Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Οι επισκέψεις των υποψήφιων βουλευτών στο νησί,  οι προεκλογικές δεσμεύσεις, ακόμη και το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών της περασμένης Τετάρτης, δεν κατάφεραν να ξεδιαλύνουν το «θολό» πολιτικό τοπίο που επικρατεί και στη Λέσβο 

Σε… θρίλερ εκτυλίσσεται το ελάχιστο διάστημα που απομένει, καθώς μετράμε αντίστροφα για την κάλπη της 21ης Μαΐου τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Όπως θα διαπιστώσει κανείς στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησαν τα Νέα της Λέσβου, οι Μυτιληνιοί ως επί το πλείστον δηλώνουν αναποφάσιστοι, με διάχυτο το αίσθημα του ανικανοποίητου για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των εκλογών. Οι εν δυνάμει ψηφοφόροι ερωτήθηκαν εάν έχουν αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τι τους επηρέασε σε αυτή την επιλογή, ενώ σε εκείνους που απάντησαν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» τέθηκε το ερώτημα εάν θα αλλάξει κάτι τελευταία στιγμή, ή θα στραφούν στην… αποχή. 

Όπως προέκυψε από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ερωτηθέντων Μυτιληνιών, οι επικείμενες εθνικές εκλογές παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον. Ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 ως εκείνες με την μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά τις εποχές του μνημονίου, καθώς και από τις καθοριστικές για την αυριανή πολιτική σκηνή στα χρόνια της μεταπολίτευσης. 

Αναποφασιστικότητα, απογοήτευση… αποχή; 

Σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων εξέφρασε τη μεγάλη απογοήτευσή της από τις πολιτικές των κομμάτων, με αποτέλεσμα να μην πείθονται από τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους πλέον. «Μας έχουν τρελάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας 70χρονος συνταξιούχος, ο οποίος θα αποφασίσει τελευταία στιγμή για την ψήφο, «και αν θα πάω να ψηφίσω». 

Βεβαίως υπήρχαν και εκείνοι οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι ως προς την επιλογή κόμματος, χωρίς όμως να έχουν επηρεαστεί από τις περιοδείες των πολιτικών προσώπων και το ντιμπεϊτ των πολιτικών αρχηγών. 

Μεγάλη αναμένεται να είναι και η αποχή από τις κάλπες την Κυριακή, αφού οι μισοί ερωτηθέντες, είτε ήταν, όπως σημειώσαμε, αναποφάσιστοι, σε σημείο που το σκέφτονται αν θα επισκεφθούν τα εκλογικά κέντρα, είτε ήταν εξαρχής αποφασισμένοι ότι θα απέχουν για δυο λόγους: Είτε ως πολιτική επιλογή αντίδρασης, καθώς όπως ακούστηκε «θα ταρακουνηθούν τα μεγάλα κόμματα», είτε για καθαρά πρακτικά λόγους κόστους, αφού ανάμεσα στους ψηφοφόρους ήταν και φοιτητές, οι οποίοι με ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών, διστάζουν να ταξιδέψουν δυο φορές μέχρι τον τόπο τους «μόνο και μόνο για να ψηφίσουν ένα κόμμα το οποίο δεν θα αλλάξει την κατάσταση». 

Τα κριτήρια ψήφου 

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια ψήφου, όπως είναι φυσικό, ποικίλλουν από ψηφοφόρο σε ψηφοφόρο. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή ενός κόμματος θα γίνει με προσωποπαγή κριτήρια, όπως η περίπτωση ενός 30χρονου ψηφοφόρου, ο οποίος θα ψηφίσει εμπιστευόμενος τους υποψήφιους βουλευτές του νομού Λέσβου, και όχι το κόμμα εν γένει. Αντίστοιχα άλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με κριτήριο την ιδεολογία τους και μόνο, αφού, όπως μας είπαν, «όλοι τα ίδια κάνουν στο τέλος, διότι λαμβάνουν εντολές απ’ έξω». 

Επιπλέον αρκετούς φαίνεται να τους έχει «κουράσει» ο δικομματισμός και γενικά η επικράτηση μεγάλων κομμάτων στην Βουλή, εκφράζοντάς μας την πρόθεσή τους να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα, έτσι ώστε και να υπάρξει πολυφωνία, αλλά και να «σπάσει» μια παράδοση δεκαετιών. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν την τακτική αυτή ως τρόπο αντίδρασης σε όλα τα ‘’ατοπήματα’’, στα οποία έχουν…‘’πέσει’’ οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Σημαντική επίσης παράμετρος στην πρόθεση ψήφου στάθηκε για ορισμένους το μεταναστευτικό, το οποίο δείχνει ακόμα να διχάζει την κοινωνία της Λέσβου κι επομένως τον τρόπο που κρίνουν τις τακτικές των τελευταίων δυο κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. 

Οι νέοι, αρνητές του συστήματος

Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται να γίνει στους νέους ψηφοφόρους, ηλικιακής ομάδας έως 30 ετών, οι οποίοι έδειχναν απογοήτευση έως… απέχθεια προς τα μεγάλα κόμματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «συστημικά» που δεν προσφέρουν ελπίδες για την νεολαία και τον τόπο. Εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι τα νέα παιδιά δεν πείθονται με προεκλογικές δεσμεύσεις περί καταβολής… επιδομάτων και αύξησης μισθών, αλλά επιθυμούν, όπως μας είπαν, μια ριζική αλλαγή του συστήματος ώστε να δει πραγματική αλλαγή η Ελλάδα. 

spot_img

More articles