Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Έρχεται το γρήγορο δορυφορικό Internet

Οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει από την περασμένη άνοιξη και πλέον είναι θέμα λίγων εβδομάδων να ξεκινήσει πιλοτικά η διάθεση δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω της εταιρείας Starlink του Έλον Μασκ και στην Ελλάδα. Συνδέσεων, που χαρακτηρίζονται από τις εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες σε σχέση με τις υπάρχουσες συνδέσεις Ίντερνετ, αλλά και το αντίστοιχα πολύ υψηλό κόστος, που προς το παρόν τουλάχιστον τις καθιστά προσιτές κυρίως σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με αυξημένες ανάγκες και οικονομική δυνατότητα, ώστε να μπορούν να τις υποστηρίξουν.

Τα στοιχεία, που έχουμε, είναι από τη χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών στη Βόρεια Αμερική και δείχνουν ταχύτητες που κυμαίνονται από 100 έως 150 Mbps στη λήψη δεδομένων, ενώ ενδείκνυται και για απομακρυσμένες περιοχές εκτός πόλεων. Για να τις αξιοποιήσουν, όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 499 ευρώ για τον αρχικό εξοπλισμό, 61 ευρώ περίπου για τα έξοδα μεταφοράς και επιπλέον το μηνιαίο πάγιο των 99 ευρώ. Μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διάθεση των συνδέσεων σε έναν στενό κύκλο συνεργατών, ενώ θα ακολουθήσουν όσοι έχουν ήδη προπαραγγείλει τον σχετικό εξοπλισμό. Η πλήρης εμπορική διάθεση προγραμματίζεται για τον πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται να ολοκληρωθούν όλες οι κανονιστικές ρυθμίσεις από την πλευρά του Κράτους, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες. Αναφερόμαστε σε ρυθμίσεις, όπως η ΚΥΑ για την αδειοδότηση του εξοπλισμού, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην οποία θα διασαφηνίζονται και άλλα θέματα, που αφορούν τον εξοπλισμό. Πρακτικά όλα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για την παροχή Ίντερνετ μέσω των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Starlink, με τον κάθε ενδιαφερόμενο συνδρομητή να μην απαιτείται να αιτηθεί την αδειοδότηση του εξοπλισμού του, όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή με την δορυφορική τηλεόραση.

Όσοι ενδιαφέρονται να μπουν στη σειρά προτεραιότητας για τη συγκεκριμένη υπηρεσία μπορούν να το κάνουν στο www.starlink.com