Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αυξάνονται οι προσδοκίες για την παραγωγή ελαιολάδου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Στους 3.000 τόνους έκλεισαν οριστικά τα στοιχεία της περσινής παραγωγής ελαιολάδου στο νησί μας, που την καθιστούν μία από τις δύο πιο κακές παραγωγικές χρονιές από το 2008!
  • Ανατομία με αριθμούς για τις τελευταίες 14 ελαιοκομικές σεζόν από τα Νέα της Λέσβου

Την ώρα που η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ετοιμάζεται σε συνεργασία με τους εργολάβους να προχωρήσει σε ένα ακόμα ράντισμα για το δάκο, ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου διά του μέλους της διοίκησής του, Βασίλη Κοκκινοφόρου, απηύθυνε χθες έκκληση να μην καθυστερήσει πέραν του Σεπτεμβρίου ο επόμενος ψεκασμός. 

Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κοκκινοφόρος «προσπάθησα σήμερα ανεπιτυχώς να έρθω σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουφέλο και θα συνεχίσω και αύριο (σ.σ. σήμερα), καθώς πρέπει να προχωρήσουν σε έναν ακόμα ψεκασμό τις επόμενες ημέρες, ώστε να προστατευθεί η πολύ καλή μέχρι τώρα κατάσταση του καρπού της ελιάς στα δέντρα, προκειμένου να μπορέσουν οι ελαιοπαραγωγοί μας να επωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό κατά την φετινή ελαιοκομική περίοδο».  

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινοφόρο η κατάσταση του καρπού τις τελευταίες εβδομάδες είναι εξαιρετικά καλή, γεγονός που ανεβάζει τις εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής που θα πρέπει να περιμένουν οι αγρότες κατά την προσεχή ελαιοκομική περίοδο που αναμένεται να ξεκινήσει από Νοέμβριο. Όπως τονίζει ο κ. Κοκκινοφόρος «είμαστε αισιόδοξοι ότι το ύψος της παραγωγής ελαιολάδου τον επόμενο Μάρτιο είναι δυνατόν να φτάσει στο επίπεδο των 8.000 τόνων λαδιού  και αυτή είναι η ποσότητα μιας μεσαίας χρονιάς, που θα βοηθήσει να κινηθούν και οι αγρότες και γενικά το εμπόριο του ελαιολάδου». 

Από την περιοχή του Ευεργέτουλα βλέπουμε ότι τα ελαιόδεντρα τουλάχιστον στις περιοχές που υπάρχουν ελιές βρίσκονται στο 80% των δυνατοτήτων τους

Έτοιμος ο Λαγουτάρης

Πριν ακόμα επικοινωνήσει με την Περιφέρεια το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης προετοιμάζει τον επόμενο ψεκασμό, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 20 του μηνός, έχοντας ουσιαστικά με τον προγραμματισμό του προλάβει το Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων! Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας ο κ. Λαγουτάρης υπογράμμισε ότι «παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως βλέπετε, οι κινήσεις μας στην δακοκτονία είναι απόλυτα μελετημένες και προχωράμε βήμα-βήμα. Άλλωστε τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είναι ορατά μέχρι στιγμής στον ελαιώνα της Λέσβου και θεωρώ ότι η φετινή χρονιά, αν όλα πάνε καλά, θα έχει τις λιγότερες δακοπροσβολές και μάλιστα αυτό σε μία περίοδο που είχαμε δάκο στον ελαιώνα, καταφέραμε όμως να τον περιορίσουμε με τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων».

Αυτό που αναφέρει ο κ. Λαγουτάρης καταγράφεται και στις δακοπαγίδες και το επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Κοκκινοφόρος, σημειώνοντας ότι «από αγρότες με τους οποίους έχω την ευκαιρία να συζητώ μου λένε ότι από τις παγίδες που βάζουν και οι ίδιοι για να βλέπουν την κίνηση του δάκου στα χωράφια τους διαπιστώνουν ότι είναι περιορισμένος ο πληθυσμός και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι μέχρι τώρα έχει πάει καλά η δακοκτονία.  Ωστόσο από δω και πέρα πρέπει να δείξουμε προσοχή μέχρι την έναρξη, καθώς η υγρασία αυτού του διαστήματος ευνοεί το δάκο και γι’ αυτό θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί εντατικά για να μην βρεθούμε να τον κυνηγάμε και να μην τον προλαβαίνουμε».

 

Κλείσαμε με 3.000 τόνους

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η καταχώρηση των στοιχείων του παραγόμενου ελαιολάδου κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο, το οποίο ανέρχεται στην ποσότητα των 3.054 τόνων! Η μεγαλύτερη από αυτήν την ποσότητα και συγκεκριμένα 2.139 τόνοι είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι 467,2 παρθένο και οι 448,4 βιομηχανικό. 

