- Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Σωματείο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης “Η Άμπελος” κατέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση σε χιλιάδες δέντρα που πεθαίνουν όρθια και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας
Στο απόλυτο μηδέν βρίσκονται οι ενέργειες για την καταπολέμηση της ασθένειας που προσβάλλει τα πευκοδάση του νησιού μας, ενώ σε λίγες ημέρες λήγει η αντιπυρική περίοδος και θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοτόμησης των ξερών δέντρων σε όλο το νησί. Οι τοπικοί φορείς δείχνουν να έχουν “ξεχάσει” το σοβαρό αυτό ζήτημα που ανέδειξαν τα “Νέα της Λέσβου” σε σχετικό ρεπορτάζ την περασμένη άνοιξη, παρ’ ότι αρχικά υπήρξε κινητοποίηση και κλήθηκαν ειδικοί επιστήμονες για να πραγματοποιήσουν αυτοψίες.
Μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία ουσιαστική διαδικασία για την διαχείριση των δασών, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση του φαινομένου με τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζουν να επικρατούν.
Το ζήτημα επαναφέρει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης “Η Άμπελος”, ενημερώνοντας ότι σε συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη του προβλήματος, το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, ξεκίνησε συστηματική καταγραφή της κατάστασης από τον περασμένο Μάρτιο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές του Εργαστηρίου, συνδυαστικά με τα δεδομένα που συνέλεξαν εθελοντές του Σωματείου στην ιστοσελίδα pinerescue.com αναλύθηκαν και τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Οικολογική Εταιρεία.
Καταγραφή και οριοθέτηση
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δύο αναρτημένες ανακοινώσεις με τίτλο “Εκτίμηση των επιπτώσεων της έξαρσης φλοιοφάγων εντόμων σε πεύκα στη νήσο Λέσβο με χρήση δορυφορικών εικόνων και δεικτών βλάστησης” (Ζευγώλης Ι.Γ., Μπίντση-Φραντζή Ε., Σαζεΐδης Χ., Κουρής Α., Κακάμπουρα B., Θεοδώρου Κ., Ακριώτης Τ., Δημητρακόπουλος Π.Γ.) και “Διερεύνηση της χωρικής δυναμικής της έξαρσης φλοιοφάγων εντόμων: Αναγνώριση θερμών σημείων, ανίχνευση συστάδων και ανάλυση χωρικά ακραίων τιμών για την εκτίμηση της ξήρανσης” (Κακάμπουρα Β., Ζευγώλης Ι.Γ., Κουρής Α., Σαζεΐδης Χ., Μπίντση-Φραντζή Ε., Θεοδώρου Κ., Ακριώτης Τ., Δημητρακόπουλος Π.Γ.), οι οποίες υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για άμεση έναρξη των προβλεπόμενων εργασιών.
Το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος συνεχίζει την προσπάθεια καταγραφής και οριοθέτησης των περιοχών που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε συνεργασία με την “Άμπελο” και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024.
Στα χέρια των Δήμων
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είχε καλέσει για αυτοψία ερευνητές από την Αθήνα και στη συνέχεια αποφάσισε να συνάψει σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη – δασολόγο, ο οποίος ανέλαβε την κατάρτιση ενός πίνακα με τις υλοτομίες που πρέπει να γίνουν ανά περιοχή. Από την πλευρά του, ο Δήμος Μυτιλήνης, στα όρια του οποίου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και συγκεκριμένα στα δάση της Αγιάσου και του Αμπελικού, έλαβε μέσα στο καλοκαίρι την απόφαση να ζητήσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανάθεση μελέτης σχετικά με τον περιορισμό του φαινομένου της ξήρανσης των πεύκων και την αποτελεσματική εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο στο αίτημα της Δημοτικής Αρχής, αν και στο παρελθόν έχουν διατεθεί πιστώσεις σε Δήμους για ανάλογους σκοπούς.
Κατά την επίσκεψη στο νησί μας τον περασμένο Ιούνιο του δασολόγου – εντομολόγου του Οργανισμού “Δήμητρα” Δημήτρη Αβτζή, είχε τονίσει ότι η κινητοποίηση των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου για την αντιμετώπιση της ασθένειας της ξήρανσης των πεύκων από φλοιοφάγα έντομα πρέπει να είναι άμεση για να σταματήσει η εξάπλωση του φαινομένου. Ο κ. Αβτζής είχε πει ότι για την ώρα το φαινόμενο δεν έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στα 320.000 στρέμματα πευκοδασών του νησιού μας, αλλά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την καταγραφή και σήμανση των δέντρων που θα κοπούν και θα απομακρυνθούν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία ή πιθανότητα εξάπλωσης σε άλλα είδη δέντρων, όπως οι ελιές. Ωστόσο επεσήμανε ότι η ασθένεια πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά ώστε να σωθούν τα δάση που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί.
Ο Φ. Κράλλης
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διευθυντής Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλλης, «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα αυτό και δεν έχω καμία ενημέρωση από τους Δήμους για τις προτεινόμενες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι Δήμοι, ως ιδιοκτήτες, οφείλουν να μας υποβάλλουν προς έγκριση τους πίνακες υλοτομίας με τα νεκρά και προσβεβλημένα δέντρα. Για την ώρα δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας ως Υπηρεσία, ενώ η κοπή των δέντρων πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο και την ερχόμενη άνοιξη».