Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Πότε πρέπει να ενεργοποιούνται οι γονείς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Την τελευταία δεκαετία η Λογοθεραπεία έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη στην Λέσβο και ειδικότερα στην Μυτιλήνη, παρέχοντας πλέον τη δυνατότητα για την αντιμετώπιση και θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων σε παιδιά και ενηλίκους. 

Η Λογοθεραπεία ως επιστήμη με διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, ανεξαρτήτως της αιτίας, δηλαδή αν είναι νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική, καταφέρνει να επιτύχει την ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής. 

Στο ερώτημα πότε πρέπει οι γονείς να απευθύνονται στον λογοθεραπευτή, την απάντηση την δίνει ο παιδίατρος, ο οποίος είναι αρμόδιος να τους παραπέμψει. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια σχετικά με το πώς εξελίσσεται η ομιλία του παιδιού τους, που μπορεί να τους προβληματίσουν ώστε να απευθυνθούν νωρίτερα στον παιδίατρό τους. 

Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τα ακόλουθα:

-Σε 6 μηνών βρέφος όταν δεν αντιδρά σε ήχους και όταν στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει δεν κάνει βλεμματική επαφή.

-Σε παιδί 12 μηνών που μένει σιωπηλό, δεν επαναλαμβάνει την ίδια συλλαβή δύο με τρεις φορές, δεν χρησιμοποιεί μια λέξη συνειδητά για να ονομάσει άτομο ή αντικείμενο κι όταν δεν εκτελεί μια απλή εντολή.

-Παιδί 2 ετών που δεν έχει αναπτύξει το λεξιλόγιό του πέραν των πρώτων δέκα λέξεων, όταν δεν συνδυάζει δυο τουλάχιστον λέξεις για να σχηματίσει φράσεις και προτάσεις κι όταν η ομιλία του είναι ακατάληπτη.

-Όταν στα 3 του χρόνια το παιδί συνεχίζει να έχει δύσκολα κατανοητή ομιλία και  δεν σχηματίζει απλές ολοκληρωμένες προτάσεις χρησιμοποιώντας ρήματα, άρθρα, επίθετα, καθώς και όταν δυσκολεύεται να κατανοήσει και να εκτελέσει εντολές.

-Στην ηλικία των 4 ετών η ομιλία του δεν είναι πάντα κατανοητή, χρησιμοποιεί μικρές και όχι σωστά οργανωμένες προτάσεις, δυσκολεύεται να διηγηθεί απλά και πρόσφατα γεγονότα.

Ο λογοθεραπευτής είναι αυτός που θα αξιολογήσει τη διαταραχή και θα προτείνει την θεραπευτική προσέγγιση, βελτίωση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκτός από τις διαταραχές λόγου ή ολικές διαταραχές προφορικής έκφρασης (κωφαλαλία, αλαλία, υστερική αλαλία) και προβλήματα κατανόησης και έκφρασης, η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που αντιμετωπίζει και προβλήματα που τροφοδοτούν τις μαθησιακές δυσκολίες. Οι γονείς μπορεί να αρχίσουν να εντοπίζουν κάποια προβλήματα στο παιδί τους από την επαφή με το σχολικό του χώρο, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήσουν «στην τύχη τους». 

Απεναντίας πρέπει να ασχοληθούν απευθυνόμενοι σε λογοθεραπευτή για να τα εξαλείψουν όσο το παιδί τους είναι ακόμα μικρό, καθώς όσο πιο γρήγορα απευθύνεται κανείς στον ειδικό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να βρεθεί μπροστά από το πρόβλημα αφήνοντάς το για πάντα πίσω ή ακόμα και να επιτύχει την μεγαλύτερη μείωσή του και αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία για το 100% του προβλήματος.

Η Λογοθεραπεία καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς και παρέχεται τόσο στους οργανωμένους χώρους των λογοθεραπευτών  όσο και με κατ’ οίκον επισκέψεις.  Η λογοθεραπεύτρια  Μαρία-Ταξιαρχούλα Τσουλέλλη αναλαμβάνει τη θεραπευτική προσέγγιση και με κατ’ οίκον επισκέψεις, ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών που υποστηρίζει για να ξεπεράσουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο η προσέγγιση της λογοθεραπεύτριας στα παιδιά γίνεται ενώ αυτά βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον τους και άρα δεν θα χρειαστούν κάποιο διάστημα προσαρμογής στο χώρο των λογοθεραπευτών.  

 

Η Μαρία-Ταξιαρχούλα Τσουλέλλη

Η  Μαρία-Ταξιαρχούλα Τσουλέλλη δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Μυτιλήνη πάνω σε αυτά τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους γονείς, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι απόφοιτος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας. 

Η κ. Τσουλέλλη πραγματοποίησε την εξάμηνη πρακτική της άσκηση σε ιδιωτικό Κέντρο Λογοθεραπείας στην Μυτιλήνη και από τότε εργάζεται παρέχοντας υπηρεσίες (κατ’ οίκον) σε παιδιά και ενήλικες με διαταραχές λόγου, ομιλίας, φώνησης, άρθρωσης, επικοινωνίας, μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και σύνδρομα. Παράλληλα συνεργάζεται με το Κέντρο Λογοθεραπείας «Επί λέξη» της κ. Μεϊμάρη Χ. που βρίσκεται στην Καλλονή Λέσβου. 

Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ).

Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων με σημαντικότερα:

  1. Βασική Κατάρτιση PECS
  2. Βασικό Σεμινάριο του Γλωσσικού Προγράμματος MAKATON
  3. 3.2ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας (Βραβείο για την 3η θέση Προφορικής Προπτυχιακής Ανακοίνωσης στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας)
  4. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
  5. Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
  6. Παιδική Δυσαρθρία / Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία/ SIMATA
  7. Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
  8. Τεχνικές Ενίσχυσης της Θετικής Συμπεριφοράς στα Παιδιά
  9. Νοητική Καθυστέρηση: Αξιολόγηση και Προγράμματα Παρέμβασης
  10. Σχολική Ετοιμότητα, Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό
  11. Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, Κοινωνικές Ιστορίες και η χρήση τους στην Εκπαίδευση των παιδιών με Αυτισμό και Asperger
  12. Αυτισμός & Παιχνίδι: Εκπαιδευτικά – Θεραπευτικά & Αναπτυξιακά Ορόσημα
  13. ΔΕΠΥ: Προβλήματα λόγου & Οργάνωση μελέτης
  14. Παρέμβαση στις Αρθρωτικές και Φωνολογικές διαταραχές
  15. Διαχείριση Παιδιών με Αυτισμό & ΔΕΠ-Υ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6980060875
Email: [email protected]

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles