Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τυχερός μέσα στην ατυχία του…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αντίστοιχο του Τζακ Ποτ στο Τζόκερ και περισσότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για έναν Τούρκο τουρίστα, που ήρθε για διακοπές στη Λέσβο, ότι έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου προχθές Τρίτη, οπότε ήταν τυχερός ο άνθρωπος, καθώς αυτή είναι η μέρα της εβδομάδας που λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Μυτιλήνης!

Αν είχε πάθει το έμφραγμα τη Δευτέρα ή την Κυριακή δεν θα υπήρχε γιατρός στη μονάδα για να τον σώσει, καθώς ως γνωστόν το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Βοστάνειου λειτουργεί τις Τρίτες με γιατρό που μετακινείται από το Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, τον κ. Αναστάσιο Μίλκα. Βλέπετε, δεν αρκεί να έχουμε στη Μυτιλήνη τα μηχανήματα για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, αυτά εδώ και 4 χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο νοσοκομείο μας, χρειάζεται και μόνιμος επεμβατικός καρδιολόγος που θα μπορεί να το λειτουργεί κάθε μέρα ώστε να σώζονται και οι Τούρκοι, αλλά και ο τοπικός πληθυσμός,  είτε πάθουν έμφραγμα  τη Δευτέρα, είτε πάθουν έμφραγμα την Κυριακή ή το Σάββατο, την  Παρασκευή και πάει λέγοντας.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, όλα τα άλλα είναι απλά για λαϊκή κατανάλωση. Το ότι το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έσωσε έναν εμφραγματία δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός, αυτός είναι ο ρόλος των Αιμοδυναμικών Εργαστηρίων! Για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Μυτιλήνης  όμως είναι… σπάνιο  αφού λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα!!!

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφές ότι το Βοστάνειο και ο πληθυσμός της Λέσβου, που αυξάνεται τα καλοκαίρια λόγω τουρισμού, χρειάζονται το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και για να γίνει αυτό, η μονάδα θα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο Επεμβατικό Καρδιολόγο. Δυστυχώς τα εμφράγματα δεν μπορούν να προγραμματιστούν να συμβούν τις Τρίτες και υπ’ αυτήν την έννοια, η μονάδα του νοσοκομείου μας πρέπει να εφημερεύει όλη την εβδομάδα για να καλύπτει κάθε περίπτωση εμφράγματος.

Όσο λειτουργεί κάθε Τρίτη, όποιος παθαίνει έμφραγμα αυτή τη μέρα και αντιμετωπίζεται, θα αισθάνεται τυχερός μέσα στην ατυχία του που δεν έπαθε το έμφραγμα Κυριακή, Σάββατο ή Δευτέρα, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα πήγαινε ή χαμένος ή αεροπορικώς στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί στο σημείο της καρδιάς που δεν αιματώνεται όσο διαρκεί ο προγραμματισμός της διακομιδής. Θα πρέπει να σηκωθεί αεροπλάνο, να έρθει στη Μυτιλήνη, να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στην Αθήνα, ώστε από εκεί να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Αυτό συνέβαινε για χρόνια, αλλά το να συμβαίνει και τώρα ενώ υπάρχουν τα μηχανήματα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο είναι πραγματικά κρίμα κι άδικο.

 Στη Χίο όμως…

Στη γειτονική μας Χίο, στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο, όμως, αυτά τα ζητήματα τα έχουν λύσει εδώ και πάνω από 10 χρόνια, καθώς λειτουργεί Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και μάλιστα υπάρχουν και (γνωστά ονόματα) ασθενείς από τη Λέσβο με εμφράγματα που παρακολουθούνται από το νοσοκομείο της Χίου αντί να μεταβαίνουν στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Χίου διευθύνεται από έναν Λέσβιο στην καταγωγή εξαίρετο επιστήμονα, καρδιολόγο, που είχε έρθει και είχε μιλήσει πέρυσι τον Ιούνιο στο Καρδιολογικό Συνέδριο στο Επιμελητήριο Λέσβου. Πρόκειται για τον κ. Αθανάσιο Καρτάλη, του οποίου οι οικογενειακές ρίζες βρίσκονται στην περιοχή του Ευεργέτουλα, αν και ο ίδιος μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ χρόνια τώρα τον κέρδισε η γειτονική Χίος. Mάλιστα για την προσφορά του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Χίου, ο κ. Καρτάλης βραβεύτηκε στις αρχές του έτους σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Ευαγγελισμό, μεταξύ άλλων υγειονομικών της χώρας που διακρίθηκαν.

Η, δε, Καρδιολογική Κλινική της Χίου που είναι καύχημα για όλο το Αιγαίο, βρίσκεται σε άλλα επίπεδα, καθώς ηγήθηκε έρευνας του νοσοκομείου της Χίου, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ανακοινωθεί στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο απασχολώντας τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου για την επίδραση του μαστιχέλαιου στη μείωση της χοληστερίνης. Να πώς μία Κλινική δημόσιου νοσοκομείου κατάφερε να συνδέσει την ίαση με το τοπικό προϊόν της Χίου, τη μαστίχα, αναδεικνύοντας την ευεργετική επίδρασή της και για την υπερλιπιδαιμία, εκτός των άλλων οφελών του προϊόντος στα προβλήματα του στομάχου που έχουν αναδειχθεί από το παρελθόν και γι’ αυτό η μαστίχα κατατάσσεται μεταξύ των υπερτροφών.

Και όλα αυτά δεν γίνονται σε άλλο πλανήτη, γίνονται εδώ δίπλα μας, τρεις ώρες δρόμος, στη Χίο, στο ακριτικό Βόρειο Αιγαίο! Όταν εμείς ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργήσουμε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο όλες τις ημέρες της εβδομάδας στη Μυτιλήνη.

Σ.ΣΑΜ.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img