Γονατίζουν τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου καθώς και τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου Μυτιλήνης τα θετικά στον Covid 19 αποτελέσματα σε αστυνομικούς, υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, με συνέπεια υπάλληλοι κρίσιμων υπηρεσιών να βρίσκονται εκτός υπηρεσίας. Όπως είναι αναμενόμενο η έκρηξη κρουσμάτων του κορονοϊού στη Λέσβο αντικατοπτρίζεται και στους υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δημοσίου και εν προκειμένω υπηρεσιών, όπως είναι η αστυνομία και το νοσοκομείο, που σηκώνουν και το μεγάλο βάρος για την πανδημία. Το νοσοκομείο σηκώνει το μεγάλο βάρος για την περίθαλψη, τους εμβολιασμούς και τα τεστ, ενώ η αστυνομία για τους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων έχοντας στην αρμοδιότητά της και την αστυνόμευση και τη δημόσια τάξη στον τόπο μας.
Στο Βοστάνειο
Σήμερα η διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς πρόκειται κάποιοι υπάλληλοι να επιστρέψουν στα πόστα τους από την καραντίνα, αναμένεται να έχει την πλήρη εικόνα του προσωπικού με ακριβή αριθμό, αν και οι νέες μολύνσεις είναι καθημερινές. Υπολογίζεται σε καθημερινή βάση σταθερά ότι απουσιάζουν από τα πόστα τους 20 υπάλληλοι του Ιδρύματος, δηλαδή έρχονται κάποιοι που έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα και φεύγουν κάποιοι άλλοι που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό. Αυτός ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός σε μία πρώτη ανάγνωση, σε μία δεύτερη ανάγνωση όμως δεν είναι, καθώς αν για παράδειγμα προσβληθούν δύο άτομα από μία κλινική τότε το πρόβλημα που δημιουργείται είναι σοβαρό. Και προς τούτο, άλλωστε, γράφοντας για την πίεση στο Βοστάνειο στο χθεσινό τους ρεπορτάζ τα Νέα της Λέσβου ανέφεραν ενδεικτικά την Ορθοπεδική Κλινική όπου οι βάρδιες βγαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Σε σχέση τώρα με τη μετάδοση του κορονοϊού σε υπαλλήλους του νοσοκομείου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό δεν έγινε μέσα στο Ίδρυμα, αλλά από το οικογενειακό και οικείο περιβάλλον και κυρίως κάποιοι από τα παιδιά τους.
Στην Αστυνομία
Η ίδια εικόνα και στην αστυνομία όπου καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για δεκάδες αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας στη Λέσβο και για πάνω από 100 σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το πιο ανησυχητικό είναι πως την ώρα που βγαίνουν αστυνομικοί σε καραντίνα καθώς διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, άλλοι συνάδελφοί τους περιμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων, καθώς έχουν την υποψία ότι έχουν και οι ίδιοι προσβληθεί από τον ιό!
Με βάση πληροφορίες, η ηγεσία της τοπικής αστυνομίας έχει δώσει κατεύθυνση στους επιτελείς να αποφεύγουν κάθε αναφορά στον Τύπο για θέματα καραντίνας του αστυνομικού προσωπικού που νοσεί από τον κορονοϊό, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία της τοπικής κοινωνίας όταν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι ένα κομμάτι της αστυνομικής δύναμης δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες. Πρωτίστως, δε, να μην ενθαρρυνθούν από αυτό οι διάφοροι επιτήδειοι που δείχνουν παραβατικές συμπεριφορές, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την αποδυνάμωση της αστυνομίας κάνοντας διαρρήξεις και κλοπές! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου να βγαίνουν οι υπηρεσίες αξιοπρεπώς στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν διπλοβάρδιες, ενώ ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η εικόνα των αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και στο νοσοκομείο μέσα στο μήνα που διανύουμε, αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η εξάπλωση της πανδημίας.
Όλες σχεδόν οι υπηρεσίες του Δημοσίου στον τόπο μας αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού, ωστόσο η αστυνομία και το νοσοκομείο είναι υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και δεν μπορούν να κλείσουν λόγω κορονοϊού, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το ΚΕΠ του Δήμου ή το δημοτολόγιο.
Και εμβολιασμένοι
Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου Μυτιλήνης που νοσούν είναι στο σύνολό τους εμβολιασμένοι καθώς όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας με τις αναστολές. Στην αστυνομία οι περισσότεροι αστυνομικοί έχουν εμβολιαστεί, υπάρχει όμως και ένα ποσοστό στο προσωπικό που δεν έχει κάνει τον εμβολιασμό του. Γεγονός είναι πως όσοι εμβολιάζονται έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς αφενός μεν γλιτώνουν τη βαριά νόσηση, αφετέρου δε σε περίπτωση που είναι επαφές θετικού κρούσματος δεν απομακρύνονται από την υπηρεσία, καθώς η μετάδοση του κορονοϊού στους εμβολιασμένους γίνεται δυσκολότερα απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους.