Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ: Αποκαλύπτοντας το μυστικό της διοικητικής αριστείας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

του Παράσχου (Πάρη) Μανιάτη

Σε πολλές χώρες, η επιτυχία σε ατομικό επίπεδο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη διοικητικών θέσεων, ιδιαίτερα σε εταιρείες όπου η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί καίριο κομμάτι της εργασίας. Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

 1. Η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων: Η ατομική επιτυχία φέρνει μαζί της ηγετικές δεξιότητες, όπως η θέσπιση στόχων, η οργάνωση, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων και η κινητοποίηση.
 2. Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: Η επιτυχία σε ατομικό επίπεδο αποτελεί απτή απόδειξη της ικανότητας του ατόμου να φέρει εις πέρας δύσκολες εργασίες και να επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 3. Εμπιστοσύνη και κύρος: Η ατομική αναγνώριση και η επιτυχία τροφοδοτούν την αυτοπεποίθηση και το κύρος του ατόμου, στοιχεία απαραίτητα για την αποτελεσματική ηγεσία και διοίκηση.
 4. Πρότυπο προς μίμηση: Ένας επιτυχημένος διοικητής αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, inspirando τους να θέσουν υψηλούς στόχους και να επιδιώξουν την ατομική τους ανάπτυξη.

Παραδείγματα:

Ιστορικά πρόσωπα

Ο Μέγας Αλέξανδρος: Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους στρατηλάτες όλων των εποχών,   διαπρέποντας με τις κατακτήσεις του που επέκτειναν την αυτοκρατορία του από τη Μακεδονία έως την Αίγυπτο και την Ινδία. Η ικανότητά του να ενθαρρύνει και να οδηγήσει τους στρατιώτες του σε ασύλληπτες νίκες αποδεικνύει τις εξαιρετικές του ηγετικές ικανότητες.

Νεφερτίτη: Κυβέρνησε δίπλα στον Φαραώ Αχενατών και έγινε σύμβολο ισχύος και ομορφιάς στην αρχαία Αίγυπτο. Η Νεφερτίτη είναι γνωστή για τον ρόλο της στην προώθηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής αλλαγής, υποστηρίζοντας τη λατρεία του Ατόν.

Νέλσον Μαντέλα: Αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ και πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο Μαντέλα ήταν σύμβολο της ελευθερίας και της ισότητας. Η απαράμιλλη ηγεσία του και η ικανότητά του να συμβιβάσει αντιθέσεις ενίσχυσαν τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση στη χώρα του.

Πολιτικά πρόσωπα

Μάργκαρετ Θάτσερ: Ως πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Θάτσερ ήταν γνωστή για τις αποφασιστικές και συχνά διχαστικές πολιτικές της. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της και η σκληρή στάση σε διεθνή ζητήματα την κατέστησαν μια από τις πιο επιδραστικές και αμφιλεγόμενες πολιτικές φιγούρες του 20ού αιώνα. 

Ίντιρα Γκάντι: Ως Πρωθυπουργός της Ινδίας, η Γκάντι υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που μεταμόρφωσαν την οικονομική και κοινωνική δομή της χώρας. Η ηγεσία της σε δύσκολες περιόδους και η ικανότητά της να προωθήσει μεγάλες αλλαγές καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της ατομικής επιτυχίας και της δυναμικής ηγεσίας για την ανάληψη σημαντικών διοικητικών θέσεων.

Επιχειρηματικός κόσμος

Steve Jobs: Ιδρυτής της Apple Inc., ο Jobs έγινε συνώνυμο της καινοτομίας στην τεχνολογία, δημιουργώντας προϊόντα που επηρέασαν σημαντικά την παγκόσμια κουλτούρα. Η ικανότητά του να προβλέπει τις ανάγκες της αγοράς και να παράγει επαναστατικά προϊόντα τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της εποχής του.

Mary Barra: Ως CEO της General Motors, η Barra έχει καταστήσει την εταιρεία πρωτοπόρο στην αυτοκινητοβιομηχανία, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και τις αυτόνομες τεχνολογίες οδήγησης. Η ηγεσία της χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και προσήλωση στην καινοτομία.

Jeff Bezos: Ιδρυτής της Amazon, ο Bezos έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που κάνουμε αγορές στο διαδίκτυο, καθιστώντας την εταιρεία μία από τις πιο πολύτιμες στον κόσμο. Η διορατικότητα και η επιχειρηματική του νοοτροπία έχουν οδηγήσει σε συνεχή καινοτομία και ανάπτυξη.

Elon Musk: Γνωστός για τις εταιρείες Tesla και SpaceX, ο Musk έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και φιλόδοξους επιχειρηματίες της εποχής μας. Με την Tesla, επιδιώκει να επαναστατήσει τη βιομηχανία αυτοκινήτου μέσω της ηλεκτροκίνησης και της βελτίωσης της βιωσιμότητας. Με την SpaceX, στοχεύει στην επαναστατικοποίηση των διαστημικών ταξιδιών, κάνοντάς τα προσιτά και βιώσιμα για το μέλλον. Ο Musk έχει δείξει ότι η ατομική επιτυχία και η επιχειρηματική επιδίωξη μπορούν να φέρουν ριζικές αλλαγές και καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σάτια Ναδέλα: Ως CEO της Microsoft, Ναδέλα έχει οδηγήσει την εταιρεία σε μια νέα εποχή καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης, επικεντρώνοντας στην cloud υπολογιστική και την τεχνητή νοημοσύνη. Η ικανότητά του να προσαρμοστεί και να οδηγήσει μεταβολές σε έναν τόσο δυναμικό κλάδο αντικατοπτρίζει τις ηγετικές ικανότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση σε υψηλό επίπεδο.

Τζακ Μα: Ιδρυτής του Alibaba Group, ο Μα μετέτρεψε την επιχείρηση από ένα μικρό διαδικτυακό πορτάλ σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως. Η επιτυχία του βασίστηκε στην ικανότητα να καινοτομεί, να προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς και να ηγείται μιας ομάδας με όραμα, δείχνοντας ότι η ατομική επιτυχία είναι κρίσιμη για την ανάληψη και την επιτυχία σε διοικητικές θέσεις.

Μέσα από τις δράσεις και τις επιδόσεις τους, απέδειξαν ότι η επιτυχία σε ατομικό επίπεδο φέρνει συχνά σημαντικές ηγετικές, στρατηγικές και διοικητικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ανάληψη και επιτυχή διαχείριση διοικητικών θέσεων. Αυτά τα παραδείγματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ατομική επιτυχία αποτελεί ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για τη διαδικασία επιλογής και την ανάλυση διοικητικών ρόλων, συνδυάζοντας την προσωπική ανάπτυξη με την ικανότητα να ηγηθούν και να εμπνεύσουν άλλους.

Αντιρρήσεις:

Η εστίαση στην ατομική επιτυχία μπορεί να αγνοήσει άλλες σημαντικές δεξιότητες για την διοίκηση, όπως η ενσυναίσθηση, η ομαδικότητα και η επικοινωνία.

Η ατομική επιτυχία δεν εγγυάται πάντα την επιτυχία σε διοικητικό ρόλο, καθώς οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις διαφέρουν.

Η άνιση κατανομή ευκαιριών μπορεί να αφήσει αδικαιολόγητα εκτός ηγετικών θέσεων άτομα με ικανότητες και δυνατότητες, αλλά χωρίς την τύχη ή τα μέσα για ατομική επιτυχία.

 Επίσης, μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερες πτυχές που σχετίζονται με τη σημασία της επιτυχίας ως προαπαιτούμενο για διοικητικές θέσεις.

