Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Η αφρόκρεμα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δείκτης της ποιότητας του λεγόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων οι εξαγορές τους, όχι τόσο σε ποσότητα όσο σε αξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Found.ation και EIT Digital, τα οποία προκύπτουν από τη μελέτη Startups in Greece 2021-2022 που πραγματοποίησαν με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, οι φετινές εξαγορές ήταν χαμηλότερης συνολικής αξίας σε σχέση με το 2020, αξίζει όμως να σημειωθεί η ωρίμανση ορισμένων εταιρειών. Την ίδια στιγμή, όμως, είχαμε ρεκόρ επενδύσεων με τις εταιρείες να εξασφαλίζουν μισό δις ευρώ από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα στη λίστα των 10 μεγαλύτερων εξαγορών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, εντοπίζουμε 6 οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία. Μάλιστα στην πρώτη θέση βλέπουμε την InstaShop, που ξεκίνησε την παροχή των υπηρεσιών της στη Μέση Ανατολή με την ανάπτυξη μιας εφαρμογής παραγγελίας προϊόντων και ειδών από διάφορα τοπικά καταστήματα, και πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε από Έλληνες, έχει γραφεία και στην Ελλάδα και εξαγοράστηκε τον Αύγουστο του 2020 από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero έναντι 306 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα του Found.ation καταλαμβάνει η Softomotive, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Robotic Process Automation, η οποία εξαγοράστηκε το 2020 από τη Microsoft έναντι 125 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έπεται η ελληνική Niometrics, που προσφέρει λύσεις analytics για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και η οποία εξαγοράστηκε φέτος από την αμερικανική Mobileum. Ακολουθεί η εξαγορά της εταιρείας λογισμικού Lenses.io από τη γερμανική Celonis, έναντι τιμήματος που φέρεται να κινείται στα 70 εκατομμύρια ευρώ και η εξαγορά της πατρινής Think Silicon από την αμερικανική Applied Materials, που πραγματοποιήθηκε το 2020 και έχει φτάσει να σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης από το νέο design center που εγκαινίασε φέτος στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Ακολουθεί η εξαγορά το 2019 της ελληνικής Helic από τον αμερικανικό κολοσσό Ansys, o οποίος έχει επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στο Χαλάνδρι και στην 7η θέση βρίσκεται η εξαγορά της Beat έναντι 40 εκατομμυρίων από θυγατρική της Daimler τo 2017, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που είχαν γίνει μέχρι τότε. Στην 8η θέση βρίσκουμε την εταιρεία Innoetics, την οποία εξαγόρασε η Samsung το 2017, ενώ ακολουθεί η εταιρεία Μοosend η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του email marketing και marketing automation και το 2021 πέρασε στην πολυεθνική Sitecore. Την δεκάδα ολοκληρώνει η Avocarrot, που μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, εξαγοράστηκε το 2016 από τη γερμανική Glispa. 

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img