Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή από το Museolab

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Την Έκθεση «Μυτιλήνη τῃ 26 Σεπτεμβρίου 1922, Μία έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο» εγκαινιάζει το ερχόμενο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μουσειολογίας “Museolab”, στο χώρο των Φοιτητικών Εστιών Μυτιλήνης. Μια έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στο έργο του Museolab. 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει θέσει πολύ ψηλά ως προτεραιότητα τη διασύνδεση και τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αρχιπελάγους: Επιδιώκει να συνεισφέρει σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των νέων, καινοτόμων μορφών οικονομίας για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.  

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία της Ερευνητικής Υποδομής [e- Aegean CulTour] για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Πολιτισμό και Τουρισμό, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στην ανάπτυξη της Ερευνητικής Υποδομής συμβάλλουν 10 ερευνητικές ομάδες, από διαφορετικά Τμήματα και  Εργαστήρια του Ιδρύματος, με στόχους:

  • Την παραγωγή νέας γνώσης που αξιοποιεί τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας,
  • το σχεδιασμό ερευνητικών δράσεων σε άμεση σύνδεση με τις τοπικές/ περιφερειακές ανάγκες,
  • τη διάχυση των αποτελεσμάτων στις τοπικές κοινωνίες,
  • τη διάθεση εφαρμογών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς ενδιαφερόμενους φορείς και άτομα

Η Ερευνητική Υποδομή [e-Aegean CulTour] φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και κόμβο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου, των φορέων της αυτοδιοίκησης,  των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών του Αιγαίου. Με τις εργασίες που έχουν αναλάβει οι ομάδες ερευνητών/τριών της Ε.Υ., αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν με καινοτόμα εργαλεία που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, τη δυνατότητα ψηφιοποίησης και 3d εκτύπωσης μουσειακών εκθεμάτων, την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση τεχνολογίας Virtual Reality και τη δημιουργία κέντρου παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού.

Η ερευνητική ομάδα του “Museolab” επεξεργάζεται και προτείνει καινοτόμες μεθοδολογίες και εργαλεία που βελτιώνουν τις πρακτικές σχεδιασμού των εκθέσεων, αξιοποιώντας ένα μεγάλο εύρος συμβατικών και ψηφιακών μέσων. Τα εκθεσιακά προϊόντα που προκύπτουν από μία τέτοια προσέγγιση είναι δυνατόν να υποστηρίξουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την επικοινωνία των κάθε είδους φορέων με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες των νησιών.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 και παράλληλα θα πραγματοποιούνται ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για φορείς και ενδιαφερόμενα άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο της έκθεσης, καθώς και με το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων τις ερχόμενες ημέρες.

spot_img

More articles

spot_img