 1. Δυνατότητες επικοινωνίας και διαπροσωπικής επίδρασης: Η ικανότητα να επικοινωνεί και να επηρεάζει θετικά τους άλλους είναι κρίσιμη για έναν διοικητή. Η επιτυχία σε αυτό το πεδίο μπορεί να ανοίξει τις πόρτες για υψηλότερες θέσεις διοίκησης, καθώς η ικανότητα να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τους υπαλλήλους, τους πελάτες και άλλους συνεργάτες είναι ζωτικής σημασίας.
 2. Καινοτομία και επιχειρηματικό πνεύμα: Οι διοικητικές θέσεις συχνά απαιτούν διαρκή καινοτομία και επιχειρηματική σκέψη. Η επιτυχία σε αυτούς τους τομείς μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα κατά την ανάληψη διοικητικών ρόλων, καθώς οι ηγέτες που είναι ικανοί να σκεφτούν εκτός του καθιερωμένου και να επιφέρουν καινοτόμες λύσεις έχουν συχνά μεγαλύτερη επιτυχία στον επιχειρηματικό κόσμο.
 3. Ικανότητα διαχείρισης κρίσεων: Οι διοικητικές θέσεις συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με διάφορες κρίσεις και προκλήσεις. Η επιτυχία στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων μπορεί να είναι κρίσιμη για την επιβίωση και την ευημερία μιας εταιρείας. Άτομα που έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να διαχειρίζονται κρίσεις αποτελούν επιθυμητούς υποψήφιους για διοικητικές θέσεις.
 4. Ηθική και αξίες: Οι ηγέτες που εμπνέουν εμπιστοσύνη και σεβασμό συχνά έχουν στρατοπεδευτεί σε ηθικές αξίες και αρχές. Η επιτυχία στη διατήρηση αυτών των αξιών και στην καθοδήγηση των άλλων με βάση αυτές μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακόμη προσόν για διοικητικές θέσεις.

Επομένως, η επιτυχία σε ατομικό επίπεδο παρέχει μια σειρά από ικανότητες και χαρακτηριστικά που είναι ουσιώδη για τη διοίκηση και την ηγεσία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, πέραν της ατομικής επιτυχίας, κατά την επιλογή ατόμων για διοικητικές θέσεις.

 1. Εμπειρία και γνώση: Η προϋπηρεσία και η γνώση σε συγκεκριμένους τομείς μπορεί να είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική διοίκηση μιας εταιρείας ή οργανισμού. Οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία και γνώση στον τομέα τους μπορούν να προσφέρουν αξία και να είναι πιο προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που προκύπτουν σε διοικητικές θέσεις.
 2. Διαχείριση των ανθρώπινων πόρων: Η ικανότητα να διαχειρίζεται και να εμπνέει το προσωπικό είναι ουσιώδης για τους διοικητικούς ηγέτες. Οι υποψήφιοι πρέπει να δείχνουν ικανότητες στη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος εργασίας, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των υπαλλήλων και στην αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών ή συγκρούσεων.
 3. Κοινωνική ευαισθησία και βιωσιμότητα: Στη σύγχρονη εποχή, η κοινωνική ευαισθησία και η δέσμευση για τη βιωσιμότητα είναι σημαντικοί παράγοντες για την αποτελεσματική διοίκηση μιας εταιρείας ή οργανισμού. Οι διοικητικοί ηγέτες πρέπει να είναι ικανοί να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών αποφάσεών τους.

Συνολικά, η επιτυχία σε διοικητικές θέσεις εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής επιτυχίας αλλά και άλλων δεξιοτήτων, γνώσεων και χαρακτηριστικών. Η διαφοροποίηση και η ισορροπία αυτών των παραγόντων είναι κρίσιμες για την επιτυχή διοίκηση μιας οργάνωσης στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Επιπλέον σκέψεις:

 • Η αξιολόγηση της ατομικής επιτυχίας δεν είναι πάντα αντικειμενική και μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, η κοινωνική τάξη, ή η εθνικότητα.
 • Η διοίκηση είναι ομαδική εργασία και η επιτυχία της εξαρτάται από την ομαδικότητα και την αποτελεσματική συνεργασία.

*Ο Παράσχος Μανιάτης είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτοχος 5 διδακτορικών διπλωμάτων από Σουηδικά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια στους κλάδους: Logistics για Μηχανικούς, Μάνατζμεντ για Μηχανικούς, Οικονομικά & Χρηματοοικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσιες Σχέσεις και Μαέστρος Μουσικής. Δίδαξε 41 χρόνια σε 9 δημόσια Πανεπιστήμια και 3 ιδιωτικά Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img