Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Καζάν-Καζάν»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει ο Γιώργος Γιαντάς*

Όχι δεν είναι καλή χρονιά το 2020. Θα το θυμόμαστε αγκαζέ με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, στην υγεία αλλά και στην οικονομία, με τα συνεχιζόμενα μέτρα, με την αλλαγή στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας, με τη διάχυτη ανασφάλεια. Για τη Λέσβο, υπάρχουν και μερικά ακόμη ανοιχτά ζητήματα, το μεταναστευτικό αλλά και οι προκλήσεις των γειτόνων νότια του Καστελλόριζου. Τώρα, το ερώτημα είναι πώς σχετίζονται οι εξελίξεις στο Καστελλόριζο με τη Λέσβο; 

Στη φούρια των προβλημάτων της ζωής πολλοί ίσως αγνοούν πως στη γειτονική χώρα παρουσιάστηκε για καλά μία ατζέντα διεκδικήσεων, αποτυπωμένων ξεκάθαρα στους χάρτες της λεγόμενης ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Το καθεστώς των γειτόνων στοχεύει στην επέκταση των χωρικών υδάτων, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο. Μόνο που εκτός του ότι πρόκειται για ελληνικά χωρικά ύδατα, κάπου στη μέση υπάρχουν και ελληνικά νησιά. Το σχέδιο για αύξηση του ζωτικού χώρου της γειτονικής χώρας, έχει για σημαιοφόρο το σύνθημα ‘’αποστρατικοποίηση των νησιών’’. Αν ανατρέξει κανείς στα γεγονότα της Κύπρου, λίγα χρόνια πριν τα τραγικά γεγονότα του 1974, μπορεί κανείς να υποψιαστεί τι εννοούν με το «καζάν – καζάν» οι γείτονες και ποιες οι βλέψεις τους. Έχουμε φύγει από την εποχή της κρίσης των Ιμίων και από τα χρόνια των χαρωπών χειροκροτημάτων του συνθήματος «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Μία ματιά στη σύρραξη στην Αρμενία και τις πρόσφατες ενέργειες του καθεστώτος στην Κύπρο, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για το κατά πόσο τα παραπάνω είναι «μακριά από εδώ».

Το γειτονικό καθεστώς απειλεί ανοιχτά με ‘’γιούργια’’ αν πειραχτεί το ερευνητικό Oruc Reis, ασχέτως σε ποια θάλασσα ρίχνει «άγκυρες». Με τις φωνές των Ε.Ε. και λοιπών παραγόντων, το αυτί του γείτονα δεν φαίνεται να πολυιδρώνει. Και τούτη την επιθετική συμπεριφορά, κάποιοι την εκλαμβάνουν ως κίνηση απελπισίας, λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Άλλοι πάλι, θεωρούν πως η γειτονική χώρα  έχει τη δυναμική και άρα το θράσος να λειτουργεί ως ταραξίας της περιοχής. Ο χρόνος θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Στο πέρασμά του, ευχή και ελπίδα είναι η επιστήμη να έχει βρει το κατάλληλο εμβόλιο για την πανδημία, να έχει βρεθεί λύση για τον Καρά-Τεπέ, και συνολικά η ζωή να έχει βρει τους γνώριμους ρυθμούς της. Οι καιροί είναι δύσκολοι και περίεργοι. Κι αναμφίβολα, όποια και αν είναι τα «πιστεύω» του καθενός, οι εποχές δεν προσφέρονται για μικρότητες, μα κυρίως, για διχόνοιες. Ιδιαίτερα εδώ, στα ακριτικά νησιά, στα σύνορα της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.

*Ο Γιώργος Γιαντάς είναι συγγραφέας, πτυχιούχος Ανθρωπιστικών σπουδών του Ε.Α.Π., στέλεχος του Λιμενικού Σώματος

 

spot_img

More articles

spot_img