Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Cheese and wine: Μια σχέση πάθους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Είναι μια σχέση πάθους και στοργής, το ένα λατρεύει το άλλο και τα δυο μαζί φτιάχτηκαν για να κάνουν την ζωή μας όμορφη. 

Σ’ αυτές τις σχέσεις, τα ζευγάρια, πολλές φορές καταλήγουν εις γάμου κοινωνία, και τότε η απόλαυση χτυπάει κόκκινο. Τέτοιες σχέσεις θέλουμε και εμείς για να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση.

 

Το τυρί τρώγεται με διάφορους τρόπους

Ο κατ’ εξοχήν ελληνικός, είναι αυτός που συνοδεύει κάποιο φαγητό και «μπουκώνεται» κανονικά μαζί π.χ. με τα λαδερά, το γιουβέτσι ή με την χωριάτικη. 

Ένας άλλος, πιο διάσημος, είναι αυτός όπου το τυρί σερβίρεται από μόνο του ή με τα συνοδευτικά του, είτε μετά το φαγητό, είτε σαν ποικιλία τυριών και αποτελεί αυτούσιο γεύμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι που γύρω από το πλατό ακροβολίζεται η παρέα, τσιμπολογώντας και ή το… αμπελοφιλοσοφεί, ή στήνεται παρτάκι, cheeseandwine, είτε γίνεται – το τυρί και το κρασί – συνοδός μιας τηλεοπτικής βραδιάς με champions league. 

Όποιος όμως και αν είναι ο τρόπος, το τυράκι, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων (ντόπιων ή εισαγόμενων) πραγματικά μπορεί να καλύψει όλα τα τερψιλαρύγγια γούστα. 

Τυριά αλμυρά ή γλυκά, πικάντικα ή ελαφριά, καπνιστά ή βουτυράτα, σκληρά ή μαλακά, κρεμώδη ή σφιχτά, έντονα αρωματικά ή διακριτικά λιπαρά ή διαιτητικά, δεν θα αφήσουν κανένα παραπονεμένο. 

 

Εμπρός λοιπόν… 

…να στήσουμε μία cheeseandwine βραδιά, παίζοντας με τις γεύσεις και ταιριάζοντάς τες με κρασιά που θα γοητεύσουν τους ουρανίσκους.

Είναι φυσικό, οι ποικιλίες τυριών, να κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την επιλογή κρασιών, όμως εμείς θα προσπαθήσουμε να ομαδοποιήσουμε τα τυριά και έτσι η τελική επιλογή, δική σας.  Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μαζί με μια ποικιλία τυριών, ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται και το αγαπημένο μας ψωμάκι. Μία αντίστοιχη ποικιλία από μπαγκέτες, χωριάτικα, κριτσίνια, ψωμάκια με σπόρους, δίνουν στο παιχνίδι των γεύσεων μία πληρότητα, ενώ και τσάτνεϊς, ξερά φρούτα και άλλα τέτοια δίνουν ξεχωριστό τόνο.

 

Αν ξεκινήσουμε… 

…από τα chevreγαλλικά κατσικίσια τυριά, με πληθωρικές γεύσεις και αυτές τις μεστές, ξινούτσικες, βουτυράτες νότες που στέλνουν στον ουρανίσκο, θα δούμε ότι η παρέα απαιτεί δίπλα τους, μία ξεροψημένη κριτσανιστή γαλλική μπαγκέτα και ένα κρασί με σχετικά υψηλή οξύτητα, κατά προτίμηση λευκό. Έτσι, επιλέξτε μία Σαντορίνη ή ένα Ασύρτικο με κάποια άλλη ποικιλία ή ένα Ροδίτη με Σαββατιανό.  

Στην ίδια ομάδα, θα μπορούσε να σταθεί και η δική μας φέτα, η οποία όμως, λόγω εντοπιότητας – παπούτσι από τον τόπο σου – θα ερωτευόταν πιο εύκολα την δική μας ρετσίνα, που εμάς μας αρέσει ιδιαίτερα σαν συνδυασμός.

