Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Η πρώτη «ιδιωτική» επανδρωμένη διαστημική αποστολή

Την πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη διαστημική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα πραγματοποιήσει η νεοφυής εταιρεία Axiom Space από την Αμερική. Πρόκειται για μια εταιρεία που πραγματοποιεί ιδιωτικές αποστολές στον ISS από το 2021, ενώ στόχος της είναι η κατασκευή του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού στο ηλιακό σύστημα, αρχής γενομένης από το 2024, για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους στη Γη, αλλά σκιαγραφώντας και μια πορεία για τη ζωή έξω από τον πλανήτη μας.

Υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι η NASA, που την χαρακτηρίζει ως σημείο καμπής στην επέκταση των εμπορικών διαστημικών πτήσεων που αποκαλούνται από τους ειδικούς ως «οικονομία χαμηλής γεωκεντρικής τροχιάς», αλλά και η SpaceX του Ίλον Μασκ, με πύραυλο της οποίας θα πραγματοποιηθεί η πτήση. Αρχικά αυτή ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά χρειάστηκε επιπλέον χρόνος για ελέγχους, οπότε εκτός απροόπτου θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το πλήρωμα αποτελείται από 4 αστροναύτες, με επικεφαλής τον βετεράνο αστροναύτη της NASA, 68χρονο Μάικλ Λόπες-Αλεγκρία. Η ομάδα αναμένεται να φτάσει στον ISS 28 ώρες μετά την εκτόξευση, οπότε η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX θα προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Ο Λόπες-Αλεγκρία πέραν από επικεφαλής της αποστολής είναι και αντιπρόεδρος της Axiom, αρμόδιος για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Θα έχει μαζί του τον Αμερικανό επιχειρηματία Λάρι Κόνορ, τον Ισραηλινό πιλότο Έιταν Στιμπέ και τον Kαναδό επιχειρηματία Μαρκ Πάθι. Ο Στιμπέ, μάλιστα, θα γίνει ο δεύτερος Ισραηλινός που θα βρεθεί στο διάστημα, μετά τον Ίλαν Ραμόν που σκοτώθηκε το 2003 (μαζί με έξι αστροναύτες της NASA) στην τραγωδία με το διαστημικό λεωφορείο Columbia.

Το πλήρωμα της αποστολής Ax-1 μπορεί να φαίνεται πως έχει πολλά κοινά με τους εύπορους ταξιδιώτες του διαστήματος που πλήρωσαν αδρά για να πετάξουν πρόσφατα στο διάστημα, αλλά οι επικεφαλής της Axiom τονίζουν ότι η αποστολή τους είναι πιο ουσιαστική, σημειώνοντας πως δεν είναι «τουρίστες του διαστήματος». Η ομάδα που θα βρεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, άλλωστε, έχει εκπαιδευτεί εντατικά τόσο με τη NASA όσο και με την SpaceX και θα πραγματοποιήσει ουσιαστική βιοϊατρική έρευνα κατά την παραμονή τους εκεί, καθώς θα έχει εξοπλισμό και προμήθειες για την πραγματοποίηση 26 επιστημονικών και τεχνολογικών πειραμάτων.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img