Η περσινή ελαιοκομική περίοδος, όπως αναδεικνύεται, είναι μία από τις καλύτερες σε ποσοστό παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου επί του συνόλου του παραγόμενου προϊόντος. Ωστόσο είναι η δεύτερη χειρότερη (προτελευταία θέση) ως προς το ύψος της παραγωγής από το 2008! 

-Πιο συγκεκριμένα την περίοδο 2007-2008 είχαμε 7.520 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2008-2009 είχαμε 8.607 τόνους ελαιολάδου

– Την περίοδο 2009-2010 είχαμε 5.935 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2010-2011 είχαμε 11.871 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2011-2012 είχαμε 5.732 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2012-2013 είχαμε 16.721 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2013-2014 είχαμε 5.227 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2014-2015 είχαμε 9.105 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2015-2016 είχαμε 10.688 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2016-2017 είχαμε 7.262 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2017-2018 είχαμε 9.938 τόνους ελαιολάδου.

-Την περίοδο 2018-2019 είχαμε 1.569 τόνους ελαιόλαδου και πρόκειται για τη χρονιά που υπέστη την ολική καταστροφή από την δακοπροσβολή η παραγωγή της Λέσβου και αναφέρουμε ενδεικτικά ότι τα έξτρα παρθένα λάδια ανήλθαν σε μόλις 317 τόνους!

– Την περίοδο 2019-2020 είχαμε 13.584 τόνους ελαιολάδου.

-Πέρυσι 2020 -2021 είχαμε 3.054 τόνους ελαιολάδου.

Φέτος έχουμε και το φαινόμενο στην ίδια περιοχή κάποια χωράφια να είναι γεμάτα ελιές, σε γειτονικά χωράφια όμως δεν υπάρχει… ούτε κουκούτσι, όπως λένε οι αγρότες στα χωριά μας

Φάκελος «ελαιόλαδο»

Καταρχάς το συμπέρασμα που βγαίνει από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων είναι πως από το 2007 μέχρι και πέρυσι, δηλαδή για 14 ελαιοκομικές περιόδους, μόλις σε τέσσερις ελαιοκομικές περίοδοι ξεπεράσαμε σε παραγωγή τους 10.000 τόνους και δεν υπερβήκαμε τους 17.000 τόνους λαδιού. Για τις άλλες 10 ελαιοκομικές περίοδοι που απομένουν, η παραγωγή κινείται κάτω από τους 9.000 τόνους και στις δύο από αυτές τις χρονιές κάτω από τους 5.000 τόνους. 

Αν συγκρίνει κανείς αυτές τις παραγωγικές χρονιές με τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου από το 1960 φαίνεται ότι η Λέσβος έχει χάσει το προνόμιο των παραγωγικών περιόδων, που έβγαινε λάδι στους 20.000 και 25.000 τόνους παρά χρονιά και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει κυρίως τους επιστήμονες, θα πρέπει όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτικοί φορείς να το βάλουν πάνω στο τραπέζι!  Είναι προφανές ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης αφού προηγουμένως τεκμηριωθούν τα αίτια για το πού οφείλεται η μείωση της παραγωγής. Οφείλεται στη σταδιακή εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας ή μήπως στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που καθιέρωσε το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων στις επιδοτήσεις από το 2006 και μετά, οπότε οι επιδοτήσεις παραμένουν μέχρι τώρα σταθερές κάθε χρόνο και άρα δεν υπάρχει λόγος να γίνονται πανωγραψίματα! Υπάρχουν πάντως εκτιμήσεις εμπλεκομένων με την αγορά του ελαιολάδου ότι η παραγωγή της Λέσβου δεν αποτυπώνεται στους παραπάνω αριθμούς και θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι εξάγονται ποσότητες από το νησί μας, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες και δεν φαίνονται πουθενά! Αυτό ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επαρκώς στοιχειοθετηθεί, καθώς  παρά τους εντατικούς ελέγχους της Εφορίας σε μία περίπτωση είχαμε τον εντοπισμό κρούσματος σε ελαιοτριβείο.

Αυτή την περίοδο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προσεχή ελαιοκομική σεζόν, όπου όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας, στις περιοχές όπου υπάρχουν ελιές στη Λέσβο – και είναι ευνοημένες έστω και κατά τόπους οι ορεινές – τα δέντρα παρουσιάζουν πληρότητα στο 80% των δυνατοτήτων τους, ενώ ο καρπός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος χωρίς δάκο και σε άριστη κατάσταση.  Όπως αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων κ. Κοκκινοφόρος «το μόνο που θέλουμε αυτήν την περίοδο είναι να έχουμε λίγες βροχοπτώσεις για να «πάρουν περισσότερα λάδια» οι ελιές και να είμαστε έτοιμοι με την έναρξη της σεζόν!  Ελπίζουμε να τα έχουμε φέτος τα νερά, τώρα που τα χρειαζόμαστε και όχι αργότερα».

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img