Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Από τις υφασμάτινες ιδιοκατασκευές στην μάσκα ΚΝ95

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Από την εποχή που στο πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας οι επιστήμονες συνιστούσαν στη χώρα μας ότι δεν είναι ανάγκη η χρήση της προστατευτικής μάσκας, ο κορονοϊός εξελίχθηκε στην Ελλάδα με το Ελληνικό Κράτος να διαφημίζει το πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας υφασμάτινες μάσκες, μέχρι που σήμερα φτάσαμε στο άλλο άκρο, δηλαδή το ίδιο το Κράτος να παραδέχεται ότι οι υφασμάτινες μάσκες είτε είναι δικές μας ιδιοκατασκευές, όπως μας υπέδειξε, είτε είναι αγορασμένες από το εμπόριο, παρέχουν από ελάχιστη έως μηδαμινή προστασία! Οξύμωρο σχήμα θα πει κανείς τα όσα αναφέραμε, δυστυχώς όμως αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για το πώς χειρίστηκε το Κράτος την πανδημία από το ξέσπασμά της μέχρι τώρα, αν και υπάρχει το άλλοθι  τα… νερά που συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστα, αν και σε δύο μήνες συμπληρώνουμε και τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας στη χώρα μας.

Από σήμερα στις 6:00 το πρωί οι πολίτες καλούνται να φορέσουν στα σούπερ-μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς τη μάσκα ΚΝ95 ή αλλιώς διπλή χειρουργική ή διπλή υφασμάτινη μάσκα. Είναι προφανές ότι η κοινωνία οδηγείται στην αντικατάσταση όλων των μασκών που διαθέτει ως τώρα με την μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95, που είναι και πολλαπλής χρήσης. 

Οι μάσκες KN95 είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου και να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Χάρη στο εσωτερικό στρώμα φιλτραρίσματος των μη υφασμένων ινών πολυπροπυλενίου, η μάσκα KN95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Βοηθάει να αποκλείσετε την είσοδο βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα, στο βήχα ή φτάρνισμα. Ταυτόχρονα, μειώνουν την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το γύρω περιβάλλον.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης KN95 είναι περίπου 6-8 φορές συνεχούς χρήσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2-3, όπως με τις συνηθισμένες χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

Λόγω των βέλτιστων λειτουργικών χαρακτηριστικών αυτές οι μάσκες είναι επιλεγμένες παγκόσμια να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται σε άμεση επαφή με ασθενείς με υποψία λοίμωξης ή έχουν ήδη μολυνθεί. Στις εγχώριες συνθήκες, καθιερώθηκαν επίσης ως ένα αξιόπιστο μέσο προστασίας και όλο και περισσότερος κόσμος τις προτιμάει.

 

N95 ή KN95 ή μήπως FFP2;

Δεν έχουν καμία διαφορά, είναι ίδιες μάσκες με διαφορετικό όνομα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τις αποκαλούν N95, στην Κίνα KN95 και στην Ευρώπη FFP2.

Οι μάσκες είναι κατασκευασμένες από πολυπροπυλένιο και έχουν σχεδιαστεί για να προσαρμόζονται άνετα στο πρόσωπο με ελάχιστες μικρές διαρροές αέρα στα άκρα της μάσκας.

 

Μέθοδος επαναχρησιμοποίησης μάσκας

Αγοράστε 4 μάσκες N95, χρησιμοποιήστε μία μάσκα την πρώτη ημέρα και, στη συνέχεια, αφήστε την για 4 ημέρες σε ξηρό και καθαρό αέρα για να την στεγνώσετε, χρησιμοποιήστε τη δεύτερη μάσκα τη δεύτερη ημέρα και στη συνέχεια αφήστε την και αυτήν για 4 ημέρες στον καθαρό αέρα. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τις μάσκες N95 εναλλάσσοντάς τες κάθε μέρα. Η εσωτερική επιφάνεια της μάσκας αφού την χρησιμοποιήσετε θα γίνει υγρή από την αναπνοή, το πολυπροπυλένιο στη μάσκα N95 είναι υδρόφοβο, δηλαδή δεν αλληλοεπιδρά με το νερό και δεν περιέχει υγρασία. Ο κορονοϊός χρειάζεται έναν φορέα για να επιβιώσει, μπορεί να επιβιώσει στη μεταλλική επιφάνεια για έως και 48 ώρες, σε πλαστικό για έως και 72 ώρες και σε χαρτόνι για έως και 24 ώρες, οπότε όταν η μάσκα στεγνώσει για 3-4 ημέρες, ο κορονοϊός πεθαίνει.

