Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

“Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι” ο τελευταίος αντιστασιακός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πλήρης ημερών έφυγε χθες από τη ζωή 6 μέρες πριν κλείσει τα 103 του χρόνια ο Γιάννης  Καραγεωργίου που γεννήθηκε στο Σκαλοχώρι στις 15 Ιανουαρίου του 1920, ο οποίος έγραψε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αντίσταση του τόπου μας απέναντι στα στρατεύματα του Χίτλερ, ενώ από το 2019 βρισκόταν σε οίκο ευγηρίας στην περιοχή των Μιστεγνών όπου άφησε και την τελευταία του πνοή χθες. Θα είχε πεθάνει από τις 6 Απριλίου του 1945 νέος, όταν βρέθηκε μπροστά στα πολυβόλα των γερμανικών στρατευμάτων στο εκτελεστικό απόσπασμα, κατάφερε όμως να πέσει δευτερόλεπτα πριν τους πυροβολισμούς προσποιούμενος τον νεκρό.

Ο μπάρμπα-Γιάννης ήταν ο τελευταίος επιζών από τα χρόνια της Αντίστασης στη Λέσβο και στην Ελλάδα, ενώ προς τιμήν του το μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορικής Μνήμης Δημήτρης Μπουρνούς έδωσε χθες από το αρχείο του συλλόγου ενδιαφέροντα στοιχεία από την πορεία του αντιστασιακού, ώστε να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές.

Ο Γιάννης  Καραγεωργίου στις 4 Μαΐου του 1942 συλλαμβάνεται στον Αγ. Φωκά, μαζί με τον αδελφό του Λάμπρο και άλλα 18 παλικάρια στην προσπάθειά τους να φύγουν για την Μέση Ανατολή.

-Στις 16 Ιουνίου καταδικάζονται από το Γερμανικό Στρατοδικείο Λέσβου σε 5 χρόνια ειρκτή -φυλάκιση και στις 29 Ιούνη μεταφέρονται στο στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης.

-Την 1η Απριλίου του 1944 μαζί με άλλους 350 κατάδικους μετάγονται από το στρατόπεδο Π. Μελά στις φυλακές «Στάιν» της πόλεως Κρεμς της Αυστρίας ως όμηροι.

-Στις 6 Απριλίου του 1945  θα γλιτώσει από την μεγάλη σφαγή των SS στις φυλακές «Στάιν», 600 κρατουμένων… αφού οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα… αλλά την τελευταία στιγμή… δευτερόλεπτα πριν την ριπή του πολυβόλου θα πέσει  κάτω προσποιούμενος τον νεκρό…

-Στις 8 Απριλίου μαζί με άλλους 400 κρατούμενους που γλίτωσαν από την σφαγή θα οδηγηθεί στο στρατόπεδο της πόλεως Bernau στην Βαυαρία της Γερμανίας.

-Στις 5 Μαΐου του 1945 απελευθερώνεται από τα αμερικανικά στρατεύματα και τον Αύγουστο του 1945 θα επιστρέψει στο Σκαλοχώρι.

-Το 1946 θα παντρευτεί την Ελευθερία από την Άντισσα και θ’ αποκτήσουν δυο κόρες, την Γεωργία και την Νίκη – που ζουν μόνιμα στην Αυστραλία – από τις οποίες θα δει εγγόνια και δισέγγονα.

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας τον τίμησαν στην πλατεία του χωριού του μαζί με το Συμβούλιο της Κοινότητας Σκαλοχωρίου και πλήθος συγχωριανών του, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2018.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img