Μία άλλη ομάδα τυριών που θα μπορούσε να «καθίσει» στο τραπέζι, είναι τα κρεμώδη μπρι, αλλά και οι γλυκές ελληνικές γραβιέρες.  

 

Τυριά που συνδυάζουν τη γλύκα

Με τη βουτυράτη υφή και τις νύξεις ξηρών καρπών, θα αγαπήσουν τα χωριάτικα ψωμιά και φυσικά, μαλακά κόκκινα κρασιά, όπως πλούσια Μερλό ή Καμπερνέ συνδυασμένα με Μερλό – κλασικός συνδυασμός – ή Αγιωργίτικα, που τους μαλακώνουν τις τανίνες.

Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την βασίλισσα παρμεζάνα. Εκτός από τριμμένη πάνω σε μακαρονάδες, αυτό το πιπεράτο, ώριμο τυρί, με την έντονη αλμύρα και την εκρηκτική γεύση, το έχουμε συνδυάσει να το συνοδεύουμε με αφρίζοντες οίνους με υψηλές οξύτητες και εύγευστα, πλούσια, χωριάτικα ψωμιά. 

 

Αν η ποικιλία των τυριών…

…αποπνέει μία ελαφράδα και έτσι ανθότυρα, μοτσαρέλες, τελεμέδες ή καλαθάκι Λήμνου, φτάσουν στο τραπέζι, βάλτε τους δίπλα να τα συνοδεύσουν, μία μοσχοβολιαστή Μαντινεία, ένα χαρμάνι με Sauvignonblank, μια Βηλάνα κρητική ή αρωματικά κρασιά από τα νησιά μας με την ποικιλία του Μοσχάτου να ηγείται και ψωμάκι γεμισμένο με ελιές. Ο συνδυασμός σίγουρα θα γοητεύσει.

 

Με καπνιστά 

Το δικό μας Μετσοβόνε από το Κτήμα Αβέρωφ της Ηπείρου, τα καπνιστά της νοτίου Γαλλίας αλλά και των Πυρηναίων, πολλά από αυτά γεμιστά με πιπέρια ή με μπέικον, είναι τυριά που αγαπάμε.  Η σφιχτή αλλά και απαλή σάρκα τους, με τις νότες του καπνού να προεξέχουν, αλλά και αυτές οι μικρές, ερεθιστικές πινελιές από αλμύρα και πιπέρι, ζητάνε μετά μανίας ένα βανιλάτο και πλούσιο, μεστό κρασί, που αν είναι και λίγο καπνιστό, δεν θα τα πειράξει καθόλου.  

Παίξτε με τα πλούσια, καπνιστά και βαρελάτα σαρντονέ, ενώ δεν θα πουν όχι και σε ένα μαλακό κόκκινο, όπως το Αγιωργίτικο ή τα λίγο «λιωμένα» απολαυστικά κρητικά κρασιά με μαλακωμένες τις τανίνες τους, αφού ακουμπήστε δίπλα στο πλατό, ένα ψωμί καλαμποκένιο.

 

Τα μπλε τυριά 

Από τα ωραιότερα τυριά που κυκλοφορούν, πλούσια, αλμυρά, βουτυράτα, λιπαρά και με έντονα αρώματα, που τους προσφέρουν οι μύκητες ωρίμανσης, είναι τα λεγόμενα μπλε τυριά, όπως το Ροκφόρ, το Στίλτον και η Γκοργκοντζόλα.  

Αυτά συνήθως παίζουν τον ρόλο των επιδορπίων και λατρεύουν τα γλυκά κρασιά, όπως αυτά της Λήμνου, της Σάμου και της Ρόδου ή ένα πορτ από την Πορτογαλία. Συνοδέψτε το σερβίρισμα με ψωμιά που έχουν ξηρούς καρπούς μέσα τους, αλλά και αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκο, βερίκοκο, σταφίδα κλπ.. Είναι από τις ωραιότερες επιλογές για να κλείσετε ένα γεύμα.

spot_img
- Advertisement -

More articles