Μπορείτε επίσης να αποστειρώσετε τη μάσκα N95 βάζοντάς την στο φούρνο, χωρίς επαφή με το μέταλλο, στους 70 βαθμούς για 30 λεπτά. Διαπιστώθηκε ότι ο κορονοϊός δεν μπορεί να επιβιώσει στους 65 βαθμούς για 30 λεπτά. Για να στεγνώσετε τη μάσκα στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο μανταλάκι για να κρεμάσετε τη μάσκα. Κατά την αποστείρωση της μάσκας N95, να αποφεύγεται η χρήση υπεριώδους φωτός και να φυλάσσεται η μάσκα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, επειδή λόγω του υπεριώδους φωτός καταστρέφονται τα ηλεκτροστατικά φορτία στο υλικό πολυπροπυλενίου. Αν και δεν έχει αποδειχθεί πλήρως πόσο καιρό η μάσκα μπορεί να εκτεθεί σε υπεριώδεις ακτίνες προτού γίνει αναποτελεσματική, καλό είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η κατευθείαν επαφή της με τον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 

Συμβουλές 

Μην τοποθετείτε τη μάσκα σε μεταλλική επιφάνεια ή πολύ κοντά σε μέταλλα, η θερμοκρασία σε μεταλλικές επιφάνειες είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία αέρα.

Όταν αφαιρείτε τη μάσκα, τα χέρια σας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από ιό, οπότε μην αγγίζετε το εσωτερικό της αναπνευστικής μάσκας και, αφού την αφαιρέσετε, πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι τιμές στις μάσκες ΚΝ95 ξεκινούν για αγορά τεμαχίου από τα 35-40 λεπτά του ευρώ και κλιμακώνεται προς τα πάνω ανάλογα με τον κατασκευαστή, τη χώρα προέλευσης και την ποιότητα, ενώ σε μεγαλύτερες συσκευασίες μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη τιμή.

 

Χρήση μασκών  στα σχολεία

Κατ’ αρχάς, τόσο το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) όσο και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) συνιστούν τη χρήση μάσκας στο σχολείο. Μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 1.000.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, κατέδειξε ότι οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο είχαν μειωμένο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον ιό και να εκδηλώσουν συμπτώματα COVID-19. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μολυσμένα άτομα μεταφέρουν 1.000 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο στη μύτη και στο λαιμό, με αποτέλεσμα να ωθούν περισσότερα ιικά σωματίδια στον αέρα όταν μιλούν, φωνάζουν ή τραγουδούν.

 

Επιλογή της σωστής μάσκας για παιδιά

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεμονωμένες υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικό βαθμό προστασίας ανάλογα με τον αριθμό των στρωμάτων και τον τύπο υφάσματος. Πιο προστατευτικές γενικά είναι οι χειρουργικές μάσκες ή ακόμη καλύτερα οι μάσκες N95 (FFP2). Όμως, σημαντικό για τα παιδιά είναι και το μέγεθος ώστε να μην μένουν κενά και οι μάσκες N95 συχνά δεν ανευρίσκονται σε μικρά μεγέθη. 

Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής χαρακτηριστικά για τις παιδικές μάσκες: 

1) Άνεση: αν το παιδί βγάζει τη μάσκα συνεχώς, δεν θα είναι και αποτελεσματική, 

2) σωστό μέγεθος: να μην μένουν κενά στα πλάγια, 

3) φιλτράρισμα: η ικανότητα να μπλοκάρονται μικρά σωματίδια. Μια απλή και αποτελεσματική επιλογή για τα παιδιά είναι η χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω σε μια χειρουργική. Η χειρουργική μάσκα φιλτράρει καλύτερα, ενώ η υφασμάτινη συμβάλλει στην ιδανική εφαρμογή χωρίς κενά και η ΚΝ95 παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία στα παιδιά.

 

Σωστή χρήση της μάσκας

Κάθε φορά η μάσκα πρέπει να τοποθετείται με πλυμένα χέρια ή μετά από χρήση αντισηπτικού (του ίδιου του παιδιού ή του γονέα ή του δασκάλου). Όλοι οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται με τα κορδόνια και όχι με το μέρος της μάσκας που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο. Τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται μετά την αφαίρεση της μάσκας επίσης. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά στα ανωτέρω, στο να μην βγάζουν τη μάσκα όταν μιλάνε στο σχολείο, καθώς και στο να έχουν πάντοτε τη μύτη τους και το πηγούνι τους καλυμμένα.

 

spot_img
Προηγούμενο άρθροΤα 15 είδη του «αυτοαπασχολούμενου»…
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img