Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Για ιερό σκοπό τα έσοδα από τους τάφους», είπαν τα Φιλανθρωπικά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Επί τέσσερις ώρες εξεταζόταν χθες από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην Αθήνα, η υπόθεση με τις κοστολογήσεις και τις ενιαίες τιμές των εταιρειών κατεργασίας μαρμάρου της Λέσβου που δραστηριοποιούνται στα κοιμητήρια του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Κυριακής.

Τα 12 μέλη της Επιτροπής έκαναν ερωτήσεις και έλαβαν απαντήσεις από όλες τις πλευρές προκειμένου να καταλήξουν σε απόφαση, η οποία θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα, το πιθανότερο μέχρι το τέλος του έτους, για το αν συντρέχουν λόγοι επιβολής κυρώσεων σε βάρος των Φιλανθρωπικών και των επαγγελματιών μαρμάρου για σύσταση καρτέλ, λόγω των ενιαίων κοστολογίων για την κατασκευή ταφικών μνημείων ή αν θα απαλλαγούν. 

Τα Φιλανθρωπικά καταστήματα Μυτιλήνης εκπροσωπήθηκαν από δύο δικηγόρους εξ Αθηνών, τον Παναγιώτη Νικολόπουλο και τον Νίκο Κοσμίδη, ενώ δεν παρέστη κάποιο μέλος της διοίκησης, ούτε ο διαχειριστής των κοιμητηρίων για να δώσει εξηγήσεις. Οι θέσεις της διοίκησης μεταφέρθηκαν από τους δικηγόρους, ενώ από την πλευρά των 15 περίπου επαγγελματιών στον τομέα του μαρμάρου που εμπλέκονται παρέστησαν τρεις εκπρόσωποι επιχειρήσεων. Το σύνολο των επαγγελματιών εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους της Μυτιλήνης, Μανώλη Αρμενάκα, Αγγελική Σαντή και Θάλεια Γεωργαλά.

 

Απορρίφθηκε το αίτημα διευθέτησης 

Οι δικηγόροι των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων ζήτησαν να γίνει διευθέτηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αίτημα το οποίο απερρίφθη. Επί της ουσίας αν το αίτημα γινόταν δεκτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα παραδέχονταν τις κατηγορίες δεχόμενες την επιβολή της ελάχιστης δυνατής ποινής και εν προκειμένω των προστίμων που επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 15% του τζίρου των επιχειρήσεων, δηλαδή το ποσό να είναι εξοντωτικό και για τους επαγγελματίες κατεργασίας μαρμάρου και για τα Φιλανθρωπικά.

Η πλευρά των Φιλανθρωπικών παραδέχθηκε τις κοστολογήσεις και την συνεισφορά των επαγγελματιών κατεργασίας μαρμάρου, απαριθμώντας τις κοινωφελείς δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από αυτά τα έσοδα, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τα ταφικά μνημεία κατευθύνονταν για ιερό σκοπό.

Από τη δική τους πλευρά οι δικηγόροι των επαγγελματιών επέρριψαν τις ευθύνες στα Φιλανθρωπικά καταστήματα, υποστηρίζοντας ότι από το 2007 μέχρι και το 2021 που ουσιαστικά είναι η επίμαχη περίοδος για την οποία έγινε η παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν μία δύσκολη περίοδος για τις επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης, οπότε σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν αναγκασμένες να δεχτούν τους όρους που έβαζαν τα Φιλανθρωπικά καταστήματα καταβάλλοντας έξτρα συνεισφορά υπέρ των ναών για να μπορούν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα μέσα στα δύο νεκροταφεία και να έχουν έσοδα για τις επιχειρήσεις τους.

Το προσεχές δεκαήμερο αναμένεται να κατατεθούν τα Υπομνήματα από τους δικηγόρους και μετά από αυτό αναμένεται η απόφαση, που εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σχολιάζοντας ο δικηγόρος τριών εκ των επαγγελματιών, Μανώλης Αρμενάκας, τα όσα αναφέρθηκαν στην Επιτροπή επεσήμανε στα Νέα της Λέσβου πως «σε ό,τι μας αφορά αναδείξαμε το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο κλήθηκαν να απασχοληθούν στην κατασκευή ταφικών μνημείων στα δύο κοιμητήρια οι πελάτες μου, που δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς καθώς όσοι δεν δέχονταν τους όρους των Φιλανθρωπικών αυτομάτως καλούνταν να εγκαταλείψουν τα κοιμητήρια. Βιώσαμε με άλλα λόγια μία ιδιότυπη ομηρία για τα οποία υπεύθυνα είναι τα Φιλανθρωπικά»

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img