Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Ανεξάρτητος ο Μ. Ρούσσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Η υπόθεση της Αναπτυξιακής Εταιρείας του πρώην Δήμου Ερεσού – Αντίσσης που τελεί υπό εκκαθάριση από το 2010 είναι “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, όπως δηλώνει ο πρώην Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Μείον έναν από τους στενούς του συνεργάτες και συμμάχους στην διεκδίκηση της ψήφου των δημοτών της δυτικής Λέσβου στις εκλογές του 2019, αλλά και στο στήσιμο του νεοσύστατου Δήμου, μετρά από σήμερα ο Ταξιάρχης Βέρρος. Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Μιχάλης Ρούσσης πήρε την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής για πολλούς και διάφορους λόγους, με αιχμή του δόρατος την υπόθεση της Αναπτυξιακής Εταιρείας του πρώην Δήμου Ερεσού – Αντίσσης που τελεί υπό εκκαθάριση εδώ και 12 χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει πόσα είναι τα έσοδα που λαμβάνει κάθε χρόνο και πού βρίσκονται. Ο κ. Ρούσσης εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου καταγγέλλοντας ότι συγκαλύπτει αυτή την υπόθεση, που έχει οδηγηθεί πλέον στα χέρια του Εισαγγελέα.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην Δήμου Ερεσού – Αντίσσης ιδρύθηκε το 2000, αλλά λόγω της συνένωσης των Δήμων το 2010 με το νόμο του “Καλλικράτη” αποφασίστηκε να τεθεί υπό εκκαθάριση. Η Εταιρεία εισέπραττε ποσοστό επί των μισθώσεων εκτάσεων της περιοχής για την λειτουργία των ανεμογεννητριών στην Άντισσα αλλά και στο Σκαλοχώρι, όπως και από τις εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών και του Δημοτικού Ελαιοτριβείου της Βατούσας που δημιουργήθηκε αργότερα. 

«Πού είναι τα έσοδα;»

Έως και το 2019, επί δημαρχίας Γαληνού, η Εταιρεία είχε έσοδα ύψους 240.000 ευρώ περίπου, όπως υποστηρίζει ο Μ. Ρούσσης, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι θα έχουν φθάσει το ποσό των 500.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα ποσά και παρ’ όλο που ο ίδιος προσπαθεί να βρει μια άκρη τα τελευταία χρόνια, συναντά συνεχώς εμπόδια και δεν λαμβάνει τα στοιχεία που ζητά από τον εκκαθαριστή και τον Δήμο. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να απευθυνθεί στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, στην Ανεξάρτητη Διαχειριστική Αρχή Δημόσιων Εσόδων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ζητώντας την διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης που κατέθεσε στο Δημαρχείο την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ρούσσης αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Τ. Βέρρου για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση, τονίζοντας: «Ένας από τους βασικούς λόγους που με οδήγησαν σε αυτή μου την απόφαση, ήταν η φανερή σας προσπάθεια να καθυστερήσετε την έρευνά μου για τα έσοδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του τέως Δήμου Ερεσού – Αντίσσης, καθώς και τα έσοδα από το Δημοτικό Ελαιοτριβείο Βατούσας. Απέσυρα το θέμα μετά από πρότασή σας να γίνουν τα τυπικά, συνέχεια δηλώνατε ότι θα μεσολαβούσατε στον εκκαθαριστή και στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βατούσας για να φέρουν στην  Υπηρεσία τους ισολογισμούς τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ και τέλος αδιαφορούσατε για τις εισηγήσεις μου και δεν επιτρέπατε να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση. Τελικά αναγκάστηκα από τη στάση σας να καταφύγω στη Δικαιοσύνη και στις Υπεύθυνες Διοικητικές Υπηρεσίες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην Αντιδήμαρχος απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο προς τον Δήμαρχο.

«Προσπάθεια συγκάλυψης»

Ο Μ. Ρούσσης συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πέσει φως σε μια υπόθεση εκκαθάρισης η οποία κρατεί 12 χρόνια, χωρίς ο εκκαθαριστής να δίνει λογαριασμό σε κανένα για την τύχη των εσόδων της Επιχείρησης. Έσοδα τα οποία είναι ανταποδοτικά και πάνε κατά κύριο λόγο στους δημότες της Άντισσας και ένα μέρος στους δημότες των Χιδήρων και του Σιγρίου. Θα έπρεπε λοιπόν, η πράξη μου αυτή να γίνει αμέσως δεκτή από τη Δημοτική Αρχή, να μου συμπαρασταθείτε και να με βοηθήσετε και όχι να με πολεμήσετε από την πρώτη στιγμή. Σας κατηγορώ, λοιπόν ευθέως, ότι στην προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης εκκαθάρισης της Αναπτυξιακής Εταιρείας έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο. Από την άλλη, πρωταγωνιστικό ρόλο έχω και εγώ στην προσπάθεια να πέσει φως και να μάθουν οι δημότες τι γίνεται με αυτή την εκκαθάριση και τα χρήματα που έχουν μαζευτεί. Καταλαβαίνετε ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να χωρίσουν οι δρόμοι μας», σημειώνει ο πρώην Αντιδήμαρχος.

Τέλος, ο κ. Ρούσσης εκφράζει την πικρία του για την πορεία και την στάση του Δημάρχου και σε άλλα ζητήματα τα τελευταία 3 χρόνια που ηγείται του Δήμου δυτικής Λέσβου, αναφέροντας: «Συναντηθήκαμε πριν από λίγα χρόνια με ένα κοινό όνειρο, να φτιάξουμε ένα Δήμο Ισότητας, Δημοκρατίας, Ανάπτυξης και Ευκαιριών για τους δημότες μας. Με αυτές τις Αρχές δώσαμε των αγώνα μας και κερδίσαμε. Η Εξουσία, η Μυστικοπάθεια και το “κονκλάβιο” που δημιούργησες γύρω σου σε άλλαξαν τέως φίλε μου. Η λέξη συνεργασία σου είναι άγνωστη, η αναγνώριση στην προσπάθειά μου να κρατήσω όρθιο το Δήμο κατά τις πρώτες δύσκολες ημέρες δεν ήρθε ποτέ… το αντίθετο μάλιστα. Τρία χρόνια τώρα δεν ενδιαφέρθηκες μια φορά να με ρωτήσεις για το αν έχουν κάποια ανάγκη τα χωριά της περιοχής μου. Το Δήμο αυτό εξακολουθώ να τον ονειρεύομαι και να ελπίζω ότι μια μέρα θα τον υλοποιήσω, γι’ αυτό το λόγο ανεξαρτητοποιούμαι, γιατί πιστεύω ότι θα εξυπηρετήσω καλύτερα τα συμφέροντα των δημοτών από τη θέση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Δ.Ε Ερεσού – Αντίσσης».

 

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img