες εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, εκφράζοντας την αγωνία τους για την φετινή τύχη του ΟΣΔΕ, από το οποίο εξαρτώνται οι επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, αν από αύριο Τρίτη κιόλας δεν αρχίσουν να φαίνονται κάποια αποτελέσματα στο ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων.
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο επικεφαλής της Γαία Επιχειρείν για την περιοχή μας, Στρατής Κεφάλας σημείωσε ότι «βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που μας πάνε πάρα πολλά χρόνια πίσω, που δεν ξέραμε πότε ξεκίναγε και πότε θα τελείωνε η διαδικασία και πότε θα πληρώνονταν οι παραγωγοί και οι αγρότες. Επί της ουσίας έχουμε φτάσει 6 Μαΐου και ενώ έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει και να έχουμε επεξεργαστεί ένα ποσοστό πάνω από 10% των αιτήσεων κουβεντιάζουμε για μια εφαρμογή μέσα από το gov, που κατ’ επίφαση λειτουργεί από τις 15/4/2022 για τις online αιτήσεις (λες και τα προηγούμενα έτη δεν είχε online διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ) και από τις 3/5/2022 για τα πιστοποιημένα ΚΥΔ. Με την παρούσα κατάσταση στο και δέκα, με μια εφαρμογή πρακτικά μη λειτουργική και έναν ΟΠΕΠΕΚΕ απαξιωμένο και απόντα στην καθοδήγηση των ΚΥΔ, μιας που έχει αυτό το ρόλο, η ορθή και έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 τίθεται υπό αμφισβήτηση αν η πολιτεία δεν αντιληφθεί την κατάσταση και το τι διακυβεύεται. Αναμένουμε τις εξελίξεις για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των παραγωγών μας μιας και είμαστε το μεγαλύτερο ΚΥΔ στο Βόρειο Αιγαίο, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και εξυπηρετώντας περίπου το 60% των αγροτών και το υπόλοιπο 40% τα άλλα ΚΥΔ», είπε ο κ. Κεφάλας.