Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Καινοτόμες συσκευές για «έξυπνο σπίτι»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στις 7 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, η CES που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας, όπου η βιομηχανία της τεχνολογίας παρουσίασε τις τελευταίες της δημιουργίες. Τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια εκείνος των οικιακών συσκευών και συστημάτων, που μπορούν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση αυτού που χαρακτηρίζεται «έξυπνο» σπίτι. Ποιες είναι κάποιες από αυτές, όμως, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση;

– Η εταιρεία Schlage παρουσίασε το Encode Plus, μια κλειδαριά για την εξωτερική πόρτα, η οποία επιτρέπει στον κάτοχό της να ανοίγει την πόρτα χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο ή το έξυπνο ρολόι του. Η κλειδαριά διαθέτει επίσης συστήματα αναγνώρισης προσώπου, αποτυπωμάτων κλπ. αλλά και χρήσης κωδικών για να επιλέξει ο χρήστης το σύστημα που τον εξυπηρετεί περισσότερο και θεωρεί πιο ασφαλές. Προς το παρόν η κλειδαριά λειτουργεί μόνο σε συσκευές της Apple, αλλά σύντομα περιμένουμε και την επέκτασή της σε συσκευές Android.

Το κουδούνι της Eufy

– Το Security Video Doorbell Dual της εταιρείας Eufy είναι ένα κουδούνι με δύο κάμερες, μια που καταγράφει εικόνες στο ύψος του προσώπου ενός ανθρώπου και μια που καταγράφει εικόνες στο έδαφος, ώστε να μπορεί να ελέγχει ο χρήστης τόσο το ποιος είναι στην πόρτα του, όσο και όποια αντικείμενα (δέματα, γράμματα, παραγγελίες κ.ά.) αφήνει κάποιος έξω από την πόρτα του και να έχει έτσι ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει στην πόρτα του σπιτιού του. Η ίδια εταιρεία παρουσίασε και το Security Garage Control Cam δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων εισόδου στην κατοικία, αλλά και ελέγχου των εξωτερικών χώρων για κάθε ενδεχόμενο. Η συσκευή τοποθετείται στις πόρτες των γκαράζ και εκτός από το να τις ανοιγοκλείνει αυτόματα διαθέτει και μια κάμερα ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει έξω από το γκαράζ.

Ο καθρέφτης της Icon.AI

– Η εταιρεία Icon.AI παρουσίασε τον «ακουστικό καθρέφτη», έναν μεγάλο καθρέφτη που βγαίνει σε δύο μοντέλα, στρογγυλό ή οβάλ, που κατασκευάστηκε για χρήση στο μπάνιο (αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και αλλού) και ενσωματώνει μια σειρά από τεχνολογίες και συστήματα που τον καθιστούν ένα κέντρο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ο καθρέφτης μπορεί να συνδεθεί με το οικιακό ασύρματο δίκτυο Wi-Fi και οι χρήστες του μπορούν όταν βρίσκονται στο μπάνιο να του ζητούν με φωνητικές εντολές να παίξει μουσική, να πει τις ειδήσεις κ.ά.. O καθρέφτης συνδέεται επίσης με το κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth και παρέχει και εκεί τις υπηρεσίες του. 

-Το Labrador Retriever είναι μια ρομποτική συσκευή, η οποία έχει την ικανότητα να παίρνει διαφόρων ειδών αντικείμενα από το ένα δωμάτιο και να τα μεταφέρει σε κάποιο άλλο. Το ρομπότ απευθύνεται κυρίως σε άτομα που για οποιονδήποτε λόγο (ασθένεια, ηλικία) έχουν δυσκολία μετακίνησης και μεταφοράς αντικειμένων μέσα στο σπίτι. 

Το ψυγείο της Samsung

-Η Samsung από την άλλη παρουσίασε το Bespoke French Door, ένα τετράπορτο ψυγείο με έξυπνο σχεδιασμό αποθηκευτικών χώρων. Μια οθόνη HD 21,5 ιντσών στην πρόσοψη του ψυγείου επιτρέπει στον κάτοχό του να ελέγχει διάφορες λειτουργίες της συσκευής, ενώ επίσης μπορεί να συνδέεται και με άλλες συσκευές και συστήματα του σπιτιού και να τα ελέγχει ο κάτοικος όλα από την οθόνη αυτή. Η οθόνη μπορεί να αναπαράγει μουσική, βίντεο και δίνει την δυνατότητα στον κάτοχό του να κάνει τα ψώνια των τροφίμων online, ενώ επίσης του δείχνει συνταγές. Η οθόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πίνακας καταγραφής και ανταλλαγής μηνυμάτων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img