Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

«Με το “σύστημα Μητσοτάκη” ή με μια Κυβέρνηση με αριστερές ευαισθησίες;»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Της Μαρίας Νικολάρα,
υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Είναι μεγάλη η ευθύνη μας απέναντι  στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Απέναντι στους συμπατριώτες μας που βλέπουν να γερνούν και τα παιδιά τους να φεύγουν. Που βλέπουν να κλείνουν τα καφενεία στα χωριά, οι επιχειρήσεις, και τα μαγαζιά στις πόλεις και τα κεφαλοχώρια των νησιών μας. 

Που βλέπουν κάθε χρόνο να γράφονται όλο και λιγότερα παιδιά στα σχολεία. Που βλέπουν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία να απαξιώνονται. Που βιώνουν την ανεργία, που ζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στο πετσί τους. Τα ίδια, δηλαδή, που βλέπουμε και ζούμε όλοι και όλες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διεκδικεί την ψήφο των αντρών και των γυναικών, νεότερων και μεγαλύτερων στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άη-Στράτη, σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση της ΝΔ καταπατά κάθε έννοια Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε. Με τις παρακολουθήσεις, την ΕΥΠ, το Predator, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τα εγκληματικά Τέμπη με τις τόσες τραγικές απώλειες, τις μίζες, τις απευθείας αναθέσεις και τόσα άλλα.

Από την άλλη οι πολιτικές της:

– Φέρνουν την κοινωνία αντιμέτωπη με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την φτωχοποίηση, τον εμπαιγμό απ’ τα διάφορα pass και τα καλάθια της ντροπής, το ενεργειακό κόστος που μας κάνει να τρομάζουμε να ανοίξουμε τους λογαριασμούς, ή να κινήσουμε τα οχήματα

-Προκαλούν αφαίμαξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής των αγροτών.

– Εντείνουν ακόμα περισσότερο την απομόνωση των νησιωτών.

Η κοινωνία μας έρχεται αντιμέτωπη: 

-Με τους πλειστηριασμούς και τα funds των Πάτσηδων που εκτρέφει στους κόλπους της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις αυξήσεις των επιτοκίων 

-Με την ανασφάλεια στην υγεία, με την πρωτιά στους νεκρούς της πανδημίας, με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης που τόσα πολλά της υποσχέθηκε η Κυβέρνηση της ΝΔ και την αφήνει καταχρεωμένη

-Τα παιδιά μας δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όνειρα για τη ζωή τους. Γιατί όχι μόνο δεν ευημερούν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα, οι νέοι που δουλεύουν με μισθούς πείνας, αλλά ούτε οι αριθμοί  ευημερούν. Τα λέει η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ. 

-Η Ελλάδα είναι η μοναδική ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ που παρατηρήθηκε μείωση μισθών για το διάστημα 2019-2022, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 1,3% έως 11,3%. 

-Ταυτόχρονα στο διάστημα 2021-2022 η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα φτάνει στο 7,4% εξαιτίας του πληθωρισμού. Κι αυτό δεν έτυχε, πέτυχε διά χειρός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Γιατί είναι ξεκάθαρα απέναντι στον κόσμο της δουλειάς.

Τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε το Κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι προγραμματικές Κυβερνητικές μας προτεραιότητες έχουν βασικούς αποδέκτες τους εργαζόμενους, αλλά και τους άνεργους, τους νέους, τη μεσαία τάξη, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού» συμπυκνώνεται στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών – μείωση τιμών – ρύθμιση χρεών – αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος», Υγειονομικό ισοδύναμο για τα νησιά μας και τη δημόσια υγεία. Μαζί με το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών απαντούν στα μεγαλύτερα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Πρόεδρός μας ο Αλέξης Τσίπρας και τα κεντρικά στελέχη του κόμματος δίνουν τη μεγάλη μάχη, μέσα στην αγκαλιά που τους ανοίγει η κοινωνία. Την κοινωνία που κραυγάζει “ως εδώ”, τη συναντάμε παντού στα νησιά μας και είναι το πλειοψηφικό ρεύμα που διογκώνεται κόντρα στις δημοσκοπήσεις τους.

Στην πρώτη γραμμή κι εμείς οι υποψήφιοι τοπικά που όλοι και όλες, μαζί με τα χιλιάδες μέλη και φίλους, με την κοινωνία θα δώσουμε  αυτή τη μάχη στο Νομό μας.

