- «Η κατάσταση με την σίτιση και την στέγαση έχει φτάσει στο απροχώρητο», δηλώνει η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ωκεανογραφίας
Σε μια… πρωτότυπη διαμαρτυρία προχώρησαν μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, προκειμένου να “φτάσουν” στους ιθύνοντες τα προβλήματα της σίτισης και της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Συγκεκριμένα χθες στον Λόφο του Ξενία όπου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέλη του συλλόγου έστησαν αντίσκηνα που έφεραν συνθήματα υπέρ της σίτισης και της στέγασης για όλους.
Στα Νέα της Λέσβου μίλησε η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου, Στέλλα Γανωτή, για τα ζητήματα που απασχολούν την φοιτητική κοινότητα: «Η κατάσταση με την σίτιση και την στέγαση έχει φτάσει στο «απροχώρητο». Πάντα υπήρχαν τέτοια προβλήματα, ωστόσο πλέον με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, οι φοιτητές αναγκάζονται να εργαστούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ταυτόχρονα, η υποχρηματοδότηση των σχολών μας, και η μεγάλες περικοπές δαπανών, όπως ανακοινώθηκε από την Φοιτητική Εστία Αθηνών, προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα».
«Προβληματική» η σίτιση και η στέγαση
Όπως υπογραμμίζει η ίδια, «πολλοί από εμάς βρεθήκαμε εκτός της δωρεάν σίτισης, γιατί οι θέσεις είναι μόλις 473! Αναγκαζόμαστε έτσι να πληρώνουμε 2,5 ευρώ τη μέρα για δύο ανεπαρκείς μερίδες φαγητού. Και μέσα σε όλα αυτά, αναγκαζόμαστε να στοιβαχτούμε στα λεωφορεία όρθιοι με επικίνδυνο τρόπο, ή δεν μας παίρνουν καθόλου τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να αργούμε σε μαθήματα».
Το υψηλό κόστος των ενοικίων είναι μια ακόμη «ανοικτή πληγή» για τους φοιτητές στην Μυτιλήνη. Οι τιμές των ενοικίων είναι «απαγορευτικές» για τους περισσότερους φοιτητές. Από την άλλη, τα κριτήρια για να κατοχυρώσει κάποιος μια θέση στις φοιτητικές εστίες είναι πολύ αυστηρά, με αποτέλεσμα πολλοί να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ακόμα κι αν όμως κάποιος καταφέρει να μπει στις φοιτητικές εστίες, τόσο εκείνες της Καλλιθέας, όσο και στις ιδιωτικές στην περιοχή του αεροδρομίου και της Θερμής που μισθώνονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα αντικρίσει εικόνες εγκατάλειψης. «Οι συνθήκες στις φοιτητικές εστίες είναι απαράδεκτες! Τα δωμάτια των φοιτητών είναι γεμάτα υγρασία, δεν έχουν θέρμανση, και γενικά οι υποδομές είναι άκρως προβληματικές», σημειώνει η πρόεδρος του συλλόγου.
Τι ζητάνε
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας ανέλαβε την πρωτοβουλία της διαμαρτυρίας σε ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι σε όσους συμφοιτητές του δυσκολεύονται. «Δεν θα αφήσουμε τους συμφοιτητές μας να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους επειδή δυσκολεύονται να αυτοσυντηρηθούν», επισημαίνει.
Στα αιτήματα του συλλόγου εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Ζητούν επίσης την θέσπιση έκτακτου κρατικού κονδυλίου για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων, όπως και δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.
Ο σύλλογος ζητά ακόμη την προστασία των φοιτητών από την διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, όπως και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Άλλο αίτημα είναι η θέσπιση μηνιαίου φοιτητικού επιδόματος 300€ για όσους νοικιάζουν, αλλά και η αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Από τους φοιτητές προτείνεται να αξιοποιηθεί η περιουσία του Ιδρύματος και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους.
Τέλος, πάγιο αίτημα αποτελεί η πύκνωση των δρομολογίων από και προς το Πανεπιστήμιο, με λεωφορεία κάθε 15’, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
«Όλοι στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου»
«Οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, μαζί με τις οικογένειές τους, πρέπει να αντιτεθούν στην αναξιοπρέπεια. Καλούμε λοιπόν, ως Φοιτητικός Σύλλογος, να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Απεργία της 9ης Νοεμβρίου, ενώνοντας την φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους του νησιού και τα σωματεία τους, και διεκδικώντας τα αιτήματά μας», καταλήγει ο Σύλλογος.