Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Γιατί η διακοπή καπνίσματος επηρεάζει την διατροφή μας και το σωματικό βάρος

Της Αγγελικής Μυρογιάννη, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου  

Πολλοί θα έχουμε παρατηρήσει ότι μετά την διακοπή του καπνίσματος πολλές φορές παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη, το πιο ενεργό συστατικό του καπνού, αυξάνει ελαφρά το βασικό μεταβολισμό, άρα αυξάνονται οι καύσεις. Με την διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός και αυτό βοηθάει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η νικοτίνη αυξάνει την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, συνεπώς όταν μειωθεί ή καταργηθεί η νικοτίνη μειώνεται και η χρησιμοποιούμενη ενέργεια.

Έχει παρατηρηθεί ότι το κάπνισμα λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης επηρεάζοντας συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. Έτσι όταν μειωθεί ή διακοπεί το κάπνισμα αυξάνεται η όρεξη και συνεπώς η επιθυμία για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας γευμάτων.

Με τη διακοπή του καπνίσματος, “βελτιώνεται” η αίσθηση της “πείνας” και η γευστική ικανότητα των καπνιστών, με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται πιο ελκυστικό.

Η συνήθεια του να κρατάει κάποιος το τσιγάρο αντικαθίσταται με το να κρατάει ένα μικρογεύμα το οποίο συνήθως είναι θερμιδογόνο σνακ.

Ανάλογα με το χρονικό διάστημα και την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζει ένας καπνιστής μπορεί να παρατηρηθεί ότι αλλοιώνονται οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας του, όταν όμως “κοπεί” το κάπνισμα αυτοί επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γεύση των τροφίμων που παλιότερα ο καπνιστής κατανάλωνε τώρα να τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά και συνάμα να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες γευμάτων επειδή του αρέσουν γευστικά.

Πολλές φορές το κάπνισμα λειτουργεί ως αγχολυτικό, όταν όμως διακοπεί ή μειωθεί, την θέση του την αντικαθιστά το φαγητό, με αποτέλεσμα όταν το άτομο δεν αισθάνεται καλά, ή βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις ενώ παλιότερα κατέφευγε στο τσιγάρο, τώρα καταφεύγει στην κατανάλωση γευμάτων που του προσφέρουν ευχαρίστηση και μέσω αυτού αισθάνεται πολύ καλύτερα.

Πολλοί καπνιστές χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως εναλλακτική λύση απώλειας σωματικού βάρους καθώς μειώνει την όρεξη και προκαλεί κορεσμό. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γευμάτων, όταν όμως διακοπεί το κάπνισμα έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να αυξηθεί το βάρος πολύ περισσότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα. 

Εάν επιθυμείτε να διακόψετε το κάπνισμα προσπαθήστε να οργανώσετε καλύτερα τα γεύματά σας μέσα στην ημέρα κάνοντας τουλάχιστον 5, ώστε να μην αισθάνεστε έντονα το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον εντάξτε στο πρόγραμμά σας μία ήπια φυσική δραστηριότητα, η οποία θα σας αυξήσει τις καύσεις σας και θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.