Γιατί στις 21 του Μάη ψηφίζουμε, όχι για διαμαρτυρία. Αλλά για να αποκτήσουμε μια δημοκρατική προοδευτική Κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί είναι πια ορατή η δυνατότητα αλλαγής σελίδας της χώρας με τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις με άλλα δημοκρατικά, προοδευτικά και αριστερά κόμματα. Γιατί η απλή αναλογική, που δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών αποτελεί κίνητρο για τους πολίτες να πάνε στην κάλπη. Γιατί κανείς δεν θα κλέψει την ψήφο τους!! Γιατί η απελευθέρωση που θα προκύψει με το κλείσιμο της κάλπης θα θέσει σοβαρά το ερώτημα στα κόμματα του προοδευτικού, του αριστερού τόξου: 

Με ένα ακραία νεοφιλελεύθερο, υπερσυντηρητικό, και αντιδημοκρατικό καθεστώς, που συμπυκνώνεται σε αυτό που λέμε “σύστημα Μητσοτάκη”;

Ή με μια Κυβέρνηση με αριστερές ευαισθησίες που θα ενισχύσει το ΕΣΥ, θα στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση, τους πιο αδύναμους και ευάλωτους, που θα περιορίσει τις ανισότητες, θα υπερασπιστεί την απλή αναλογική, θα έχει χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, σοβαρή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας, πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική αντίστοιχες με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

-Που θα φέρει τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, θα βάλει φραγμό στις ιδιωτικοποιήσεις, θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη και τόσες άλλες αντικοινωνικές νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ, θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των λίγων ομίλων που αισχροκερδούν στην πλάτη μας, θα ασκήσει μια δικαιότερη  φορολογική πολιτική, θα διεκδικήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά μας, και θα ενισχύσει-επεκτείνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο;

-Που θα ενισχύσει τις κοινωνικές δαπάνες, θα δώσει αύξηση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα επαναφέρει τον ΣΕΠΕ, θα κατοχυρώσει θεσμικά την ισότητα στο γάμο για όλα τα άτομα με πλήρη και ίσα δικαιώματα, θα στηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών και θα τις υποστηρίζει απέναντι στην έμφυλη βία, θα φέρει αξιοκρατία στις αξιολογήσεις των στελεχών της εκπαίδευσης και της Δημόσιας διοίκησης συνολικά; 

-Που θα νοιάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας και την αειφορία, την ενεργειακή μετάβαση με σεβασμό στο περιβάλλον, τις ανάγκες και την ιστορία των νησιών μας, που θα προστατεύει το Αφεντέλι στην Ερεσό και κάθε παραλία;

Με αυτές τις απαντήσεις στο ερώτημα της κοινωνίας που με αγωνία ρωτά ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ; καλούμε τους πολίτες να πάμε μαζικά στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνητικό του έργο την περίοδο 2015-2019 έδωσε δείγματα γραφής για όσα μπορεί να κάνει επιλέγοντας να μεροληπτεί υπέρ των πολλών και των δικαιωμάτων τους και μάλιστα μέσα στα μνημόνια και τη χρεοκοπία της χώρας. Απέδειξε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πως το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς δεν είναι μύθος.

Προσωπικά είμαι περήφανη που το κόμμα μου, μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Να δώσω όλη την δύναμη και την ικμάδα μου, όσα μου έμαθε η Αριστερά, η Δημοκρατία, οι αγώνες, η οικογένειά μου, η συμμετοχή μου στα κοινά και την Αυτοδιοίκηση, η επαφή μου με την κοινωνία και τα κινήματα. Να προσφέρω σ’ αυτόν τον αγώνα και όλη την αγάπη που μου ανταποδίδει η κοινωνία απλόχερα. Γιατί θέλω να κοιτάζω με ευθύτητα στα μάτια τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες στα νησιά μας, τα νέα παιδιά που αγωνιούν για το μέλλον τους, θέλω να κοιτάζω με ευθύτητα στα μάτια τα ίδια μου τα παιδιά και να τους λέω περήφανα. “Ήμουν κι εγώ παρούσα σ’ αυτή τη μάχη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας στη χώρα μας και στον τόπο μας”.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img