Στην Κάλυμνο χτυπάει από την περασμένη Πέμπτη η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου του Αιγαίου,  με την έναρξη της 28ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών θιάσων που θα ολοκληρωθεί  στις 23 Οκτωβρίου. Το Σάββατο το μεσημέρι οι κάτοικοι του νησιού “προσκλήθηκαν” με έναν ξεχωριστό τρόπο για να συμμετάσχουν στις εργασίες της διοργάνωσης, με την παρέλαση αντιπροσωπειών των θεατρικών σχημάτων όλου του Αιγαίου στην κεντρική πλατεία.

Ειδικότερα, η αυλαία της  28ης Συνάντησης άνοιξε την  Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, με τη Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου “Ο Ψηλορείτης” που ανέβασε στο Αμφιθέατρο 1ου Γυμνασίου Καλύμνου την παράσταση “Κοντζές και Διωματάρης” του Γιάννη Νιωτάκη.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης κοστουμιών της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου στην “Gallery” και στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης στο Χώρο Έκφρασης Καλύμνου. Ακολούθησε η θεατρική παράσταση “Χαροτολογώντας” από το  acTa Θεατρικό Εργαστήρι Κω. Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν με το Καλύμνικο γλέντι στο Βαθύ.

Το  Σάββατο το μεσημέρι οι κεντρικοί δρόμοι της Καλύμνου “καταλήφθηκαν” από θεατρανθρώπους από κάθε γωνιά του Αιγαίου. Η ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική παρέλαση κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία όπου έγινε και πρόσκληση στον κόσμο να παρακολουθήσει τις θεατρικές παραστάσεις.

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που η Κάλυμνος φιλοξενεί τη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και η  Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Καλύμνου. Συνολικά συμμετέχουν 23 θεατρικές ομάδες από 13 νησιά του Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Σύρος, Πάρος, Άνδρος, Τήνος, Ρόδος, Κως, Πάτμος και Κάλυμνος), με πλήθος παραστάσεων από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο.

Τέσσερις χώροι του νησιού φιλοξενούν τις παραστάσεις: Το Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου, το Θεατράκι του Δήμου, το Ανοιχτό Θέατρο Χώρας και ο Χώρος Έκφρασης Καλύμνου, που διαμορφώθηκε από τον Δήμο για τις ανάγκες της Συνάντησης.

Επίσης στο πλαίσιο της 28ης Συνάντησης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις, καθώς και συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη των ομάδων για τις παραστάσεις και το θέατρο.